ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η Κύπρος, η Ουκρανία και η τραγική ειρωνεία

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Κωμικοτραγική… ειρωνία

Άνω κάτω έκανε τον πλανήτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μ’ ένα μόνο διάγγελμα. Από την ώρα που αποφάσισε να ανοίξει το στόμα του όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν. Οι καταδικαστικές δηλώσεις και οι κυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη αλλά αυτού δεν ιδρώνει το αφτί του.

Μέχρι και το κόμμα των Κυπρίων Οικολόγων έκανε έντονη παρέμβαση σημειώνοντας: «Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία όπως ρίξει τους τόνους και σταματήσει την επεκτατική της πολιτική», αλλά ο Πούτιν τίποτα. Αντί να συνετιστεί ζήτησε και έλαβε έγκριση από τη ρωσική Βουλή για ανάπτυξη στρατού στο εξωτερικό. Και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει ο στρατός του…

Μέχρι και ο ψύχραιμος κατά τα άλλα κύριος Αντόνιο Γκουτέρες θύμωσε με την κατάσταση και αποφάσισε να δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του ότι, θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Και ότι, αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Και δεν έμεινε μέχρι εκεί, πρόσθεσε, λες και το έκανε επίτηδες γνωρίζοντας ότι τον ακούνε και οι Κύπριοι, ότι «τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Υπήρξαν και άλλα κωμικά στοιχεία στη χθεσινή πρώτη ημέρα της νέας ρωσικής επέλασης στην Ουκρανία. Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. «Θεωρούμε αυτή την απόφαση απαράδεκτη. Καλούμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν σύνεση και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε κάνοντας πολλούς να χαμογελάσουν μέσα στην τραγικότητα των στιγμών.
Αλλά και η Ε.Ε. έσπευσε αμέσως να επιβάλει κυρώσεις που τις είχε έτοιμες από καιρό. Ίσως και να αντέγραψε την τακτική που ακολούθησε για την Τουρκία στην περίπτωση της Αμμοχώστου, χωρίς όμως να τολμήσει ποτέ να τις ανακοινώσει…

Ο μεγάλος Νίκος για τον Αβέρωφ

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στη συνέντευξη του μεγάλου Νίκου στον Άλφα, ειδικά στις αναφορές που έκανε για τις προεδρικές, στον Αβέρωφ και τον Χριστοδουλίδη. Απ’ όσα με ενημέρωσε η Μάνταμ του Φούλη, στην Πινδάρου και ειδικά στα ψηλά δώματα, πολύ σχολιάστηκε η απάντηση του μεγάλου Νίκου στην ερώτηση για σενάριο υπαναχώρησης. Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται να ικανοποίησε ιδιαίτερα και τον Φούλη και το επιτελείο ήταν το ξεκαθάρισμα που έσπευσε στη συνέχεια να κάνει ο πρόεδρος λέγοντας με σιγουριά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις: «Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η παράταξη έχει υποψήφιο και αυτός είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου».

Ένα από τα υψηλόβαθμα συναγερμικά στελέχη ακούστηκε να εισηγείται όπως γίνει «φιλική παραίνεση» στον Πρόεδρο όπως «σε ανάλογες ερωτήσεις που θα δεχθεί από τώρα και να πάει» να απαντά κοφτά και ξεκάθαρα ότι μοναδική και ξεκάθαρη επιλογή είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ».

Στα χαρακώματα του Λόφου

Στα χαρακώματα φαίνεται να έχουν επιστρέψει τα δύο στρατόπεδα που κατοικοεδρεύουν στον Λόφο. Όπως μου ανέφερε πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει στο μέγαρο της εξουσίας, πολύ πρόσφατα σημειώθηκε νέο επεισόδιο… αναθεματισμού. «Η νευρική ενέργεια που έχει μαζευτεί είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται αμέσως εκτόνωση. Διαφορετικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει η έκρηξη, ποιοι και πόσα θα είναι τα θύματα» μου ανέφερε με δραματικό τόνο. Και συμπλήρωσε: «Και εκεί που όλοι ανέμεναν ότι ο Αναστασιάδης θα παρέμβαινε για να δώσει λύση, άφησε τα θέρη του και ξικανναουρίζει στα Εμιράτα. Όταν θα επιστρέψει θα έχει να χειριστεί μια κρίση πολύ πιο μεγάλη απ’ όσο φαντάστηκε»

Ο ξιπετσισμένος κουρκουτάς

Μια είδηση της επικαιρότητας για το κυπριακό ερπετό κουρκουτάς δεν πέρασε απαρατήρητη από τα πολιτικά πηγαδάκια. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι μελέτη ερευνητών του επιβεβαίωσε ότι το συμπαθές ερπετό αποτελεί ξεχωριστό είδος, μοναδικό και ενδημικό στο νησί. Σε κάποιο πολιτικό πηγαδάκι πάντως σχολιάστηκε το θέμα με γνωστό Λευκωσιάτη να αναφέρει ότι ο «ξιπετσισμένος κουρκουτάς» ήταν ήδη γνωστό ότι αποτελεί καθαρά κυπριακό είδος. Αναφέρθηκε μάλιστα στη γνωστή ρήση του Δημήτρη Χριστόφια ότι «η Ελλάδα είναι ξιπετσισμένος κουρκουτάς» για να συμπληρώσει ότι «τελικά μόνο η Κύπρος είναι ξιπετσισμένος κουρκουτάς και μάλιστα με επιστημονική βούλα», προκαλώντας τα χαμόγελα όλων.

ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός παραδέχθηκε σε φιλικό του πρόσωπο ότι έχει αρχίσει να παθαίνει κρίσεις άγχους από το αδιέξοδο που φαίνεται να ζυγώνει για τις προεδρικές του 2023; Αληθεύει πως επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του ζει έναν εφιάλτη με όλα τα απαισιόδοξα σενάρια που είχαν προβλεφθεί να επιβεβαιώνονται και ότι επί του παρόντος δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του πολιτικού τούνελ;

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση