ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Μια νέα ιστορική νίκη του Αναστασιάδη και μια επικίνδυνη αποστολή

= ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η κρίσιμη αποστολή του Μισέλ και της Ούρσουλας

Με αγωνία αναμένουν πολλοί τα αποτελέσματα του ταξιδιού - αποστολή της Ούρσουλας και του Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα για επαφές με τον Ερντογάν. Το Κυπριακό θα είναι ίσως και το πρώτο θέμα που θα θέσουν στον νεοσουλτάνο, όπως εξάλλου αποφάσισε πρόσφατα η διαδικτυακή σύνοδος των «27». Μεταξύ αυτών που αγωνιούν βρίσκονται, σύμφωνα με όσα μαθαίνω από έγκυρη διπλωματική πηγή, και κάποιοι εκτός Κύπρου. Και στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.

Η ίδια πηγή με ενημέρωσε πως η πρόσφατη συνάντηση της Λουτ με τον Τσαβούσογλου δεν έβαλε λευκό καπνό γι’ αυτό και όλες οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στην Ούρσουλα και τον Μισέλ. Η αλήθεια είναι πως οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ πηγαίνουν ενδυναμωμένοι στον νεοσουλτάνο αφού ουσιαστικά θα του θέσουν το δίλημμα τvn παραχωρήσεων στο Κυπριακό ή… τίποτα. Επιτέλους η… θετική ατζέντα της Τουρκίας περνά από τη μοιρασμένη Λευκωσία. Εναπόκειται τώρα η σωστή διαχείριση και από την ΕΕ αλλά και από την Κύπρο και την Ελλάδα. Τα θέματα που διακυβεύονται στα ευρωτουρκικά είναι πολύ σοβαρά και για πρώτη ίσως φορά η διασύνδεση ανοίγει μια μεγάλη πόρτα για την Κύπρο.

Όπως μου έλεγε η πηγή μου, εκτός από το Κυπριακό και τον διάλογο με την Ελλάδα, στον νεοσουλτάνο θα τεθεί και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας, η κατοχύρωση του κράτους δικαίου και το μεταναστευτικό που καίει την Ευρώπη. Πάντως, και ο Ερντογάν αναμένει τους Ευρωπαίους με μια μεγάλη λίστα αιτημάτων και απαιτήσεων, πολιτικών αλλά και οικονομικών. Στο δε Κυπριακό ελπίζει να εξαργυρώσει πολλά γι΄ αυτό και σύμφωνα με διπλωματική εκτίμηση επιμένει στην άρνηση συμμετοχής της ΕΕ στην πενταμερή. Το ανατολίτικο παζάρι αρχίζει από εβδομάδας και η επίσκεψη των Ευρωπαίων στην Άγκυρα αναμένεται να χαράξει την τελική ευθεία για την πενταμερή. Χωρίς βεβαίως να ισχυρίζεται κανένας ότι υπάρχει αισιοδοξία από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις. Για να μην αναφέρω πως στα κατεχόμενα συζητούν ήδη ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μια αποτυχία της πενταμερούς και σύγκληση δεύτερης σε σύντομο χρονικό διάστημα...

Ο κοινός στόχος ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

Μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να το έχουν χωνέψει ότι τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών είναι άπιαστο όνειρο και δεν πρόκειται με καμία δύναμη να τα φτάσουν τον Μάιο. Έχουν όμως βάλει τον ίδιο στόχο για τον οποίο αγωνίζονται καθημερινά και με ένταση. Ποιος είναι ο κοινός τους στόχος; Η πρωτιά στις βουλευτικές. Να τα καταφέρουν να αναδειχθούν πρώτο κόμμα. Ακόμα και με χαμηλά ποσοστά το κόμμα που θα καταφέρει να βγει πρώτο θα έχει κάτι να πανηγυρίσει. Γι’ αυτό και φουλάρουν χωρίς σταματημό τις μηχανές...

Το χαλλούμι και τα μηνύματα

Άλλη μια ιστορική επιτυχία λέει πως πέτυχε η κυβέρνηση Αναστασιάδη: Το χαλλούμι έγινε επιτέλους κυπριακό και με ευρωπαϊκή σφραγίδα. Σε κάποιους βέβαια δεν άρεσε αυτό και άρχισαν οι διαμαρτυρίες. Γι’ αυτό και ο Αναστασιάδης αλλά και ο Αβέρωφ βγήκαν σεργιάνι για να τονίσουν τα οφέλη από την αναγνώριση του χαλουμιού ως ΠΟΠ. Μάλιστα ο Αναστασιάδης ευχαρίστησε και όλους τους εμπλεκόμενους, κτηνοτρόφους και τυροκόμους που ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους. Υποσχέθηκε ξανά ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους για να ξεπεραστούν οι όποιες ανησυχίες.

Πάντως η αναστολή των κινητοποιήσεων πιστώνεται ως επιτυχία του Καδή που κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Κάποιοι ωστόσο διερωτούνται μέχρι πότε θα διαρκέσει η εκεχειρία αφού τα περιθώρια για αλλαγές μετά την έγκριση του φακέλου, που εμείς προτείναμε, είναι από μηδαμινά μέχρι πολύ ελάχιστα.

Ο Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και προς τους Τ/κ σημειώνοντας τα οφέλη που θα έχουν και αυτοί από την νέα εξέλιξη. Όπως μάλιστα σημείωσε με νόημα, η κατοχύρωση του χαλλουμιού στέλνει μήνυμα προς τους Τ/κ για τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από ανάλογες προστασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη ακουστεί σχόλια από τα κατεχόμενα χαρακτηρίζεται από κάποιους ως ανήσυχη ηρεμία και αναμένονται με αγωνία οι πρώτες αντιδράσεις.

ΚΟΥΙΖ: Σε ποιο μικρό κόμμα που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να μεγαλώνει, άρχισαν έντονοι καυγάδες; Πληροφορίες μου λένε πως οι αντεγκλήσεις οφείλονται στα αρχηγικά προφίλ που καλλιεργούν κάποια στελέχη. Πάντως, είναι έντονη η ανησυχία για το μέλλον του κόμματος και κάποιοι προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος και ορατός πια κίνδυνος να μην προλάβει να… μεγαλώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση