ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η νίκη για το χαλούμι και μια αφανής ηρωίδα

= ΠΕΜΠΤΗ  01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αίσιο, υπό τις περιστάσεις, τέλος είχε η υπόθεση της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Δικαιολογημένα πανηγύρισαν και ο Πρόεδρος και οι υπουργοί και ο Αβέρωφ αφού η όλη ιστορία έχει μακρύ παρελθόν και αφανείς ήρωες.

Ως γνωστόν και ο ίδιος ο Αναστασιάδης προσπάθησε πολύ για να επιτευχθεί η ΠΟΠ αλλά και ο πρώην υπ. Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και βεβαίως ο νυν υπουργός Κώστας Καδής που όντως το προσπάθησε πολύ.

Η αθόρυβη δράση της Στέλλας Κυριακίδου και ο συντονισμός που πέτυχε για να φτάσουμε στην ΠΟΠ

Υπάρχει όμως και ένας σημαντικός αφανής ήρωας του οποίου η δράση για την κατοχύρωση του χαλουμιού δεν έχει γίνει γνωστή. Για την ακρίβεια πρόκειται για μια αφανή ηρωίδα, την Κύπρια, Ευρωπαία επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως με πληροφόρησε πηγή μου που γνωρίζει ο φάκελος για το χαλούμι που είχε ξεχαστεί προ πολλού σε κάποια συρτάρια της ΕΕ και παρά τις προθέσεις Γιούνκερ, δεν είχε προχωρήσει σε φυτοϋγειονομική έκθεση, επεξεργασία και συμφωνία.

Η Στέλλα Κυριακίδου ήταν αυτή που το πήρε πάνω της και αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και επίδειξη, συντόνισε τους άλλους δύο επίτροπους. Παράλληλα, σύμφωνα με την πηγή μου, ενημέρωνε διακριτικά και τους πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο για τις εξελίξεις με στόχο την κατάληξη στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάτι που το πέτυχε χωρίς πυροτεχνήματα και πανηγυρισμούς.

Επίσης, με παρέμβαση της Στέλλας επιτεύχθηκε να είναι η Δημοκρατία που θα ελέγχει και διαχειρίζεται και τις εξαγωγές χαλουμιών των κατεχομένων. Και αυτό μέσω της ισπανικής veritas, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα διορίζει και ελέγχει. Μια εξέλιξη η οποία δεν προβλεπόταν στην προσπάθεια που είχε αναλάβει ο Γιούνκερ. Ως γνωστόν η συμφωνία για ορισμό της ευρωπαϊκής εταιρείας Bureau Veritas ως της "αρχής" για πιστοποίηση του τ/κ χαλουμιού και για τον έλεγχο των φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που απαιτούνταν για να μπορεί το τ/κ χαλούμι να εξάγεται στην Ευρώπη κατέστη εφικτή μετά την προσωπική εμπλοκή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν επισκέφθηκε την Κύπρο στις 16 Ιουλίου 2015. Χρειάστηκε όμως πολύς δρόμος και πολλή προσπάθεια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και ο συντονισμός εντός της ΕΕ. Η προσπάθεια του Γιούνγκερ είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών της ΕΕ και πολιτικών παρεμβάσεων που οδήγησαν σε διγλωσσία μεταξύ των υπηρεσιών με άμεσο αποτέλεσμα την τεράστια καθυστέρηση που σημειώθηκε. Σε αυτό το σημείο ήταν που ανέλαβε την αθόρυβη μα αποτελεσματική της δράση η Επίτροπος Υγείας και ασφάλειας τροφίμων. Το αποτέλεσμα ήταν έγκριση του χαλουμιού ως ΠΟΠ με τεράστια οφέλη για Ε/κ και Τ/κ.

Σύμφωνα με την πηγή μου, το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της απόφασης που λειτουργεί και ως σημαντική δικλείδα ασφαλείας, είναι πως οι Τουρκοκύπριοι, από όποιο σημείο του πλανήτη και να βρίσκονται για να μπορέσουν να κάνουν εξαγωγές του χαλουμιού ως ΠΟΠ θα πρέπει το πράξουν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δικαίως το χαλούμι έχει χαρακτηριστεί ως το πιο πολιτικοποιημένο τυρί της Ευρώπης. Η πρόσφατη ιστορία του έχει πείσει όλους στις Βρυξέλλες ότι πρόκειται κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό τυρί με μια τεράστια οικονομική του αξία.

Διπλωματική πηγή που έχει επίσης ασχοληθεί με το θέμα του χαλουμιού μου έλεγε προχθές ότι η πολιτική… δράση του χαλουμιού δεν έχει τερματιστεί με την έγκρισή του ως ΠΟΠ. «Αντιθέτως τώρα αρχίζει», όπως ανέφερε. Και μου εξήγησε πως λίγο πριν από την πενταμερή η απόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο σύγκλισης για τις δύο κοινότητες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή με τους Ερντογάν και Τατάρ να προωθούν τη λύση δύο κρατών ως επίσημη πια γραμμή.

«Στην ΕΕ κρίθηκε ότι η έγκριση της ΠΟΠ για το χαλούμι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα καλό και άμεσο ΜΟΕ λίγο πριν από την πενταμερή, μου ανέφερε», εκφράζοντας όμως την αμφιβολία κατά πόσον η τουρκική πλευρά έχει την καλή διάθεση να το αποδεχτεί.

 *Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση