ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ήλιε μου ήλιε μου, Βασιλιά μου

=ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

«Όσο πιο αδύναμη η κυβέρνηση τόσο πιο δυνατή η γραφειοκρατία» είπε ο Γάλλος ανθρωπολόγος Γκουστάβ Λε Μπον. Και δεν το είπε τυχαία. Ειδικά στην Κύπρο, είναι άπειρες οι φορές που μια γραφειοκρατική υπηρεσία μπλόκαρε και τις καλύτερες προθέσεις μιας Κυβέρνησης –ναι, όχι πολύ συχνά, αλλά κάποτε οι Κυβερνήσεις έχουν αγαθές και ωφέλιμες προθέσεις– απλά και μόνο για να δείξουν οι καρεκλοκένταυροι γραφειοκράτες πως αυτοί έχουν τη δύναμη. Αυτό συμβαίνει στην Κύπρο με το θέμα της ηλιακής ενέργειας εδώ και πολλές δεκαετίες. Το αποτέλεσμα: Μια χώρα με ολόχρονη ηλιοφάνεια, όπως η Κύπρος, να έχει το ακριβότερο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη αντί το χαμηλότερο!

Η ΑΗΚ –ένα άλλο πονεμένο κεφάλαιο στο οποίο θα αναφερθώ σε μεταγενέστερο στάδιο– με διάφορες δικαιολογίες –κάποτε βάσιμες αλλά συχνά αβάσιμες αφορμές– μπλοκάρει μια ανάπτυξη που κανονικά θα έπρεπε να προωθεί με όλες της τις δυνάμεις.

Και το έχω ακόμη απορία: γιατί δεν καλύπτουμε τους αυτοκινητόδρομους με ηλιακά πάνελ ώστε να παράγουμε και ενέργεια για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας αλλά παράλληλα να δημιουργούμε και σκιά στους οδηγούς; Γιατί δεν συνδέουμε όλα τα γυμναστήρια με τρόπο τέτοιο ώστε ο κάθε αθλούμενος να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και όταν γυμνάζεται στο σπίτι του; Ξέρω, στην Κύπρο αυτά τα ερωτήματα φαντάζουν σχεδόν αστεία, αλλά σε σοβαρές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας κύριος Χατζηγιάννης –όχι δεν είναι αδερφός του υφυπουργού, πρόκειται περί συνωνυμίας– κατήγγειλε ότι διάφορα «βασίλεια» της προβληματικής κρατικής μηχανής δημιουργούν συνεχώς γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα προς συμπολίτες μας που επιθυμούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους. Δηλαδή, για να το κάνουμε ξεκάθαρο, πληρώνουμε τρελούς μισθούς σε διάφορους κηφήνες ώστε αυτοί να παρεμποδίζουν είτε εκούσια είτε εξαιτίας ασύγγνωστης ανικανότητας την πορεία του τόπου μας προς την πράσινη ανάπτυξη.

Δεν μπορούμε πια να μιλάμε αόριστα για «κάποιους στην ΑΗΚ» ή για «κάποιους σε κάποια γραφεία». Έφτασε η στιγμή ν’ ακουστούν ονόματα και να κάτσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Να υπάρξουν και απολύσεις, να υπάρξουν και φυλακίσεις όπου τα εμπόδια τίθενται για συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το συμφέρον του τόπου μας και του ταλαίπωρου πολίτη είναι ξεκάθαρο και είναι το εξής κάθε σπίτι και φωτοβολταϊκό. Με το κράτος αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια, με νομοθεσία που να αναγκάζει ακόμη και αυτούς που δεν θέλουν φωτοβολταϊκά να τα βάλουν. Αργήσαμε σχεδόν μισό αιώνα και οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση από οποιονδήποτε καρεκλοκένταυρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.

Φυσικά όμως, επειδή σε αυτόν τον τόπο όλα τα κάνουμε ανάποδα, αντί να προωθήσουμε το κάθε σπίτι και φωτοβολταϊκό καταφέραμε να δημιουργήσουμε το κάθε σπίτι και κύρτωμα. Για τα κυρτώματα θα μιλήσουμε την ερχόμενη βδομάδα. Να αγαπάτε τον ήλιο. Αυτός θα μας σώσει απ’ τους εγκληματικούς λογαριασμούς, εις πείσμα πολλών συμφερόντων.

Κάθε σπίτι και κάστρο ...εεε συγγνώμη κάθε σπίτι και φωτοβολταϊκό!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ένα Υπουργείο που επί 8 διαφορετικών Υπουργών, 6 διαφορετικών κυβερνήσεων, επί 4 Προέδρων της Δημοκρατίας (Γλ. Κληρίδης – Τ. Παπαδόπουλος – Δ. Χριστόφιας – Ν. Αναστασιάδης), σχεδόν πάντοτε με την ομόφωνη διακομματική συναίνεση και στήριξη της Βουλής και με δαπάνη πολλών (πάρα πολλών) εκατομμυρίων, πήρε δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) αποφάσεις και νομοθετήματα για 4 από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υδρογονάνθρακες – Έλευση Φυσικού Αερίου – Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας – Ενεργειακή Μετάβαση. Και όμως.. τίποτα απ’ όλα αυτά, όλα αυτά τα 30 χρόνια, δεν έχει υλοποιηθεί! Σαν ένα αόρατο και σκοτεινό χέρι να βρίσκεται πάνω από κάθε πολιτική ηγεσία και να την φρενάρει.

Παύλος Λιασίδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση