ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο πρίγκιπας, η Ούρσουλα και η έκπληκτη Ερατώ

= ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μήπως ως… συμπρόεδρος;

Αμέτι μουχαμέτι το έβαλε ο πρίγκιπας Νικόλαος να βρίσκεται στη νέα Κυβέρνηση. Αν όχι ως Πρόεδρος, που το προσπαθεί πολύ, τουλάχιστον ως… συμπρόεδρος.

Η δήλωσή του ότι το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου έγινε δεκτή και με χαμόγελα, αλλά και με ανησυχία από κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Κάποιοι θεώρησαν ότι ο πρίγκιπας στέλνει μηνύματα και προς το ΑΚΕΛ και προς τον ΔΗΣΥ πως αν θέλουν να κυβερνήσουν, ένας είναι ο δρόμος, μέσα από τη συνεργασία του ΔΗΚΟ.

Ωστόσο, μάλλον τρόμο προκάλεσε η συνέχεια της δήλωσής του ότι "το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου καθώς πιστεύουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να μην συνεργαστούμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα και να αφήνουμε άλλους να παίρνουν αποφάσεις που μας έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε οικονομικά και εθνικά αδιέξοδα".

Γνωρίζοντας την πολιτική του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό αλλά και στην οικονομία διερωτάται κανείς πως θα μπορέσει να συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ αλλά και με τον ΔΗΣΥ. Και επιπλέον, πως θα αποτρέψει τους «άλλους» να παίρνουν αποφάσεις που μας έχουν οδηγήσει σε οικονομικά και εθνικά αδιέξοδα. Μάλλον ως απειλή παρά ως πρόταση συνεργασίας ακούστηκε ή μου φαίνεται;

Η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα πάντως μου έλεγε προχθές ότι ο πρίγκιπας Νικόλαος δεν κλείνει καμιά πόρτα εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος και καταφέρει να εξασφαλίσει στήριξη είτε από το ΑΚΕΛ, είτε από τον ΔΗΣΥ. «Πράγμα βεβαίως δύσκολο», όπως παραδέχθηκε στοχαστικά αναλογιζόμενη. «Εκείνο που τώρα προέχει είναι να καταφέρει ο Νικόλας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τις συνεργασίες που θα γίνουν γιατί τον Ιανουάριο το μεγάλο συνέδριο του κόμματος θα κληθεί να λάβει αποφάσεις», συμπλήρωσε. «Θα πρέπει εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε και επίσημα τον προεκλογικό αν θέλουμε αυτή τη φορά να έχουμε αποτέλεσμα», μου είπε ότι άκουσε να λένε κάποια στελέχη στα ψηλά δώματα του πριγκιπάτου.

Το crash test της Ούρσουλας

Στην Ούρσουλα κατέφυγε ο ντενκτασικός κλώνος Τατάρ με επιστολή για το χαλούμι που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο ψευδοπρόεδρος υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν επωφεληθεί από την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι «διακρίσεις» και η «αδικία» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Ζητά μάλιστα να επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις που επιχειρείται να τεθούν σε ισχύ εκ μέρους της ΕΕ σε σχέση με το χαλούμι γιατί, όπως υποστηρίζει, εάν εφαρμοστούν θα συνιστούν εκμετάλλευση των Τουρκοκύπριων παραγωγών από τις «ελληνοκυπριακές αρχές», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διπλωμάτης τον οποίο ρώτησα την άποψή του για την εξέλιξη της υπόθεσης, μού ανέφερε πως η επιστολή Τατάρ αποτελεί ένα crash test για την Ούρσουλα. «Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντησή της γιατί θα φανερώσει πώς η ίδια αντιλαμβάνεται και το Κυπριακό και την μεθοδολογία του Τατάρ να κερδίσει πολιτικό πλεονέκτημα και «αναγνώριση» από κάθε σχεδόν θέμα», μου απάντησε. Και πρόσθεσε πως κάποιοι βρίσκονται σε ετοιμότητα αναμένοντας την απάντηση της Ούρσουλας για να δουν και το λεκτικό της και την προσφώνηση που θα κάνει στον Τατάρ αλλά και την ουσία της απάντησής της».

Η έκπληξη της Μαρκουλλή και οι πιέσεις

Σας έγραφα χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της στήλης για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσκόπηση της «Καθημερινής» της Κυριακής και τις δηλώσεις των άμεσα ενδιαφερομένων. Μία από αυτούς είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή η οποία στην ερώτηση: «ποιος/α πιστεύετε ότι είναι καταλληλότερος για να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας, τον/την οποίο/α και ενδεχομένως να ψηφίζατε;» κατέλαβε την τρίτη θέση με 9,4%.

Κληθείσα από τον «Πολίτη» να απαντήσει αν υπήρξαν επαφές με το ΑΚΕΛ, η κ. Μαρκουλλή απάντησε ότι με κανένα κόμμα δεν έχει κάνει την όποια συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές. Υποστήριξε, το αυτονόητο, ότι οποιαδήποτε ανεξάρτητη υποψηφιότητα δεν έχει πιθανότητες αν δεν στηριχθεί από πολιτικά κόμματα και πρόσθεσε: «Δεν έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου για τις προεδρικές, όμως παίρνω πολλά μηνύματα από τους πολίτες που με προτρέπουν να κατέλθω ως υποψήφια και τα λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη». «Θα αξιολογήσω», συνέχισε, «τα πράγματα και στον κατάλληλο χρόνο θα αποφασίσω». Ένα πουλάκι από την Εζεκία Παπαϊωάννου μου ανέφερε ότι στο κόμμα είναι πολλά τα μηνύματα που έφτασαν από την Ερατώ αλλά προς το παρόν έχουν μείνει αναπάντητα.

Άτομο που μελετά για πολλά χρόνια την κυπριακή πολιτική σκηνή μου ανέφερε ότι δεν αποκλείεται στις εκλογές του 2023 να έχουμε και γυναίκα υποψήφια. Μάλιστα δεν απέκλεισε να είναι δύο τα γυναικεία ονόματα που θα συζητηθούν έντονα στον προεκλογικό που έχει αρχίσει, χωρίς να αποκλείεται να τα δούμε και στο ψηφοδέλτιο…

ΚΟΥΪΖ: Αληθεύει ότι ο Σιζό έχει πολύ συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους βιάζεται τόσο πολύ να προχωρήσουν οι διαδικασίες στην ΕΔΕΚ και να ολοκληρωθεί αμάν, αμάν η εκλογή της νέας ηγεσίας; Περισσότερα προσεχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση