ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η λίστα Οδυσσέα, τα 7 δισ. του Συνεργατισμού και τα δικηγορικά γραφεία

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Το εξάωρο των βουλευτών για το Κυπριακό

Πρόβες έκαναν χθες βουλευτές και βουλεύτριες για τις αγορεύσεις τους σήμερα στη Βουλή για το Κυπριακό. Αν και κανείς δεν αναμένει ότι θα ακούσουμε κάτι νέο από τους βουλευτές εκτός από προτροπές και υποδείξεις για μια πενταμερή στην οποία όλοι θα πάνε (εκτός του ΕΛΑΜ) αλλά οι περισσότεροι την αντικρίζουν με καχυποψία. Σε μία προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα σκληρή όπως αυτή που βιώνουμε, οι συζητήσεις μεταξύ πολιτικών, ιδιαίτερα οι μονόλογοί τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους πολίτες με ιδιαίτερη δυσπιστία. Η εσπευσμένη συζήτηση στη Βουλή θα έχει κάποια χρησιμότητα εάν οδηγήσει σε συγκλίσεις και ενότητα για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Εάν υπερτονιστούν ξανά οι αντιθέσεις για μικροκομματικά και προεκλογικά οφέλη και ο διαχωρισμός σε πατριώτες και μη, θα είμαστε, ξανά, άξιοι της τύχης μας. Και κάτι που δεν μπορώ να μην σχολιάσω: Μας είπαν ότι η συνεδρία θα είναι ολοήμερη δίνοντας ένα δραματικό τόνο για τη διάρκεια της συζήτησης. Η συνεδρία θα διαρκέσει από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 6:00 το απόγευμα με δύο ώρες διάλειμμα το μεσημέρι, από τις 13:00 μέχρι τις 15:00. Δηλαδή ο ωφέλιμος χρόνος των ομιλιών θα είναι μόλις οι έξι ώρες. Και θα μιλήσουν 23 βουλευτές και βουλεύτριες συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών των κομμάτων...

Προφανώς το «ολοήμερη» συνεδρία δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε εξάωρο. Σε άλλα κοινοβούλια ξημεροβραδιάζονται για τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων και το θεωρούν αυτονόητο και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των βουλευτών. Ένα εξάωρο που θα αφιερώσουν οι βουλευτές και οι κομματάρχες για να ενημερώσουν τον λαό για όσα μας περιμένουν, ας το αξιοποιήσουν θετικά και όχι κομματικά.

Η λίστα Οδυσσέα που ανταγωνίζεται τη λίστα Γιωρκάτζη

Και ξαφνικά μπήκε στη σφαίρα της δημοσιότητας η λίστα Οδυσσέα η οποία άρχισε να ανταγωνίζεται στα ίσα την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη. Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας-Τσακ Νόρις, που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει, στο θέμα των δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων δεν κατάφερε, παρά τον θόρυβο που προκάλεσε, να μας ενημερώσει εάν βουλευτές και υπουργοί έτυχαν ή όχι ευνοϊκής μεταχείρισης από τον πρώην Συνεργατισμό και την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η έκθεσή του περιορίζεται στη γενική αναφορά ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή μεταχείριση και το θέμα μένει εκεί.

Από εβδομάδας η Βουλή θα αποφασίσει εάν θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα Οδυσσέα και να μάθουμε ποια άτομα περιλαμβάνονται σε αυτήν. Η ονοματολογία και τα σενάρια έχουν ήδη αρχίσει και θυμίζουν όσα ακούγαμε για τη λίστα Γιωρκάτζη πριν από τη δημοσιοποίησή της.

Εάν η Βουλή αρνηθεί δημοσιοποίηση των ονομάτων θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη και οι συγκρίσεις με τον χειρισμό της λίστας Γιωρκάτζη θα είναι αναπόφευκτες.

Εάν πάλι αποδεχθεί τη δημοσιοποίηση των ονομάτων θα συναινέσει στη δημοσιοποίηση μιας λίστας ΠΕΠ δανειοληπτών για τους οποίους ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει στην έκθεσή του (σελίδα 96) ότι ουδόλως εξυπακούεται πως έχουν κατ’ ανάγκη προβεί σε μεμπτή ή ανάρμοστη συμπεριφορά, ούτε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι λύσεις αναδιάρθρωσης δεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση του ΠΕΠ.

Που ήσουν; πούποτε…

Τα δικηγορικά και τα 7 δισεκατομμύρια του Συνεργατισμού

Χθες στη Βουλή υπήρξε και μια επεισοδιακή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου για τις διαδικασίες ανάθεσης του χαρτοφυλακίου του πρώην Συνεργατισμού στην Altamira. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας προέκυψε ότι το δικηγορικό γραφείο της Altamira στην Κύπρο είναι το πρώην γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου (Κούσιος - Παπαχαραλάμπους - Κορφιώτη), κάτι που αναμένεται να είναι το επόμενο επιχείρημα της αντιπολίτευσης για τα σκάνδαλα στον Συνεργατισμό.

Στην ίδια συνεδρία εκπρόσωπος του δικηγορικού Τάσσος Παπαδόπουλος, που όπως γράφτηκε έλαβε από τον Συνεργατισμό αμοιβή 2,2 εκατομμύρια, ανέφερε πως η δική του γνωμάτευση προς τον Συνεργατισμό δεν αφορούσε την συμφωνία με την Altamira.

Η συζήτηση για την εμπλοκή των δικηγορικών στην κρίση του Συνεργατισμού και στην πολιτική προβλέπεται μακρά, όπως και οι αγορεύσεις ένθεν και ένθεν. 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση