ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog: Τα νέα κόμματα, τα κομμάτια και τα μάτια σας

=ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ο μακαρίτης ο Χριστόφιας το είχε πει ξεκάθαρα: το κόμμα και τα μάτια σας. Τελεία και παύλα! Και θαυμαστικό! Έκτοτε, τόσο πολύ προσέξαμε τα κόμματα που, μετά από οργασμό διεργασιών, φαίνεται πως είναι πια έτοιμα να αρχίσουν να γεννοβολούν και να πολλαπλασιάζονται. Τα τεστ εγκυμοσύνης έγιναν και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν θετικά, αν και σε άλλες ήταν απλό ανεμογκάστρι.

Θα έχουμε άραγε baby ΔΗΣΥ ή malish ΑΚΕΛ; (malish σημαίνει μωρό στα ρωσικά). Αυτό ήταν το ερώτημα που μας απασχολούσε κατά την προεκλογική περίοδο. Πολλοί μάλιστα θεωρούσαν δεδομένο πως είτε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, είτε ακόμη ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, θα προχωρούσαν μετά τις εκλογές σε δημιουργία κόμματος, δημιουργώντας ακόμη μια πληγή στο γερασμένο -παρόλα τα λίφτινγκ- σώμα των μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων. Και τελικά, ενώ άλλοι φαίνονταν με φουσκωμένη κοιλίτσα και από αλλού περιμέναμε τον τοκετό, μας προκύπτει σοσιαλδημοκρατική εγκυμοσύνη με το μωρό να ντύνεται με τα χρώματα του… Ουράνιου τόξου.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδάκης -εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας για δημιουργία νέου σχηματισμού στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας- δήλωσε πως σε αυτό χωράνε όλοι -πώς λέμε οι καλοί χωράνε παντού;- και είπε χαρακτηριστικά ότι το οραματίζεται σαν συνδυασμό του πράσινου και του κόκκινου, αλλά χωράει μέσα και το μπλε!

Και φυσικά πουθενά δεν ταιριάζει περισσότερο η φράση Πίτσες μπλε! Ούτε τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς δεν είχαν τόσα χρώματα. Όπως λέμε το κόκκινο της Φωτιάς, το πράσινο της Ελπίδας και το μπλε της Στρουμφίτας. Μέγιστη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περίπτωση που μπει μέσα και το λευκό, το χρώμα που θα συμβολίζει την Αγνότητα του νέου κόμματος. Διότι είναι σε όλους γνωστό ότι αν σμίξεις το κόκκινο με το λευκό διατρέχεις τον κίνδυνο να καταλήξεις ροζ!

Θυμήθηκα και το σουξέ της δεκαετίας του ‘70 με τη Βίκυ Μοσχολιού:

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε

καραβάκια στο ταξίδι δε με παίρνετε, καλέ;;;

Και, σας έχω μια είδηση: Μπορεί ο Παπαδάκης να βγήκε πρώτος να διακηρύξει τις προθέσεις του -πιθανόν και για να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις- αλλά τουλάχιστον άλλα δύο άτομα -όχι κομματικά στελέχη- ετοιμάζονται για παρόμοιες ανακοινώσεις πριν το καλοκαίρι. Προς το παρόν μετρούν τα κουκιά τους και αναμένουν να ολοκληρωθούν οι μετεκλογικές ζυμώσεις σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αφού εκεί κυρίως εντοπίζουν αποσχιστικές τάσεις. Το αν θα εκδηλώσουν τις προθέσεις τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα μπορέσουν τα μεγάλα κόμματα να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να ικανοποιήσουν τις συχνά άκρως αντίθετες φωνές στο εσωτερικό τους.

Ο Στεφάνου δεν προλαβαίνει να δίνει συνεντεύξεις στη Χαραυγή -κι ας νύχτωσε- όπως και στον Άστρα -μη με μαλώνετε- προσπαθώντας να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Το ΑΚΕΛ καλύπτει πλήρως τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, ακόμη και τον χώρο του Κέντρου, διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία. Με τη φόρα που πήρε ο αθεόφοβος -με την καλή έννοια αθεόφοβος- σύντομα θα μας πει ότι καλύπτει μια χαρά και τον χώρο της Κεντροδεξιάς! Θα ακολουθήσει άραγε και η αφαίρεση του προσδιορισμού Κομμουνιστικό ώστε να γίνει κι αυτό ελκυστικό στους Μπλε όπως προγραμματίζει ο Παπαδάκης; Οψόμεθα…

Αυτή τη βδομάδα πάντως ο Ονασαγόρας θα σας έχει γαργαλιστικές αποκαλύψεις για τα εκκολαπτόμενα κομματάκια που ονειρεύονται να μεγαλώσουν σύντομα και να γίνουν κόμματα μεγάλα και τρανά. Προς το παρόν ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί: «ένα και δύο μετράω τα κόμματα, άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, κομματάκια στο Αιγαίο δε με παίρνετε καλέ…;»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση