ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο διαβασμένος Μητσοτάκης και η ανοχύρωτη πολιτεία

= ΤΡΙΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Το παρασκήνιο με τον Κυριάκο

Αρκετό παρασκήνιο υπήρξε χθες στον Λόφο κατά την επίσκεψη του Κυριάκου, όπως με ενημερώνει άτομο από τα ενδότερα. Ο Νίκος και ο Κυριάκος συζήτησαν, όχι μόνο στην ιδιαίτερή τους συνάντηση, πριν βρεθούν με τις αντιπροσωπείες αλλά και και μετά, και μια σειρά από άλλα θέματα, εκτός του Κυπριακού και την πενταμερή.Σύμφωνα με την πηγή μου στη θεματολογία τους υπήρξαν και δύο πολύ σημαντικά και μη ανακοινώσιμα θέματα για τα οποία έχουν ληφθεί πολύ συγκεκριμένες και σημαντικές αποφάσεις.
Επιπλέον καθορίστηκαν εκτός από τις κόκκινες γραμμές που θα τραβήξει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην πενταμερή και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί με δύο-τρία σενάρια αναλόγως της στάσης της τουρκικής πλευρά και τα αποτελέσματα της συνάντησης.Εκείνο που ξεχώρισε, σύμφωνα πάντα από την πηγή μου στα ενδότερα, είναι η σοβαρότητα και η σταθερότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι στοχευμένες αναφορές του.
«Εκείνο που όλοι διαπίστωσαν είναι ότι ο Κυριάκος ήταν πολύ διαβασμένος για το Κυπριακό γεγονός που κάποιους του εξέπληξε» μου ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα «Ειδικά η αναφορά του στο βιβλίο του Κρανιδιώτη και η παράφραση του τίτλου του «ανοχύρωτη πολιτεία» στο ότι η Κύπρος δεν είναι πια μια ανοχύρωτη πολιτεία, δεν έγινε για εντυπωσιασμό. Αντίθετα αποτελεί ουσιαστικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και ιδιαίτερα τους Τούρκους».

Υπάρχει ελπίς;
Είναι όντως καλοστημένη παγίδα η πενταμερής, από τους Τούρκους και τους Άγγλους και στοχεύουν στην παγίωση των τετελεσμένων της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατάθεση επίσημα στο τραπέζι την πρόταση για δύο κράτη;
Κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα σχεδόν εκτός του ΑΚΕΛ, προτρέπουν τον Πρόεδρο είτε να θέσει προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτή, είτε για να αρνηθεί την πρόσκληση του Γκουτέρες.

Ωστόσο το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθούμε την πρόσκληση για την πενταμερή και ενώ αναγνωρίζουν τους κινδύνους τονίζουν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τις συνομιλίες. Και αφήνουν να εννοηθεί πως ακόμα υπάρχει έστω μία μικρή, ελάχιστη ελπίδα ότι κάτι θετικό μπορεί να βγει από τις πιέσεις φίλων και την αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων.

Κάποιοι υποστηρίζουν και την άποψη ότι η πενταμερής μπορεί τελικά και να αφήσει ένα θετικό στην πλευρά μας, παρά το ότι είναι πολύ πιθανόν να λήξει εντελώς άδοξα και χωρίς αποτέλεσμα. Και αυτό θα είναι το επιχείρημα ότι οι συνομιλίες τερματίστηκαν πριν ακόμα αρχίσουν επειδή η τουρκική πλευρά αρνείται τη συμφωνημένη βάση λύσης που περιλαμβάνεται στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΗΕ και της ΕΕ. Κάποιοι πάντως υποδεικνύουν πως η κατάσταση δεν θα είναι και τόσο εύκολη, αφού ο Αντόνιο μας έχει προ πολλού προειδοποιήσει πως “αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά”.

Με λίγα λόγια η κατάσταση συνεχίζει να είναι ένα μπάχαλο και ένα θρίλερ για πολύ γερά νεύρα. Η ερώτηση που πρέπει να μας απασχολήσει νομίζω είναι κατά πόσον ο Πρόεδρος και όσοι θα τον συνοδεύσουν θα έχουν γερά ή τσακισμένα νεύρα; Αν σκεφτεί κανείς τις καταστάσεις που ζούμε τους τελευταίους μήνες με το τοξικό κλίμα των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας μέσα σε έναν άγριο προεκλογικό που ζητάει αίμα. Το «υπάρχει ελπίς;» υποβάλλεται αυθόρμητα από όποιον αναλογιστεί την κατάσταση. Και ενώ ενδόμυχα γνωρίζουμε την απάντηση την προσπερνούμε βιαστικά με το «αν πεθάνει και η ελπίδα τι θα μείνει;».

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση