ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η ανώμαλη προσγείωση του Μπορέλ και ένα πριγκιπικό ταξίδι

= ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Όταν έφριξε ο Μπορέλ

Άκουσε και έφριξε την Παρασκευή ο Μπορέλ κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία. Κατ’ ακρίβεια στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σύμφωνα με πηγή μου που γνωρίζει «ο ύπατος εκπρόσωπος πήγε χαμογελαστός και με καλές προθέσεις στον Τατάρ και έφυγε μουτρωμένος, θυμωμένος και σκεφτικός». Όπως μου λέχθηκε ήταν τόση η προκλητικότητα και η αναίδεια του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων που σε μερικές στιγμές υπήρξε και ένταση με τον Μπορέλ να του υποδεικνύει ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ δύο κράτη στην Κύπρο, ούτε υπάρχει περίπτωση να απόσχει από την Πενταμερή. Γιατί και αυτό το ζήτησε με κάθε… φυσικότητα ο Τατάρ. Παρά την υπομονή που επέδειξε ο Μπορέλ δεν άντεξε και απάντησε σε κάποιες περιπτώσεις στην έπαρση του συνομιλητή του που περηφανευόταν για το στήριγμά του, την πιο μεγάλη και δυνατή χώρα της περιοχής, την Τουρκία.

Ένταση, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μου, υπήρξε και όταν ήρθε η συζήτηση στο θέμα των εμβολίων και της διαδικασίας που ακολουθείται για παράδοσή τους στους Τουρκοκύπριους. Ο Τατάρ επέμεινε πως δεν δέχεται το ψευδοκράτος να παραλαμβάνει όσα εμβόλια αναλογούν σε αυτούς μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά απευθείας από την Ε.Ε., αποσκοπώντας ολοφάνερα σε πολιτικά οφέλη. Όταν ο Μπορέλ τού είπε πως το θέμα αυτό είναι λυμένο και ότι συζητήθηκε με τον Αναστασιάδη, άστραψε και βρόντηξε φωνάζοντας πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικό τους κράτος και δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων. Ύστερα από κάποια λεπτά αμηχανίας ο Μπορέλ φέρεται να τοποθέτησε τα πράγματα στην ορθή τους βάση, μιλώντας για το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, το οποίο θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ε.Ε. και μετά τη λύση του Κυπριακού. Οι απαξιωτικές απαντήσεις και ατάκες του Τατάρ προσγείωσαν ανώμαλα τον Μπορέλ, ο οποίος αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι πια η κατάσταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό και σβήστηκε όποια αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί στη συνάντηση με τον Αναστασιάδη…

Τους νίκησε στην έδρα τους

Η είδηση της εβδομάδας ήταν η ολική επαναπροσέγγιση που επιχείρησε ο Φούλης με το ΑΚΕΛ και τα κατάφερε εκεί που κανένας δεν το περίμενε να τα βρει με τους συντρόφους της Εζεκία Παπαϊωάννου. Και το έκανε, όπως μου λέει άτομο που διαβάζει πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων, με πολιτική μαεστρία, χωρίς να μπορεί ο Άντρος να αντιδράσει και να φανεί αρνητικός στο κάλεσμα για συζήτηση του εθνικού θέματος. «Τους νίκησε στην έδρα τους» ήταν το σχόλιο συναγερμικού στελέχους, το οποίο πρόσθεσε πως η επιτυχία του Αβέρωφ απλώνεται σε δύο επίπεδα: το Κυπριακό για το οποίο σύντομα θα δοθεί μια από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία του και την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό μέτωπο που όσο λίγο κι αν μείωσε το ΑΚΕΛ τις επιθέσεις μόνο κέρδος έχει να λαμβάνει ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση.

Πάντως, η εκεχειρία μεταξύ ΑΚΕΛ-κυβέρνησης κράτησε μόλις μία μέρα. Την επομένη ο χαρτοπόλεμος ξανάρχισε με την ίδια ένταση στην παρουσία μάλιστα του Μπορέλ. Όλοι πια θεωρούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στην ένταση των επιθέσεων του ΑΚΕΛ κατά της κυβέρνησης πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Αναστασιάδης, ο οποίος, όπως μαθαίνω, έχει λάβει τα μέτρα του και οργανώνει προσεχτικά τις αντεπιθέσεις του. Όπως μου ανέφερε άτομο που ανεβοκατεβαίνει συχνά στον Λόφο, η νέα οδηγία που έδωσε είναι «να μην αφήνετε τίποτε να πέσει κάτω».

Το πριγκιπικό ταξίδι

Ταξίδι… αυτοπεποίθησης στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από κάποιους η επίσκεψη του πρίγκιπα Νικόλαου στην ελληνική πρωτεύουσα. Όπως μου ανέφερε η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα, ο πρίγκιπας θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την Τετάρτη με την πρόεδρο Σακελαροπούλου και τον ΥΠΕΞ Δένδια. «Μπορεί να μην έχει κάποια πρακτική αξία αυτό το ταξίδι αλλά για μας έχει τεράστια ψυχολογική σημασία», μου ανέφερε. Το ταξίδι του, σύμφωνα πάντα με την αξιόπιστη Φωτούλα, δεν θα είναι γεμάτο με ασφυκτικές υποχρεώσεις αφού αρχίζει από την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη. «Τον περιμένουμε όλοι πίσω ευδιάθετο και αισιόδοξο με προεδρικό προφίλ» μου είπε καταληκτικά.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι κάποιοι φοβούνται τη διεξαγωγή έρευνας για τα rapid test; Και όχι μόνο για την αξιοπιστία τους αλλά για μια σειρά από θέματα από την εισαγωγή τους μέχρι τη διενέργειά τους;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση