ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η νέα θύελλα του Al Jazeera και ο νέος χαμός στην ΕΔΕΚ

= ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Οι νέες αποκαλύψεις του Al Jazeera και οι νέες απορίες

Στα ύψη εκτοξεύτηκε η ανησυχία για το νέο βίντεο του Al Jazeera πριν αυτό δημοσιοποιηθεί, μόλις εξαγγέλθηκε η προβολή του. Η ανησυχία απλώθηκε από τον Λόφο, που έχει και άλλες έγνοιες τώρα με τον Σαουδάραβα φίλο και γείτονα,  μέχρι την Εζεκία Παπαϊωάννου και την Πινδάρου αλλά και στα ψηλά δώματα του πριγκιπάτου, όπως μου λέχθηκε από πηγή που μελετά το θέμα. Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε πως οποιαδήποτε μαρτυρία υπάρξει μέσω του νέο βίντεο του Al Jazeera και αφορά την Κύπρο θα τύχει της σωστής αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε και, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποκάλυψε ότι η Κύπρος αποτελούσε, λόγω του ΚΕΠ, τον ιδανικό τόπο για να αγοράσει κάποιος ευρωπαϊκό διαβατήριο, ακόμα κι αν το όνομά του βαρυνόταν με οικονομικά και άλλα εγκλήματα. Την Κύπρο και το ΚΕΠ γνώριζαν φαίνεται καλά όλα τα λαμόγια που ασχολούνται με τις πωλήσεις ευρωπαϊκών διαβατηρίων αλλά και… ποδοσφαιρικών ομάδων. Και προς την αγία νήσο μας έδειξαν τα λαμόγια τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera για εξασφάλιση ευρωπαϊκού διαβατηρίου για να αγοράσουν αγγλική ομάδα. Ακόμα κι αν είχαν εγκληματικό παρελθόν, με το ανάλογο αντίτιμο, τρία ή 11 εκατομμύρια το διαβατήριο θα έβγαινε, αφού εδώ είναι… Κύπρος. Η έρευνα για το «The Men Who Sell Football», που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα ήταν που οδήγησε στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera «The Cyprus Papers Undercover» που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση των Συλλούρη και Τζοβιάνη και τον τερματισμό του ΚΕΠ. 

Στο νέο βίντεο αναφέρεται ξανά ο Τζιοβάνης, όπως και ο Συλλούρης, τότε Προεδρεύων της Δημοκρατίας, αλλά και ένας Κύπριος υπουργός ο οποίος δεν κατονομάζεται. Ο υπουργός, σύμφωνα με ντετέκτιβ που μιλά στο νέο ντοκιμαντέρ, ταξίδεψε στο Λονδίνο και ξελάσπωσε Ρώσο που είχε διαφύγει από τη Βρετανία και δεν μπορούσε να ταξιδέψει αφού βρισκόταν στη λίστα της Europort. Ο ακατονόμαστος Κύπριος υπουργός με συνοπτικές διαδικασίες στο κυπριακό προξενείο του Λονδίνου βόλεψε τον Ρώσο χωρίς ο τελευταίος να χρειαστεί να ταξιδέψει καν στην Κύπρο, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του ντέτεκτιβ. 

 Ο μόνος που απάντησε μέχρι στιγμής για τα νέα στοιχεία είναι ο Τζιοβάνης, με ανακοίνωση του ομίλου του που αναφέρει πως δεν έχει καμία σχέση με τις νέες αναφορές. Ο Συλλούρης πάει καιρός που ήπιε το αμίλητο νερό οπόταν δεν αναμένουμε να πει κάτι. Η κυβέρνηση θα απαντήσει για τον υπουργό της; Ο Γενικός Εισαγγελέας θα αξιοποιήσει τις νέες μαρτυρίες; 

Έγινε συγκάλυψη στην ΕΔΕΚ;

Χαμός γίνεται στην ΕΔΕΚ για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος και κάποιοι το σκέφτονται σοβαρά να εμπλέξουν την αστυνομία στη διερεύνηση των αναφορών για ατασθαλίες. Η έρευνα που έκανε η επιτροπή συζητήθηκε στο πολιτικό γραφείο το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Η ανακοίνωση, αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα, τα αγρίεψε ακόμη περισσότερο.Η ανακοίνωση υποστήριζε ότι «δεν υπήρξε οποιαδήποτε οικονομική απώλεια για το κόμμα και ούτε πρόθεση υπεξαίρεσης. Ως εκ τούτου, το θέμα θεωρείται οριστικά λήξαν».

Με την έκδοση της ανακοίνωσης όμως όλοι διαπίστωσαν πως κάθε άλλο από λήξαν θεωρείται το θέμα. Ο Γιώργος Βαρνάβας, αντίπαλος του Σιζό για την προεδρία του κόμματος στο Εκλογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, και σταθερός εσωκομματικός του αντίπαλός την τελευταία δεκαετία, με γραπτή ανακοίνωση αποκάλυψε πως η συνεδρίαση του Πολτικού Γραφείου, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος παρ’ ολίγον να ληφθεί απόφαση για επίσημη καταγγελία στην αστυνομία για τις οικονομικές ατασθαλίες. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο οικονομικός διευθυντής του κόμματος θα απομακρυνθεί, ούτως ή άλλως, στις επόμενες ημέρες. Μία πρόταση που υποβλήθηκε για καταγγελία στην αστυνομία της ισχυριζόμενης υπόθεσης υπεξαίρεσης χρημάτων από το κομματικό ταμείο από τον οικονομικό διευθυντή, έλαβε εφτά ψήφους. Η άλλη πρόταση που επικράτησε με δέκα ψήφους ήταν αυτή του Σιζόπουλου, όπως ο ίδιος μεταφέρει στον οικονομικό διευθυντή την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για να παραιτηθεί, διαφορετικά το Πολιτικό Γραφείο θα τον έπαυε σε νέα του συνεδρία. Ο Βαρνάβα υποστηρίζει πως «όταν ζητάς να παραιτηθεί από μόνος του ο Οικονομικός Διευθυντής,  είτε να τον παύσει το Πολιτικό Γραφείο, αυτό σημαίνει ενοχή, διαφορετικά δεν θα του ζητείτο». Υποστηρίζει μάλιστα πως έγινε αποδεκτό από όλους ότι ο Οικονομικός Διευθυντής του κόμματος «πράγματι χρησιμοποίησε κομματικές επιταγές για εξυπηρέτηση προσωπικών επιχειρηματικών συμφερόντων». Και πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία βουλευτής του κόμματος και έγκριτος νομικός κατέθεσε γραπτώς ότι «η συγκάλυψη της κλοπής των χρημάτων από τον Οικονομικό Διευθυντή,  εκ μέρους των μελών  του Πολιτικού Γραφείου, βάσει  του Ποινικού  Κώδικα θεωρείται συνενοχή.  Μάλιστα, τους προέτρεψε όπως το θέμα το οποίο θα έπρεπε να συζητηθεί ήταν κατά πόσο θα έπρεπε το Πολιτικό Γραφείο άμεσα να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία».

Συναρπαστική αναμένεται η συνέχεια στην ΕΔΕΚ. Μέχρι το εκλογικό συνέδριο έχουμε δυόμισι μήνες και διερωτάται κανείς ποιες άλλες συνταρακτικές αποκαλύψεις μας περιμένουν. 

ΚΟΥΙΖ: Ποιος κομματικός παράγοντας ράβει δημαρχιακό κοστούμι χωρίς να έχει ρωτήσει τον... ξενοδόχο και θα βρεθεί προ μεγάλης έκπληξης; 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση