ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Μία Πενταμερής, μία Τετραμερής και κάμποσες ευθύνες

= ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Οι Βρετανοί και οι ευθύνες

Την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους σιγοντάρει κανονικά η Βρετανία στην Πενταμερή, αφού αποδείχθηκε ότι συμπαρατάχθηκε μαζί τους και αποτέλεσε το τρίτο μέρος που δεν ήθελε συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη. Η αποκάλυψη έγινε από πηγή των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και δημόσια από τον ίδιο τον ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη, ο οποίος προσπάθησε με διπλωματικό τρόπο να κρύψει τη δυσφορία της κυβέρνησης. Ωστόσο, η απόδοση της βρετανικής στάσης στις κακές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. μετά το Brexit, δεν πείθει πολλούς.

Όπως μου έλεγε διπλωμάτης που γνωρίζει, με τον οριστικό εξοβελισμό της Ε.Ε. από την Πενταμερή η κατάσταση καθίσταται πολύ πιο δύσκολη για μας, αφού από τα πέντε μέρη τα τρία φαίνεται να ομονοούν.

«Εκείνο που μπορεί να μας σώσει είναι η επιμονή μας στα ψηφίσματα του ίδιου του ΟΗΕ και τις δεσμεύσεις που έχει ο γ.γ. απέναντι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα ψηφίσματά του», ανέφερε, σημειώνοντας πως επιτέλους η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το ταξίδι στη Γενεύη δεν θα έχει κανένα ποσοστό ψυχαγωγίας και τουρισμού παρά τεράστιο βάρος ευθύνης, γιατί θα κριθεί το μέλλον του τόπου.

«Σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι αυτά που ο Αντόνιο Γκουτιέρες έλεγε ότι αυτή η φορά δεν πρόκειται να είναι όπως τις άλλες είχαν βάση και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Στη Γενεύη δεν θα δοκιμαστεί μόνο ο Αναστασιάδης, ο ΥΠΕΞ και η διαπραγματευτική ομάδα αλλά και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία», κατέληξε.  

Τρόμος για μια δίκη 

Σε ένα μεγάλο κόμμα τρέμουν μήπως και οδηγηθεί στο δικαστήριο πριν από τις εκλογές σοβαρότατη υπόθεση που αφορά στέλεχός τους. Όπως πληροφορούμαι, έγινε τις προηγούμενες ημέρες ειδική σύσκεψη για να συζητηθούν τα σενάρια που πιθανόν να ακολουθηθούν σε περίπτωση που η υπόθεση ξεσπάσει στην κορύφωση του προεκλογικού. Όπως μου λέχθηκε ήταν η θέση όλων πως ό,τι και να αποφασιστεί μόνο μία είναι η σωτηρία: να μην οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο πριν από τις εκλογές. Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. 

Η Τετραμερής που συζητήθηκε

Στα ψιλά των ΜΜΕ της Κύπρου πέρασε η Τετραμερής της Πάφου που έγινε στις 16 Απριλίου με συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Πρόκειται, όμως, σύμφωνα για μια άκρως αξιοσημείωτη σύσκεψη στην οποία δόθηκε μεγάλη προβολή από τα εθνικά δίκτυα και των άλλων συμμετεχουσών χωρών αλλά και από το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα δίκτυα του Ισραήλ και των ΗΑΕ. Στο εξωτερικό η τετραμερής αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική όχι μόνο για τα οφέλη που θα έχει για την Κύπρο και τις σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών αλλά για την διεθνή της διάσταση. Μεταξύ αυτών που αξιολογούν ως πολύ σημαντική την τετραμερή είναι και η Τουρκία αλλά και οι ΗΠΑ, για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Η Τουρκία φαίνεται να θορυβήθηκε για τη σύγκλιση Ισραήλ-ΗΑΕ και μάλιστα σε κυπριακό έδαφος. Αντίθετα οι ΗΠΑ φαίνονται ιδιαίτερα ευτυχείς από τη νέα προσέγγιση των δύο στενών και ιδιαίτερα σημαντικών τους συμμάχων στην περιοχή μας. Δεν αποκλείεται στη συνέχεια που θα δοθεί στην τετραμερή να δούμε ακόμα πιο έντονο το αμερικανικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζω πως η Τετραμερής προώθησε εκτός από τη φιλία και τη θετική προσέγγιση μεταξύ των χωρών και την ασφάλεια της περιοχής. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του Χριστοδουλίδη σε νέα εποχή για την περιοχή και η προοπτική για μετατροπή της τετραμερούς σε περιφερειακό φόρουμ συνεργασίας και ασφάλειας.

ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός που ετοιμάζει βαλίτσες για τη Γενεύη άφησε σαφέστατες εντολές και οδηγίες σε δύο υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του για το πώς να χειριστούν τις όποιες αποφάσεις του γενικού εισαγγελέα για το πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, όσο αυτός θα λείπει; Αληθεύει η πληροφορία ότι έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες για παρεμβάσεις είτε αντιδράσει είτε όχι ο γενικός εισαγγελέας; 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση