ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Πολλά τρυπάνια, ένα απόρρητο συμβόλαιο και ένα παγκόσμιο βραβείο

= ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η Παρασκευή ήταν όντως μια ξεχωριστή ημέρα για την Κύπρο, όπως το είπε η χαμογελαστή Νατάσα Πηλείδου. Η υπογραφή της συμφωνίας για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum, που έγινε με κάθε λαμπρότητα στο Προεδρικό, δίνει μια σημαντική προώθηση στα ενεργειακά της Κύπρου. Ως γνωστόν, η… υπερδύναμη ExxonMobil - Qatar Petroleum κατέχει και την άδεια για το τεμάχιο 10, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το 5, στην κυπριακή ΑΟΖ. Γι’ αρκετούς μελετητές είναι ξεκάθαρο ότι η κοινοπραξία έχει σοβαρές ενδείξεις ότι στην περιοχή υπάρχει ψωμί. Αυτό όμως φαίνεται ότι το ξέρει και η Τουρκία, η οποία δεν σταματά να επαναλαμβάνει τις απειλές της. Ιδιαίτερα για το τεμάχιο 5, στο οποίο θεωρεί ότι καλύπτει και μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Κάπου εδώ αρχίζει και το άγριο πολιτικό παιχνίδι με την εμπλοκή και του τουρκικού ΥΠΕΞ, αλλά και του ίδιου του Ερντογάν, οι οποίοι εξαπέλυσαν εγκαίρως τις απειλές τους. Όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι Τούρκοι, δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε σε εταιρεία, ούτε σε οποιοδήποτε κράτος να κάνει έρευνες ή άλλες εργασίες στα τμήματα που θεωρούν ότι επηρεάζουν τα συμφέροντά τους. Κάτι που έπραξαν ως γνωστόν και στο οικόπεδο 6, όπου έβαλαν τρυπάνι στο βόρειο τμήμα του που θεωρούν ότι τους ανήκει. Η μεγάλη απορία πια είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία για το τεμάχιο 5, αλλά και οι ΗΠΑ και βεβαίως το Κατάρ. Θα αρχίσει η ExxonMobil - Qatar Petroleum τις έρευνες στο τεμάχιο 5 και στο βόρειο κομμάτι του θα κινηθεί και το τουρκικό τρυπάνι; Θα υπάρξει αντίδραση και αντίδραση στην αντίδραση; Θα υπάρξει για άλλη μια φορά ανοχή και θα συνεχίσουν όλα τα τρυπάνια τη δράση τους; Θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. να τρίξουν τα δόντια στην Τουρκία και να μπουν επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους; Πολύ σύντομα θα αντιληφθούμε πόσο σημαντική ημέρα ήταν τελικά η περασμένη Παρασκευή των μεγάλων υπογραφών στο Προεδρικό και πού θα οδηγήσει.

Νέο πρόσωπο συγκεντρώνει τα πυρά αρκετών στελεχών της ΕΔΕΚ και κάποιοι προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει ένα νέο σενάριο Κουττούκη. Υπενθυμίζω ότι ο Γιώργος Κουττούκης ήταν ο οικονομικός διαχειριστής της ΕΔΕΚ και στενός συνεργάτης του Σιζόπουλου, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Κάποιοι δε επέμεναν ότι θα έπρεπε το κόμμα επίσημα να τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία για πράξεις κακοδιαχείρισης και άλλα πολλά που ειπώθηκαν στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Οι νέες κατηγορίες που διαρρέονται από στελέχη της ΕΔΕΚ αφορούν τον γενικό διευθυντή του κόμματος Μορφάκη Σολωμονίδη, επίσης στενό και εξ απορρήτων συνεργάτη του Σιζόπουλου. Αρκετοί μιλούν για ύποπτες αλλαγές στο συμβόλαιο του Σολωμονίδη, που έγιναν σε συνεργασία με τον Κουττούκη, ίσως και με τον Σιζόπουλο και που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μισθού του και την ενσωμάτωση ωφελημάτων όπως τη χρήση αυτοκινήτου με το κόστος να το πληρώνει το κόμμα. Κάποιοι μιλούν και για συγκεντρωτική έως αυταρχική συμπεριφορά από τον διευθυντή.

Σύμφωνα με όσα μου ανέφερε στέλεχος της ΕΔΕΚ, οι αντιδράσεις από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αυξάνονται καθημερινά. Ιδιαίτερα μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να κατατεθεί το συμβόλαιο του Μορφάκη και να συζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους του έχουν παραχωρηθεί τα έξτρα ωφελήματα αλλά και οι όροι εργοδότησής του. Εξελίξεις αναμένονται εντός της εβδομάδας. Η πηγή μου υποστηρίζει πως «αν ο Σιζόπουλος χάσει και τον Μορφάκη, τον πιο στενό του ίσως συνεργάτη εντός του κόμματος, θα έχει χάσει πάρα πολλά. Γι’ αυτό και η νέα μάχη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή».

Πολύ καλά τα πάει έξω ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Το επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Luis de Guindos, ο οποίος παρευρέθηκε πρόσφατα στο 9th Banking Forum and Fintech EXPO στη Λευκωσία. Ο αντιπρόεδρος μιλώντας για τον διοικητή είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή του στο Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι και ουσιαστική και δημιουργική. « Έχει σημαντικές και χρήσιμες παρεμβάσεις στο Δ.Σ. της ΕΚΤ και ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ», ανέφερε για τον Ηροδότου, πράγμα που δίχως άλλο ανεβάζει το κύρος του διοικητή. Γνωστός οικονομικός παράγοντας, ακούγοντας τις αναφορές του Guindos, σχολίασε ότι είναι από τις λίγες φορές που ακούγονται θετικά σχόλια για τη συμβολή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στο έργο της ΕΚΤ. Και πρόσθεσε με νόημα, «μπράβο, έξω τα πάει καλά ο Ηροδότου».

Κουίζ: Έχει καταλάβει κανείς γιατί η Αλεξάνδρα Ατταλίδου τιμήθηκε από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με το «Διεθνές Βραβείο Πρωταθλητής κατά της Διαφθοράς 2021»; Σημειώνω ότι είναι ένα από τα 12 άτομα παγκόσμια που έχουν βραβευτεί από τις ΗΠΑ με αυτό το βραβείο. Κάποιος μου ανέφερε πως η βράβευσή της οφείλεται στην εκδήλωση που διοργάνωσε κατά της διαφθοράς έξω από τη Βουλή στο Φιλοξένια, μετά το βίντεο του Al Jazeera, ζητώντας με άλλους πολίτες την παραίτηση Συλλούρη. Ουσιαστικά το βραβείο το οφείλει στον Συλλούρη;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση