ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Πόλεμος και Ειρήνη

= ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η εβδομάδα θα κρίνει πολλά

Η ώρα των αποφάσεων για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλησιάζει. Η νέα εβδομάδα ίσως αποδειχθεί ως η πιο κρίσιμη για τη διαμόρφωση του ισοζυγίου δυνάμεων στον προεκλογικό που βρίσκεται σε εξέλιξη. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναμένεται να διαμορφώσουν τις τελικές τους αποφάσεις ασχέτως εάν δεν τις ανακοινώσουν αμέσως. Πηγές μου και στα δυο κόμματα αναφέρουν πως ήγγικεν η ώρα των αποφάσεων και του μεγάλου ξεκαθαρίσματος. Ο πρίγκιπας Νικόλαος, που αναμένει νέο όνομα ή ονόματα από τον Στεφάνου, αναμένει και την ημερομηνία για το καθοριστικό ραντεβού. Ο ίδιος θέλει όπως εντός της νέα εβδομάδας ξεκαθαρίσει το θέμα με το ΑΚΕΛ «για να τερματιστεί το βήμα σημειωτόν και να μπορέσει το ΔΗΚΟ να προχωρήσει». Τα σενάρια που συζητούνται φωναχτά πια στους διαδρόμους του πριγκιπάτου είναι τρία: Συμφωνία με το ΑΚΕΛ για κοινό υποψήφιο που αποτελεί πια απομακρυσμένο σενάριο, αυτόνομη κάθοδος του ΔΗΚΟ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τη στήριξη της ΕΔΕΚ και άλλων δυνάμεων ή τη στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη μαζί με άλλες δυνάμεις. Το τελευταίο σενάριο φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική στο πριγκιπάτο, μετά από νέες έρευνες που έχουν γίνει και αναλυθεί από το επιτελείο του Νικόλα.

Αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι θα καταλήξει, σε επίπεδο ηγεσίας τουλάχιστον και το ΑΚΕΛ, αν θα στηρίξει τελικά τον Αχιλλέα Δημητριάδη ή αν θα προτείνει μια άλλη υποψηφιότητα στο ΔΗΚΟ. Τα άλλα δύο πρόσωπα που συζητάει ο Στεφάνου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και πρύτανη Τάσο Χριστοφίδη, δεν τα συζητάει ο Νικόλας, και καλά κάνει μεταξύ μας. Ούτε βέβαια τον Αχιλλέα Δημητριάδη συζητάει αλλά αυτός φαίνεται μέχρι στιγμής ο επικρατέστερος από τους τρεις για στήριξη από το ΑΚΕΛ. Εντός του κόμματος πάντως ακούγονται δύο τάσεις. Η μία για αυτόνομη κάθοδο, ακόμα και με «αξιοπρεπή ήττα» και η άλλη για συνεργασία με το ΔΗΚΟ «ως τη μοναδική ευκαιρία που έχει το κόμμα για συγκυβερνήσει ύστερα από τόσα χρόνια». Από την άλλη, βέβαια είναι η Ειρήνη, για την οποία έχει ξεσπάσει πόλεμος. Ειδικά μετά τη δημοσκόπηση της «Κ» η οποία τη φέρνει να είναι η μοναδική πέραν του Χριστοδουλίδη που περνά με άνεση στον δεύτερο γύρο. Στο ΑΚΕΛ βέβαια, προτιμούν «να ψηφίσουν Αναστασιάδη» παρά Ειρήνη, λένε. Χμ. Σύμφωνα με μία πηγή μου, αυτή την εβδομάδα αναμένεται και «βαρυσήμαντη» ανακοίνωση από τον τέως ΥΠΕΞ και φέρελπι υποψήφιο για την προεδρία, Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως μου λέχθηκε, «μπορεί να μην ανακοινωθεί η ανεξάρτητη υποψηφιότητά του αλλά μια δυνατή επιβεβαίωση του ενδιαφέροντός του». Χωρίς όμως να αποκλείεται ακόμα και εξαγγελία της υποψηφιότητάς του.

Από το περιβάλλον του τέως ΥΠΕΞ διαδίδεται μάλιστα και μία ατάκα ως απάντηση σε όσα ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου περί δούρειου ίππου. «Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι αν είναι δούρειος ή όχι ο ίππος αλλά να κόψει πρώτος το νήμα και μάλιστα με τος ευλογίες της βάσης του ΔΗΣΥ».

Χειρότερα κι από πολιτικούς

Το παρασκήνιο για την εκλογή αρχιεπισκόπου στην Κύπρο, παρά το ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δηλώνει ότι είναι εν ζωή και με σώας τα φρένας και ζητάει να τον σεβαστούν, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Φαίνεται μάλιστα να είναι κατά πολύ χειρότερο από το παρασκήνιο για τις προεδρικές. Ανώτατοι ιεράρχες συνωστίζονται υπό κάλυψη ή μέσω αντιπροσώπων με μεθοδεύσεις, θεμιτές και αθέμιτες στοχεύοντας κατ’ ευθείαν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Και δεν περιορίζονται μόνο εντός της Κύπρου αλλά απλώνονται σε διεθνή κλίμακα. Ακόμα και αυτή τη ρωσο-ουκρανική κρίση έχουν εμπλέξει στις προσπάθειές τους, επιδιώκοντας οφέλη και πολιτικο-θρησκευτική εκμετάλλευση. Μέχρι και στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν μεθοδευτεί κινήσεις με σαφή αναφορά τις αρχιεπισκοπικές της Κύπρου.

Το Φανάρι δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο, ούτε και η Ρωσία, ούτε και άλλες χώρες, δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής επιρροής που ασκεί η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου. Τις τελευταίες ημέρες ασκείται έντονη κριτική κατά άρθρου που έγραψε ο κανονολόγος και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αναστάσιος Βαβούσκος. Στο άρθρο υπερτονίζεται η ανάγκη ο νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου να εκλεγεί απευθείας από την Ιερά Σύνοδο και όχι με τη συμμετοχή του λαού, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Τη θέση του στηρίζει σε άρθρο του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, κάτι που εκλαμβάνεται από τους τρεις, φερόμενους ως επικρατέστερους ενδιαφερομένους, ως ξεκάθαρη παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη στη διαδικασία. Στόχος αυτής της παρέμβασης, σύμφωνα με μία ανάλυση που γίνεται στη Λευκωσία είναι να πληγούν συγκεκριμένες υποψηφιότητες. Τρεις τουλάχιστον πόλοι εργάζονται πυρετωδώς αυτή την περίοδο συνιστώντας έναν ακήρυκτο αλλά σε πλήρη εξέλιξη προεκλογικό για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Οι επικρατέστεροι είναι οι μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου, οι οποίοι δουλεύουν διακριτικά. Υπάρχει όμως και ένας τέταρτος, ορισμένοι μιλούν ακόμα και για πέμπτο πιθανό υποψήφιο που θα υποστηρίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

O Πιρίλλης και η Maybach

Καθημερινά αυξάνονται οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο από Ουκρανούς πρόσφυγες, μαζί και η ταχυκαρδία του Νουρή. Μέχρι τις 20 Μαρτίου είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο συνολικά 4800 μετανάστες ενώ 700 Ουκρανοί έλαβαν ήδη χαρτιά από το ΥΠΕΣ. Ο Νουρής δεν παύει να κραδαίνει τους κινδύνους από το προσφυγικό, εμπνέοντας ταυτόχρονα και άλλους να… εκδηλωθούν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να εγκατασταθούν Ουκρανοί πρόσφυγες στην παραλία του Πρωτάρα για να μην προκαλέσουν «πρόβλημα στην εικόνα» της τουριστικής βιομηχανίας. Το ενδεχόμενο να προκαλεί ο ίδιος πρόβλημα στην εικόνα του Δήμου του με όσα κατά καιρούς δηλώνει μάλλον δεν τον απασχολεί.

Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιες από τις απόψεις Πυρίλλη περνούν στην κυβέρνηση. Προ ημερών η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για άμεση μεταφορά 150 παιδιών από το κέντρο Πουρνάρα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Δόθηκαν μάλιστα και οδηγίες για απόσπαση λειτουργών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για επίβλεψη της μεταφοράς και εγκατάστασης των παιδιών. Ξαφνικά όμως έπεσε σήμα για ακύρωση όλων των αποφάσεων και δόθηκαν οδηγίες για μεταφορά των παιδιών στην Πάφο, αφού είπε ο δήμαρχός της το Οk.

Τα απόνερα της ρωσικής εισβολής έπνιξαν στην κυριολεξία την RCB BANK, χωρίς όμως αυτή τη φορά να σπάσει ρουθούνι. Με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα ευφάνταστο πλάνο ο διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου, έχοντας τη στήριξη της Λαγκάρντ μάδησε ένα-ένα τα πέταλα της μαργαρίτας και μετέτρεψε στην κραταιά τράπεζα του Κρεμλίνου σε ένα κουφάρι παγωμένων ρωσικών λογαριασμών. Όταν βγει στη σύνταξη ο Ηροδότου, τα κυπριακά πανεπιστήμια οφείλουν να του δώσουν έδρα να διδάσκει το case study «πώς κλείνεις μια τράπεζα χωρίς bankrun». Στα σαλόνια των τραπεζιτών η χαιρέκακη συζήτηση, όπως μου μεταφέρθηκε, είναι ποιος να αγοράσει την Merc – Maybach των 500Κ του CEO της Τράπεζας.

ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός φέρεται να διαβεβαίωσε πρόσφατα άλλον αρχηγό, μεγαλύτερου κόμματος, ότι «θα είμαι μαζί σου ό,τι και να αποφασίσεις» εκτός από την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου υποψηφίου;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση