ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Πόσο επικίνδυνη για τη δημοκρατία είναι η Εμιλυ Γιολίτη;

= ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τρία τουλάχιστον κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν επίμονα την παραίτηση της Έμιλυς Γιολίτη. Κάποιοι το κάνουν με περισσότερη ένταση απ’ ότι ζητούσαν παλαιότερα την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου. Ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ. Αυτή τη φορά όμως μπήκαν δυναμικά στο χορό και το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι. Και ζητούν την παραίτησή της για δύο κυρίως λόγους: την καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία για τον parody λογαριασμό στο Twitter που την σατιρίζει και που είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο αστυνομικών στο σπίτι πολίτη και την κατάσχεση του υπολογιστή και άλλων «τεκμηρίων», αλλά και την βία που άσκησαν οι αστυνομικοί κατά διαδηλωτών στη Λευκωσία το περασμένο Σάββατο.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ κατά της Γιολίτη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πρωτοφανείς.

Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε προχθές ότι «το ΑΚΕΛ ζητά την άμεση παραίτηση της κας Γιολίτη, η οποία πέρα από ασύγγνωστη ανικανότητα έχει να επιδείξει σειρά αντιδημοκρατικών πρακτικών και αντιλήψεων», ενώ η Ελένη Μαύρου την χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. «Δεν έχετε καταλάβει καν τι κάνατε, ότι η ενέργειά σας οδήγησε σε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάχρηση εξουσίας, θεσμικό εκφοβισμό και τούτο είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία. Είσαστε επικίνδυνη για την δημοκρατία. Είναι εξοργιστικό είναι τρομακτικό το τι ζούμε». Αλλά και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι «δεν αισθανόμαστε πλέον ασφαλείς, δεν τολμούμε να έρθουμε να κάνουμε μια καταγγελία. Ούτε η Αστυνομία είναι υπηρέτης του όποιου πολιτικού προϊστάμενου, η Αστυνομία είναι υπηρέτης του πολίτη».

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ ανακοινώθηκε ότι το κόμμα καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την υπερβολική βία που άσκησε η αστυνομία εναντίον πολιτών που διαδήλωναν κατά της διαφθοράς. Παράλληλα, επιρρίπτει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη στην Υπουργό Δικαιοσύνης που την καλεί «να πράξει το αυτονόητο και να παραιτηθεί».

Και οι Οικολόγοι σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι «ατυχώς για άλλη μια φορά η κα Γιολίτη επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στους απλούς αστυνομικούς. Πρόκειται για συνήθη πρακτική της υπουργού η οποία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της θέσης της» και διερωτώνται «Πότε άραγε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης θα αντικαταστήσει την υπουργό και τον αρχηγό της Αστυνομίας;»

Οι επικρίσεις πάντως δεν προέρχονται μόνο από την αντιπολίτευση. Και κάποιοι στο Συναγερμό, ακόμα και ο ίδιος ο Φούλης, έχουν τοποθετηθεί δημόσια υποδεικνύοντας κομψά στην υπουργό ότι «τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να επιδεικνύουν περισσότερη ανεκτικότητα από οποιονδήποτε άλλο πολίτη απέναντι στην όποια κριτική».

Ίσως ποτέ δεν ακούστηκαν τόσες πολλές κατηγορίες μαζεμένες κατά υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και σίγουρα το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια άγρια προεκλογική περίοδο έχει τη σημασία του. Είναι τελικά η Έμιλυ Γιολίτη μια άτυχη, η οποία διορίστηκε υπουργός στη λάθος χρονική στιγμή ίσως και στη λάθος κυβέρνηση από τον λάθος Πρόεδρο; Αποτελεί όντως προσωποποίηση της ανικανότητας και της αυταρχικότητας όπως οι βουλευτές του ΑΚΕΛ την χαρακτηρίζουν και είναι υπόδειγμα κατάχρησης εξουσίας και θεσμικού εκφοβισμού; Μήπως δεν θα έπρεπε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική και να παραμένει στα δικηγορικά και τις εντυπωσιακές της αναρτήσεις στο instagram; Μήπως η εντυπωσιακή στήριξη της οποίας έτυχε πρόσφατα από τον Αναστασιάδη με το «τελεία και παύλα» να την έχει εκθέσει περισσότερο αντί τελικά να την έχει βοηθήσει;

Μήπως η ομαδική επίθεση την οποία δέχεται από την ημέρα που διορίστηκε και που τώρα φαίνεται να έχει φτάσει την κορύφωσή της, θα την δυναμώσει πολιτικά και θα την οδηγήσει σε αντεπίθεση ή θα την κάνει να αναπολήσει τις ανέμελες στιγμές και τις φωτογραφήσεις σε εξωτικά μέρη και στη σιγουριά του γραφείου και του σπιτιού της, όπου ενδεχομένως θα καταλήξει ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω της;

Πάντως αρκετοί πολίτες θεωρούν άδικη την στοχευμένη επίθεση που της γίνεται. Διερωτώνται εάν μπορεί αυτή η γυναίκα να είναι η αιτία όλων των κακών και ο υποκινητής της αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών. «Εάν παραιτηθεί ή παυθεί η αστυνομία θα τερματίσει την βία και θα γίνει πιο ανθρώπινη;» είναι μια ερώτηση που υπέβαλε πολίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος προφανώς την αντικρίζει με συμπάθεια λόγω ακριβώς της έντονης στοχοποίησής της.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι στον Λόφο έγινε έκτακτη σύσκεψη για τη βίαιη δράση της αστυνομίας και έχουν ληφθεί αποφάσεις με αυστηρές οδηγίες που πρέπει να δοθούν για την επόμενη πορεία διαμαρτυρίας «Ως Δαμέ» που έχει εξαγγελθεί για το ερχόμενο Σάββατο;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση