ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η κατάθλιψη των δημοσκοπήσεων, ο Αβέρωφ, ο Άντρος και ο Τζιωνής

= ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σε ποιον απαντούσε;

Έντονη και χωρίς αμφισβητήσεις απάντηση έδωσε ο Αναστασιάδης σε όσους τον κάλεσαν να αποδεχθεί ή να «δώσει» την πολιτική ισότητα στους Τουρκοκύπριους και να αποπέμψει από τη συμβουλευτική του ομάδα τον Τάσο Τζιωνή. Όπως ξεκαθάρισε, την πολιτική ισότητα την έχει δεχτεί η πλευρά μας από το 1991 με το γνωστό ψήφισμα του ΟΗΕ και ο ίδιος την έχει επαναλάβει στο Κραν Μοντάνα, όπως ακριβώς καθορίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 761 του 1991. «Και συνεπώς δεν τίθεται θέμα να με καλούν κάποιοι να αποδεχθώ κάτι που ήδη έχω αποδεχθεί» σημείωσε δεικτικά.

Για τον Τάσο Τζιωνή υπέδειξε πως τον θέλει στην ομάδα των συμβούλων του, ακριβώς γιατί έχει διαφορετικές απόψεις. «Με ενδιαφέρουν οι διαφορές, για αυτό και συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα, όχι μόνο όσοι είναι μιας σχολής αλλά όσοι μπορεί μέσα από τον προβληματισμό τους να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κάθε κίνδυνο», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αποπομπής του.

Με μια σύντομη δήλωση ο Αναστασιάδης έκλεισε στο τσακ μπαμ δύο θέματα τα οποία γέμισαν πρωτοσέλιδα και πολλές στήλες αρθρογραφίας. Τέθηκε ωστόσο το ερώτημα σε ποιον απαντούσε ο Νίκος Αναστασιάδης, στον Άντρο Κυπριανού ή στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με πηγή μου από τον λόφο, τόσο ο Άντρος όσο και ο Αβέρωφ έθεσαν στο Εθνικό Συμβούλιο θέμα Τάσου Τζιωνή. Υποστήριξαν ότι όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» περί διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας την οποία θα βρούμε μπροστά μας, αφού «θα οδηγήσει ταχέως στην κυριαρχική ισότητα». Όπως υποστήριξαν οι συγκεκριμένες θέσεις αποτελούν λόγους για τερματισμό της συμμετοχής του στη συμβουλευτική ομάδα.

Είναι λοιπόν φανερό ότι ο Αναστασιάδης έδωσε μία απάντηση προς δύο άτομα: τον Άντρο και τον Αβέρωφ που έχουν πια κοινή πολιτική στο Κυπριακό. Ο Άντρος ανταπάντησε, ενώ ο Αβέρωφ προτίμησε να μη μιλήσει… Πηγή μου, πάντως, που ανεβοκατεβαίνει στον Λόφο μου έλεγε πως είναι μάλλον απίθανο να δοθεί συνέχεια με τον τρόπο που το έκλεισε ο Αναστασιάδης. Εξάλλου, όπως μου ανέφερε, στο τέλος όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Και εξήγησε: Ο Αναστασιάδης θα προτάξει στην Πενταμερή την πολιτική ισότητα, κοινό και κύριο πια αίτημα των Άντρου - Αβέρωφ, ο Τζιωνής θα παραμείνει στη θέση του και το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί ξανά. «Εξάλλου υπάρχουν τόσα πολλά και σημαντικά, αν θέλει κάποιος να τσακωθεί, που αυτά είναι «λεπτομέρειες».

Η κατάθλιψη των δημοσκοπήσεων

Κατάθλιψη προκαλούν σε αρκετούς στα κομματικά επιτελεία οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει επίσημα το φως το δημοσιότητας. Πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η έρευνα του Σίγμα και προχθές βράδυ αυτή του Άλφα, ενώ αύριο αναμένεται και η έρευνα του ΡΙΚ. Όπως πληροφορούμαι τα κομματικά στελέχη δεν περίμεναν τις δημοσκοπήσεις των καναλιών για να την πάθουν την κατάθλιψη. Τους ήρθε προ καιρού από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που τα ίδια τα κόμματα έχουν παραγγείλει και λίγοι τις ανάγνωσαν. Κάποια έχουν παραγγείλει και δύο και τρεις δημοσκοπήσεις και το ένα αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το άλλο: Τα ποσοστά και η αξιοπιστία των κομμάτων και των ηγετών τους έχουν πάρει την κατιούσα. Η συσπείρωση είναι χαμηλή και οι διαρροές αυξημένες. Η αναποφασιστικότητα και η αποχή βρίσκονται στα ύψη όπως και η απαξίωση των κομμάτων. Όπως μου έλεγε χθες πηγή μου που γνωρίζει, κομματάρχης μεγάλου κόμματος έδωσε πρόσφατα πολύ αυστηρές και συγκεκριμένες οδηγίες προς τα στελέχη του για πολύ στοχευμένες ενέργειες. Στόχος είναι να τερματιστεί η διαρροή που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις προς συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Ο κομματάρχης φέρεται να έχει προειδοποιήσει τα στελέχη πως θα παρακολουθεί την εξέλιξη των οδηγιών του. Τους είπε ακόμα ότι θα επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά τους μέσω των δημοσκοπήσεων, αφού έχει ήδη προπαραγγείλει δύο, με πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα...

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι υποψήφιος βουλευτής ήταν έτοιμος να αποσύρει την υποψηφιότητά του επειδή με τον τρόπο που εξελίσσονται οι εσωκομματικές διαδικασίες θεωρεί πως δεν έχει καμία ελπίδα εκλογής; Μπορεί τελικά η υποψηφιότητά του να μην έχει αποσυρθεί αλλά τίποτα δεν αποκλείεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση