ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μαζί με τον πολιτικό σεισμό στη Βουλή, την ώρα της συζήτησης του προϋπολογισμού, συντελέστηκε και ένας κανονικός σεισμός, από τους μεγαλύτερους που σημειώθηκαν την τελευταία περίοδο στην Κύπρο. Τυχαίο; Από τον πραγματικό σεισμό έτρεξαν όλοι, βουλευτές, υπουργοί και παρατρεχάμενοι και βγήκαν έξω από το κτίριο να προφυλαχθούν. Την ίδια ώρα, όσοι παρακολουθούσαν τη συζήτηση ήθελαν να τρέξουν να προφυλαχθούν από τους πολιτικούς «σωτήρες» τους. Διαπίστωσαν όμως τραγικά ότι από τον πραγματικό σεισμό είναι σχετικά εύκολο να γλιτώσουν. Από τον πολιτικό σεισμό όμως και ειδικά τις μετασεισμικές δονήσεις, είναι μάλλον αδύνατον. Και όλα αυτά μέχρι τον Μάιο. Και μετά ίσως να έρθουν και τα χειρότερα. Μέχρι το 2023...

Ο ανένδοτος του Νικόλα

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να δοθούν οι φάκελοι για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή» δήλωσε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρίγκιπας Νικόλαος Παπαδόπουλος. Όπως δήλωσε κατά την ομιλία του, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο προϋπολογισμός δεν εγκρίθηκε από την Βουλή και χρειάστηκε να υποβληθεί αναθεωρημένος επειδή για πρώτη φορά, όπως υποστήριξε, έχουμε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που αρνείται να συνεργαστεί με την Ελεγκτική Υπηρεσία.Ακούγοντας το συγκεκριμένο σημείο της πριγκιπικής ομιλίας, γνωστός πολιτικός σχολίασε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που ένας πολιτικός ηγέτης παρέσυρε την οικονομία και την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού, διακινδυνεύοντας την παράλυση του κράτους με όλες τις προβλεπτές και απρόβλεπτες συνέπειες για προώθηση των δικών του, προσωπικών πολιτικών στοχεύσεων. Επιχειρηματολόγησε προς τούτο λέγοντας ότι είναι ο μοναδικός πολιτικός που από την αρχή μέχρι το τέλος της περιπέτειας του προϋπολογισμού επέμεινε να διασυνδέει την έγκρισή του με την παράδοση των φακέλων στον Γενικό Ελεγκτή, κατά παράβαση της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα. «Κανένα άλλο κόμμα, κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός δεν έκανε τη διασύνδεση, ούτε ζήτησε εκβιαστικά «φακέλους αντί προϋπολογισμού», ούτε καν το ΑΚΕΛ», σημείωσε.Πάντως ο πρίγκιπας το είπε τρεις φορές από χθες μετά που πέρασε ο προϋπολογισμός και έπεσε στο κενό η προσπάθειά του, ότι θα συνεχίσει τον… ανένδοτο αγώνα να δοθούν οι φάκελοι στον Ελεγκτή σύμφωνα με το δικό του χρονοδιάγραμμα και όχι αυτό του Γενικού Εισαγγελέα. Κάτι που μεταφράζεται σε νέα επεισόδια στην κόντρα με τη «διεφθαρμένη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ». Απ’ ότι ακούω ούτε καν ενδιαφέρθηκε να κλείσει το ραντεβού για καφέ με τον Φούλη, που ακάλεστος εξήγγειλε ο τελευταίος στην ολομέλεια.

Ελένη η διαμαρτυρόμενη 

Υπό διαμαρτυρία ψήφισε χθες η Αλληλεγγύη τον προϋπολογισμό. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως το Κίνημα «έχει επίγνωση ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τη χαώδη κατάσταση που θα προκύψει από μη ψήφιση του προϋπολογισμού». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις για τα αιτήματα του κόμματος για τις εκποιήσεις, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου «αλλά είναι μόνο διαβεβαιώσεις και κανένα εχέγγυο υπάρχει ότι θα εφαρμοστούν». Παραξενεύει πάντως η διαμαρτυρία της Αλληλεγγύης στη δεύτερη ψηφοφορία ενώ κατά την πρώτη δεν υπήρξε ανάλογο αίτημα με τέτοιο έντονο τρόπο. Κάποιοι το διασύνδεσαν με τα πολιτικά οφέλη που φαίνεται να έχει κερδίσει η ΕΔΕΚ και ο προσωπικά ο Σιζό κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.

Πάντως η πρόταξη της διαμαρτυρίας από την Ελένη, σύμφωνα με μία πηγή μου, εκλαμβάνεται από τον Λόφο ως προειδοποίηση για τη συνέχεια. Εάν βεβαίως η Αλληλεγγύη εξακολουθήσει να έχει το εκλογικό εκτόπισμα που είχε στις προηγούμενες εκλογές και σε αυτές που έρχονται…Εκείνο ωστόσο που παραξένεψε κάποιους είναι που ο πρίγκιπας Νικόλαος κατηγόρησε στην Ολομέλεια όλα τα κόμματα ως «ως δεκανίκια της διεφθαρμένης κυβέρνησης Αναστασιάδη» εκτός από την Αλληλεγγύη, λες και ήταν ανύπαρκτη στο θέμα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την πηγή μου το δίπορτο παραμένει ανοιχτό, παρά τις κόντρες που προηγήθηκαν.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑ

Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν νέο κίνημα και όλοι οι άλλοι να εξαφανιστούν από το πολιτικό τοπίο.

Leon
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση