ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα «machopolitics» του Νουρή και ο Ελπιδοφόρος

= ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αφάγωτο θα μείνει το γεύμα της Τριμερούς

Χωρίς βάσιμη ελπίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα η άτυπη τριμερής. Δεν θεωρείται επίσης σίγουρο ότι τελικά ο κ. Γκουτέρες θα εξαγγείλει τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου ή ειδικού αντιπροσώπου, εάν δεν υπάρξει η συμφωνία του Τατάρ. Οι νέες δηλώσεις του «σκληρού» Ερσίν για «διορισμό απεσταλμένου του γ.γ. που να μη δεσμεύεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», προφανώς για να μη δεσμεύεται στη λύση ΔΔΟ, φαίνεται να κλείνουν την πόρτα για απεσταλμένο. Είναι φανερό πως οι εξελίξεις δεν κινούνται καν με βήμα σημειωτόν αλλά προς τα πίσω με τη δική μας πλευρά να παρακαλάει σχεδόν για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Πάει η πολιτική της πρόταξης. Ο πορτογάλος βέβαια θα έχει άλλη μια ευκαιρία να δείξει τη διπλωματικότητά του και τι πραγματικά εννοούσε όταν δήλωνε πως δεν τα παρατάει στο Κυπριακό. Το πλέον σημαντικό βέβαια είναι αν τα βρήκε με τον Νίκαρο και πώς μιλάει για τον δικό μας σε τρίτους.

Η μισή συγγνώμη του Ελπιδοφόρου

Απέδωσαν οι έντονες αντιδράσεις του Αναστασιάδη, του Μητσοτάκη αλλά και των οργανωμένων ομογενών κατά του wannabe Οικουμενικού, Ελπιδοφόρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος φέρεται να ξυπνά και να κοιμάται με τη σκέψη στο πότε θα γίνει ο νέος οικουμενικός πατριάρχης και σπεύδει σε κάθε περίπτωση να φανεί αρεστός στον Ερντογάν, τον οποίο θέλει ως σύμμαχό του για να κατακτήσει τον στόχο του. Αυτά τουλάχιστον κυκλοφορούν στο τρίγωνο Νέας Υόρκης Αθήνας-Λευκωσίας. Η παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», το οποίο στεγάζει τη μεγαλομανία του νεοσουλτάνου να προβληθεί ως παγκόσμιος ηγέτης, έγινε στο πλαίσιο της (θεμιτής;) στρατηγικής του, ως τούρκου πολίτη να είναι αρεστός στην Άγκυρα. Κάτι άκουσα και για μεσολάβησή του για επαφές της τουρκικής πρεσβείας με το Κογκρέσο. Χμ. Ο Ελπιδοφόρος συμμετείχε στη φιέστα παραβλέποντας τρία πολύ σημαντικά δεδομένα που φανερώνουν ότι ίσως γι’ αυτόν μετράει ο στόχος του θρόνου και μόνον: Δεν φάνηκε να ενοχλείται καθόλου που στην πρώτη σειρά των εγκαινίων ήταν μαζί με τον ίδιο και ο κατοχικός ηγέτης Τατάρ, ούτε ότι ένας από τους ορόφους του «Σπιτιού» θα δοθεί στο παράνομο ψευδοκράτος, ούτε ότι την ώρα των εγκαινίων οι προκλήσεις του Ερντογάν στην Κρήτη αλλά και στην Αμμόχωστο βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Μετά την ακύρωση της συνάντησης από τον Αναστασιάδη ήρθε και η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη, αλλά και η «απαγόρευση» του πρωθυπουργού στον Ελπιδοφόρο να τον προσφωνήσει στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η ομογένεια. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ελπιδοφόρος να μην παρευρεθεί καν στο δείπνο, όχι με δική του πρωτοβουλία αλλά ύστερα από ενστάσεις παραγόντων της ομογένειας. Αντιθέτως ο ίδιος ήθελε να παρευρεθεί στο δείπνο για να «λύσει την παρεξήγηση». Είχε προηγηθεί και η επίσημη τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από τη συμπεριφορά του Ελπιδοφόρου γι’ αυτό και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. Όλα αυτά εξανάγκασαν τον Ελπιδοφόρο σε μια δημόσια, έστω και μισή, συγγνώμη. Πηγή μου που παρακολουθεί τα θέματα της ομογένειας στις ΗΠΑ με προκάλεσε να διαβάσω ξανά την συγγνώμη του και να ψάξω να βρω σε αυτήν μια έστω μικρούλα ονομαστική αναφορά στην Τουρκία. Δεν βρήκα. Ούτε σε αυτήν, ούτε σε προηγούμενες δηλώσεις του Ελπιδοφόρου. Λες και η Τουρκία δεν υπάρχει ως οντότητα, παρά μόνο στις φιέστες. Πάντως, η έστω και μισή συγγνώμη του Ελπιδοφόρου ήταν το διαβατήριο για να καταφέρει τελικά να γίνει δεκτός από τον Μητσοτάκη. Ο Αναστασιάδης, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν η στήλη, το σκεφτόταν.

Η ακαμψία του Νουρή

Δυσαρέσκεια υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον χειρισμό από τον Νουρή της υπόθεσης με την πρόσφυγα εγκυμονούσα Σύρια που τελικά γέννησε στην Κύπρο, αλλά αποξενώθηκε από την οικογένειά της, ενώ παρέμεινε και μια ολόκληρη νύχτα, ετοιμόγεννη στην αποβάθρα της Αγίας Νάπας. Η γυναίκα βρισκόταν σε βάρκα με άλλους πρόσφυγες, μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, που έφτασε στο Κάβο Γκρέκο στις 22 Αυγούστου. Η αστυνομία οδήγησε τη βάρκα πίσω στον Λίβανο κρατώντας όμως στην Κύπρο τη γυναίκα που ήταν ετοιμόγεννη. Στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου όπου μεταφέρθηκε γιατρός αποφάνθηκε ότι δεν χρειαζόταν νοσηλεία. Έτσι οδηγήθηκε στην αποβάθρα του λιμανιού της Αγίας Νάπας όπου και παρέμεινε για ένα ολόκληρο βράδυ, ενώ το πρωί οδηγήθηκε ξανά στο Νοσοκομείο, της Λάρνακας αυτή τη φορά, όπου και γέννησε. Τώρα φιλοξενείται μαζί με το νεογέννητο της στο κέντρο προσφύγων της Κοφίνου, μακριά από την οικογένειά της, η οποία κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Ίσως να βρίσκονται στον Λίβανο, ίσως αλλού. Γιατί από τον Λίβανο οι Σύριοι επαναπροωθούνται στη Συρία. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται όσοι φωνάζουν για αναλγησία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ρίχνουν πλέον ξεκάθαρα τα πυρά τους στον Νουρή, ο οποίος παραμένει άτεγκτος και δεν θέλει ούτε και έναν πρόσφυγα. Όπως έμαθα από κυβερνητική πηγή, σε αυτή την ακαμψία του οφείλεται και το ρεζίλεμα της κυβέρνησης που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μέχρι τρία άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας προσφύγων από το Αφγανιστάν. Ο Νουρής είναι δημιούργημα των Αβέρωφ και Αναστασιάδη και της προσπάθειας της κυβερνητικής παράταξης να ελέγξει το χάος που δημιούργησε στο μεταναστευτικό η απραξία του μακαρίτη Χάσικου, χάος που έθρεψε το ΕΛΑΜ. Η αλήθεια είναι πως ο «σκληρός» στρατιώτης Νουρής κατάφερε να περιορίσει τις ροές αυξάνοντας και τους επαναπατρισμούς, ενώ ξεσκέπασε και το φαγοπότι των ΜΚΟ γύρω από τους δύστυχους μετανάστες. Το πρόβλημα του Νουρή, όπως μου είπε παλαίμαχος της παράταξης του, είναι η έλλειψη «συναισθηματικής ευφυΐας» για να μπορεί να αντιληφθεί τις διαφορές της κάθε περίπτωσης αλλά και να μπορεί να ελιχθεί πολιτικά, ενώ αρέσκεται στα «machopolitics». Δυστυχώς για αυτόν οι πετυχημένοι εκφραστές των «machopolitics» της δεκαετίας του 1990, Κόσιης και Αγγελίδης, είχαν την συναισθηματική ευφυΐα να είναι πολιτικά ευέλικτοι, άρα και δημοφιλείς. Ο κυρ Νίκος που παλεύει αυτές τις μέρες με τον Κορωνιό είμαστε σίγουροι πως θα νικήσει.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι ο Φούλης μαζί με τις δημοσκοπήσεις επεξεργάζεται και μια μικρή λίστα ονομάτων, πιθανών υποψηφίων του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές; Με το δικό του βεβαίως να βρίσκεται στην αρχή, χωρίς να είναι και το μοναδικό;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση