ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η παραίτηση Πάλμα, οι δύο υπουργοί και μία ανακύκλωση

= ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η παραίτηση Πάλμα δεν ήταν ακριβώς παραίτηση. Ήταν ένας εξαναγκασμός σε παραίτηση, σύμφωνα με πληροφορία που έρχεται κατευθείαν από τον Λόφο. Όπως ανέφερε η πηγή μου, «ο Πάλμας φέρεται να στηρίζει Χριστοδουλίδη και να έχει μάλιστα εκδηλωθεί και εντός και εκτός κυβέρνησης, κάτι που κρίθηκε ανεπίτρεπτο αλλά και επικίνδυνο από την Πινδάρου. Με την άσκηση των κατάλληλων και αποτελεσματικών πιέσεων, επιτεύχθηκε η υποβολή παραίτησης με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες».

Η πηγή μου υποστηρίζει ότι τα μηνύματα που έφτασαν από την Πινδάρου στον Λόφο τόσο για τον Πάλμα, όσο και για άλλα δύο πολύ σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης και του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν «ξεκάθαρα και κοφτά». Οι… Χριστοδουλικοί θα πρέπει «είτε να εκδηλωθούν και να παραιτηθούν ως όφειλαν, είτε να παυθούν».

Με τον Πάλμα, ο οποίος φαίνεται πως ανέπτυξε συγκεκριμένη και «απαγορευμένη» δραστηριότητα, η διαδικασία προχώρησε τάχιστα. «Μπορεί ο υφυπουργός να επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την παραίτησή του αλλά όλοι στον Λόφο γνωρίζουν ότι οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί», μου ανέφερε. Σε ό,τι αφορά τους δύο υπουργούς που φέρονται να έχουν ανέβει στο άρμα του Χριστοδουλίδη η πληροφόρηση που έχω είναι πως τους έγιναν συγκεκριμένες συστάσεις αλλά και προειδοποιήσεις με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους. 

Αν και τα ονόματά των δύο υπουργών έχουν διαρρεύσει, δεν πρόκειται επί του παρόντος να τα κοινοποιήσω. Σας δίνω όμως δύο hints: Ο ένας έχει παρελθόν με τις αντιπαραθέσεις και διασπάσεις εντός του ΔΗΣΥ, ο άλλος έχει παρελθόν με διαφορετικές υπουργικές θέσεις σε διαφορετικές κυβερνήσεις. Πάντως, οι εξελίξεις δεν ευχαριστούν κανέναν. Στο χριστοδουλιδικό στρατόπεδο άρχισε η γκρίνια για επιθέσεις κάτω από τη μέση, στην Πινδάρου επαναλαμβάνονται οι κατηγορίες για επιχείρηση διάσπασης του κόμματος. 

Ο μεγάλος Νίκος πάντως επέλεξε ξεκάθαρα να στηρίξει Αβέρωφ και το έκανε όχι μόνο με τους μέχρι τώρα χειρισμούς σε υπουργούς και υφυπουργούς του, αλλά και με δημόσιες δηλώσεις. Στη συνέντευξή του στο «Σίγμα» αποκάλυψε τις επαφές που είχε με Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ για να αποφευχθεί ένα ρήγμα στον ΔΗΣΥ. Και κατέληξε στην ξεκάθαρη δήλωση ότι θα σεβαστεί τις διαδικασίες του κόμματος, το οποίο επέλεξε ή θα επιλέξει τον Μάρτιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ήταν η πρώτη φορά που ξεκάθαρα στήριξε Αβέρωφ και άφησε σκιές κατά του Χριστοδουλίδη ότι αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαδικασίες που θα απέτρεπαν τη διχόνοια στο κόμμα. 

Πιέσεις και στον Κούσιο 

Ο Κυριάκος Κούσιος επιστρέφει στον Λόφο για να αντικαταστήσει τον Πάλμα. Η αποχώρησή του από την κυβέρνηση του φίλου του, του Νίκου, τον περασμένο Ιούνιο, κράτησε μόνο λίγους μήνες. Θα έλεγε κάποιος ότι ο μεγάλος Νίκος έκανε πράξη όσα οι υπόλοιποι διαλαλούν για ανακύκλωση, φέρνοντας ξανά στον Λόφο τον Κυριάκο. Απ’ όσα όμως ακούω η επιστροφή του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου, σε θέση υφυπουργού, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο μεγάλος Νίκος χρειάστηκε να ασκήσει μεγάλη πίεση στον παλιό του συνεργάτη και φίλο, ο οποίος δεν έδειξε από την αρχή ενθουσιασμένος να αναλάβει το υφυπουργείο παρά τω Προέδρω. 

Θυμίζω πως τον Ιούνιο ο Κούσιος δήλωνε ότι η αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ήταν δική του επιλογή, αφού ο Πρόεδρος του είχε προτείνει άλλη θέση αλλά ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει. Εγκυρότατη πηγή μου ανέφερε ότι ο Κούσιος αρχικά αρνήθηκε την πρόταση Αναστασιάδη αλλά αυτός του άσκησε υπερβολική πίεση, εκμεταλλευόμενος και την προσωπική τους σχέση και φιλία για να εκμαιεύσει το «ναι» του. Είναι και η κατάσταση στον Λόφο…

Εγώ δεν θα γίνω Γιολίτη

Πολύ συζητείται σε πηγαδάκια πολιτικών και δημοσιογράφων η «κόντρα» Αναστασιάδη - Παμπορίδη. Ο μεγάλος Νίκος σε συνέντευξή του στο «Σίγμα» ανέφερε πως ο Παμπορίδης θα μπορούσε να ήταν και σήμερα υπουργός του εάν τον διόριζε υπουργό Εμπορίου ή Άμυνας, όπως του είχε ζητήσει. Ο Αναστασιάδης, είπε πως του απάντησε πως αν θέλει να μείνει στην κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει από το υπουργείο Υγείας, κάτι που ο ίδιος απέρριψε. Ο πρώην υπουργός πέρασε γρήγορα στην αντεπίθεση δηλώνοντας τη θλίψη του για τις αναφορές Αναστασιάδη. Και το έκανε με λέξεις που μάλλον θα ενόχλησαν τον Πρόεδρο.

Όπως ανέφερε η δήλωση του Αναστασιάδη δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και συνέχισε: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν άρχισε να τον απατά η μνήμη του». Τον προέτρεψε μάλιστα να ανατρέξει σε δύο στενούς του συνεργάτες που ήταν παρόντες, όταν επιχείρησε να του προτείνει άλλο χαρτοφυλάκιο από αυτό της Υγείας. Και κατέληξε με μια… βόμβα: «Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η βάση του πολιτεύματος και είναι ιερός. Όλοι έχουμε ευθύνη να τον προστατεύσουμε και να μην τον εξευτελίζουμε. Σε ό,τι με αφορά αυτό έπραξα και αυτό προτίθεμαι να συνεχίσω να πράττω». Με λίγα λόγια ο Γιώρκος έστειλε το μήνυμα πως δεν θα γίνει Emily in Paris και να δημοσιοποιεί τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει όμως και μια σημαντική ερώτηση: Θα υπήρχε όλη αυτή η συζήτηση εάν το όνομα Παμπορίδη δεν απασχολούσε σοβαρά (πια) την Εζεκία Παπαϊωάννου αλλά και το πριγκιπάτο; 

Η συνέχεια της κόντρας, εάν υπάρξει, γιατί σε κάποιους ίσως να μην συμφέρει και τόσο, προβλέπεται συναρπαστική.

Καλώς τους!

Πολύ γνωστός παράγοντας, φίλος και συνεργάτης του Ιωάννη Κασουλίδη, σχολίασε σε πηγαδάκι με δημοσιογράφο την… ετεροχρονισμένη αποδοχή του υπουργού από κάποιους δημοσιογράφους και άλλους. «Με αγαλλίαση βλέπουμε νέους φαν της πολιτικής κουλτούρας του Κασουλίδη να εκφράζονται με θαυμασμό φτάνοντας μάλιστα και στα όρια της υπερβολής», είπε. Σημείωσε ωστόσο πως κάποιοι από αυτούς ήταν υπέρμαχοι της «υπέρβασης» το 2008 και μεταξύ Κασουλίδη και Χρστόφια κάλεσαν τον κόσμο να ψηφίσει Χριστόφια «για να λύσει το Κυπριακό». «Όσοι ξέρουν από μέσα πώς λειτουργεί ο Ιωάννης γνωρίζουν ότι σε θέματα εθνικών συμφερόντων είναι πολύ πιο σκληρός και από τους σκληρούς. Απλώς δεν βγαίνει στα παράθυρα να κάνει εξωτερική πολιτική με κορώνες και να προσελκύει τα λάθος ακροατήρια», συμπλήρωσε.

ΚΟΥΙΖ: Ποιο στέλεχος της Εζεκία Παπαϊωάννου «σχίζει πανιά» για το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να στηρίξει συγκεκριμένο υποψήφιο; Αληθεύει πως έχει εμμέσως απειλήσει ακόμα και με παραίτηση; 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση