ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα βρετανικά παιχνίδια, ο Αντόνιο, η Σπέχαρ και το Εθνικό Συμβούλιο

= ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ποιοι παραβιάζουν τα ψηφίσματα Αντόνιο;

Δεν το γυρίζει η γλώσσα ούτε των Βρετανών, ούτε του Γκουτέρες να κατονομάσουν τον Ερντογάν και τον Τατάρ ως υπαίτιους της νέας κρίσης και της προσπάθειας εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ο Αντόνιο, όπως λέει ο εκπρόσωπός του, είναι «βαθιά ανήσυχος» για τις εξελίξεις. Τόσο βαθιά ανησυχεί που μιλά γενικά για «τις ανακοινώσεις της 20ής Ιουλίου από τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία σχετικά με περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων». Λες και την απόφαση την πήραν γενικά οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι και όχι οι επικεφαλής τους που έχουν και ονοματεπώνυμο, αυτοί που αρνούνται και τις συνομιλίες και προβάλλουν ως μοναδική λύση του Κυπριακού τη λύση δύο κρατών.

Η συνέχεια της δήλωσης του όμως ήταν χειρότερη. Γιατί ενώ γνώριζε από μήνες τα όσα οι Ερντογάν και Τατάρ προγραμμάτιζαν θεώρησε σκόπιμο να προσθέσει και την… ουρά καλώντας «όλες τις πλευρές να απέχουν από οποιεσδήποτε μη υποβοηθητικές ενέργειες και να εμπλακούν σε διάλογο για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στο νησί, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης». Ακόμα και την ώρα που ο Ερντογάν παραβιάζει με τον πιο θεαματικό τρόπο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ο Αντόνιο υποτίθεται ότι προασπίζεται, αντί άλλης αντίδρασης τηρεί ίσες αποστάσεις και καλεί τα θύματα μαζί με τους θύτες να απέχουν από μη υποβοηθητικές ενέργειες...

Με μια τέτοια χλιαρή δήλωση από τον «βαθιά ανήσυχο» ΓΓ δεν αποτελεί έκπληξη η αντίδραση των Βρετανών στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ως γνωστόν οι Βρετανοί είναι που γράφουν τα προσχέδια των προεδρικών δηλώσεων και φρόντισαν χθες να συμπεριλάβουν αναφορές που πλησιάζουν τις τουρκικές θέσεις και παραπέμπουν σε συνομοσπονδία ή και λύση δύο κρατών. Αυτά λένε ασφαλείς πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη οι οποίες προσθέτουν και την έντονη πίεση των Βρετανών για άμεση έγκριση του φιλοτουρκικού προσχεδίου τους.

Για να μην αναφερθώ και στην εντελώς άχρωμη, τουρκόφιλη θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, δήλωση ίσων αποστάσεων της Σπέχαρ. Η ειδική αντιπρόσωπος του Αντόνιο στην Κύπρο, σύμφωνα με πηγή μου από τη Νέα Υόρκη, φέρεται να κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία ενημέρωνε για δύο ώρες, να αντικρίζουν με ανοιχτό μυαλό τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας διαφορετικά αυτά μπορούν να αποδειχθούν περιοριστικά για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ...

Την αρνητική για μας κατάσταση που δημιούργησαν η Σπέχαρ και η Βρετανία φέρεται να σώζουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Ιρλανδία οι οποίες αντέδρασαν έντονα και αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στο προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης. Η Ρωσία δεν φάνηκε να αντέδρασε ιδιαίτερα στο θέμα της Αμμοχώστου αλλά υποστήριξε έντονα τη συμπερίληψη της αναφοράς ότι η βάση λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ πάντως σε τρεις περιπτώσεις, μέσα σε δύο ημέρες, οι δύο με παρεμβάσεις του ίδιου του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, τοποθετήθηκαν υπέρ μιας ισχυρής απάντησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά των τουρκικών προκλήσεων. Σήμερα θα διαφανεί πως ακριβώς εννοούσαν την «ισχυρή» απάντηση και κατά πόσον αυτή θα περιλαμβάνει και ονοματεπώνυμα…

Καθοριστική η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Kαθοριστική θα είναι η προεδρική δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα διαβήματα που θα ακολουθήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Αναλόγως των αναφορών που θα υπάρχουν σε αυτήν θα κριθούν και μια σειρά από ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί.

Πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει στον Λόφο μου έλεγε ότι οι ενέργειες που έχουν καταγραφεί και προωθηθεί σε ένα πρώτο επίπεδο αναμένουν το ΟΚ από τον Αναστασιάδη και τον Χριστοδουλίδη για να να προωθηθούν στο επόμενο στάδιο.

Όπως λέχθηκε, το ΟΚ και όχι για όλες τις προτάσεις που προκρίνονται, θα δοθεί μόνο αφού εκδοθεί η προεδρική δήλωση του ΣΑ, μάλλον σήμερα.

Αρκετές ήταν όντως οι προτάσεις συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και τέθηκαν τόσο από κόμματα όσο και από τον ίδιο τον Αναστασιάδη. Μεταξύ αυτών είναι το κλείσιμο οδοφραγμάτων, η στέρηση διαβατηρίων και ταυτοτήτων από τον Τατάρ και στελέχη του κατοχικού καθεστώτος, νέα διακρατική προσφυγή και το αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Περισσότερα για τις προτάσεις που συζήτησε η πολιτική ηγεσία, για τα μέτρα και τις δράσεις που προωθούνται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα σας έχω αύριο. Προς το παρόν κρατάμε το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας αρχηγοί κατάφεραν να εκδώσουν ομόφωνα κοινή ανακοίνωση για την Αμμόχωστο. Γιατί, ως γνωστόν, στο πρόσφατο παρελθόν οι προσπάθειες για ένα κοινό ανακοινωθέν προσέκρουαν σε προσωπικά γινάτια και μικροκομματικές πολιτικές...

--------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση