ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η φλυαρία του πρωτάρη, η χαρά του Αναστασιάδη και μία βόμβα

= ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Λίγο πριν την Μεγάλη Παρασκευή

Μια καλή γεύση της αδιαλλαξίας του Τατάρ έλαβε χθες από πρώτο χέρι ο Αντόνιο. Το περίεργο είναι που εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ έδωσε την εντύπωση πως ο Αντόνιο γνώριζε για την… διαρκή ομηρεία των Τουρκοκυπρίων από τον καιρό που συντόνιζε τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά. Αυτά περίπου δήλωσε αναφέροντας αυτάρεσκα ότι εξήγησε τις θέσεις του πολύ καλά, χωρίς να λυγίσει. Λίγο έλειψε να πει ότι βρήκε απόλυτη ικανοποίηση από τον Γκουτέρες αλλά δεν το είπε ξεκάθαρα, το άφησε να εννοηθεί.

Πάντως το… μυθιστόρημα των 20 σελίδων που έγραψε για να διαβάσει ενώπιον του γ.γ. το κρατάει για σήμερα, όπως με ενημέρωσε πηγή μου από την Γενεύη. Χθες ο Τατάρ περιορίστηκε να περιγράψει αδρομερώς την πρότασή του για τα δύο κράτη και εξήγησε στον Αντόνιο τα όσα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων από το 1960 με «ιστορικές» λεπτομέρειες που δεν γνώριζε. Σήμερα θα αναπτύξει ενώπιον του γ.γ. και των τριών κυριών που υπομονετικά ακούνε μαζί του, με πολλές λεπτομέρειες το όραμά του για την κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη. Όταν ο εκπρόσωπος του γ.γ. ζητούσε χθες από όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην πενταμερή να είναι ειλικρινείς και δημιουργικοί σίγουρα δεν είχε αντιληφθεί πόση δημιουργικότητα και… ειλικρίνεια θα αναπτύξει ο Τατάρ. Αλλά εκείνο που δεν μπορούσε με τίποτα να φανταστεί είναι πως όταν έλεγε ότι «στις συναντήσεις η κάθε πλευρά μπορεί να πει ό,τι επιθυμεί» ο πρωτάρης Τατάρ θα το απογείωνε στην κυριολεξία.

Από την άλλη ο Αναστασιάδης μόνο που δεν τον φίλησε τον Γενικό Γραμματέα. Άπλωσε τα χέρια του στα δικά του ως παλιόφιλος και τον καλωσόρισε ζεστά στη νέα τους συνάντηση και τον χαιρέτησε με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ήξερα ότι είναι διαχυτικός αλλά αυτή τη φορά κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον Βασιλείου. Όμως οφείλω να πω ότι και ο Αντόνιο δεν πήγε πίσω. Δεν τσιγκουνεύτηκε ούτε τα χαμόγελα ούτε και τις χειρονομίες στην ανταπόδοση του καλωσορίσματος, μετά την πρώτη έκπληξη από την τεράστια χαρά του παλιόφιλού του.

Για να δούμε τι θα βγάλει η Μεγάλη Παρασκευή. Γιατί, όπως όλα δείχνουν, Μεγάλη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η πενταμερής αντί τη Μεγάλη Πέμπτη που είχε προγραμματιστεί. Τα Ηνωμένα Έθνη συζητούν για παράταση μιας ημέρας. Ίσως επειδή όντως διαπίστωσαν πως το πρόγραμμα όπως αρχικά το οργάνωσαν ήταν όντως πολύ πιεστικό, ίσως επειδή πείστηκαν πως η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο αρχικά φάνηκε και ψάχνουν χρόνο για βρουν διέξοδο να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Οι πολεμικές μηχανές φουλάρουν

Κανονική βόμβα είναι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής που εξέτασε τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Όπως ξεκάθαρα αναφέρει, δύο Υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εφάρμοζαν την αρχή της αμεροληψίας κατά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών. Η Επιτροπή εξετάζει ακόμα εάν υπάρχει θέμα και για τον Συλλούρη αλλά και εάν τα χρήματα που έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος αποτελούν προϊόν νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εξετάζονται επίσης ευθύνες του Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Οικονομικών, της Βουλής και παρόχων υπηρεσιών.

Δηλαδή ποιοι εξαιρούνται;

Η Επιτροπή εισηγείται ακόμα το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας για 44 επενδυτές και της πολιτογράφησης για άλλους 22. Και όλα αυτά αναφέρονται μόνο στις πρώτες παραγράφους των συμπερασμάτων.

Το γεγονός ότι δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ η πολιτική ηγεσία βρίσκεται στη Γενεύη συζητώντας για το μέλλον του τόπου δεν θα απαλύνει με τίποτα τον πόλεμο από την αντιπολίτευση. Οι πολεμικές μηχανές έχουν αρχίσει ήδη να φουλάρουν και η αντεπίθεση θα αρχίσει από σήμερα κιόλας.

Και υπάρχει και η πανδημία του κορωνοϊού και δεν μπορούμε να πάρουμε το αεροπλάνο και να φύγουμε μακριά...

KOYIZ: Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου η υπόθεση για σεξουαλική παρενόχληση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται πολιτικός;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση