ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το βέτο του Αναστασιάδη, η σφαγή των αρχηγών και ένας εμφύλιος

= ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έβγαλε το βέτο απ' το μανίκι

Την δυναμική του βέτο κατά της Τουρκίας ανέσυρε ξανά ο Νίκος Αναστασιάδης, παρά τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ. Και το έκανε όχι μόνο κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο Euronews αλλά και στους ίδιους του ηγέτες της ΕΕ με τους οποίους συνομίλησε, όπως έγκυρα πληροφορούμαι.

Ήταν, σύμφωνα με την πηγή μου, και σαφής και ξεκάθαρος πως εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και επιστρέψει στην οδό της λογικής, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών, η ΕΕ δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει την θετική ατζέντα. Περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν στην Γενεύη και μετά, τους υψηλούς τόνους Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Τατάρ υπέρ της λύσης δύο κρατών, τις προκλήσεις στην Αμμόχωστο και τις απειλές Ερντογάν για εξαγγελίες στην κατεχόμενη Κύπρο στην επέτειο της εισβολής. Προειδοποίησε, σύμφωνα με την πηγή μου, ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί με την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η θετική ατζέντα θα πρέπει να συνοδευτεί με ανάλογες κινήσεις από την Τουρκία, διαφορετικά θα πρέπει να δοθεί η αναμενόμενη ευρωπαϊκή απάντηση. «Η Κύπρος σε κάθε περίπτωση θα δώσει την δική της απάντηση όπως έγκαιρα έχει προειδοποιήσει», ανέφερε. Προέτρεψε μάλιστα τον Μπορέλ να μεταφέρει ξεκάθαρο το μήνυμα στην Άγκυρα ότι αν δεν δείξει θετική συμπεριφορά δεν μπορεί να αναμένει συνέχιση της θετικής ατζέντας από την ΕΕ. Και ότι η άσκηση βέτο από την Κύπρο καθίσταται, με ευθύνη της Τουρκίας, μονόδρομος.
Αληθεύει ότι κάποιοι εταίροι μας δεν άκουσαν με ευχαρίστηση τις προειδοποιήσεις του;

Έχουμε βουλευτικές ή προεδρικές;

Το debate που φιλοξένησε ο Alpha τη Δευτέρα με καλεσμένους τους πολιτικούς αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων έδωσε την εντύπωση ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογικό για βουλευτικές αλλά για προεδρικές εκλογές. Η αντιπαράθεση μεταξύ Αβέρωφ, Άντρου, Νικόλα και Σιζόπουλου έφτασε σε τέτοια ένταση που κάποιοι διερωτούνταν ποιος ήταν ο υποψήφιος… πρόεδρος.

Γνωστός πολιτικός πάντως σχολίασε πως η μάχη μεταξύ των αρχηγών όντως δίνεται και για μία προεδρία, αν όχι του κράτους, της Βουλής. «Και οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί είναι εν δυνάμει υποψήφιοι για την προεδρία της Βουλής. Μάλιστα φέρονται να έχουν ήδη συζητήσει σε διμερείς συναντήσεις που είχαν ο Άντρος με τον Νικόλα και ο Αβέρωφ με τον Σιζόπουλο την πιθανότητα συνεργασίας μετά τις εκλογές για τη θέση του προέδρου της Βουλής. Κανένας δεν θα ήθελε να περάσει ξανά το θρίλερ της προηγούμενης Βουλής που οδήγησε στην εκλογή του Συλλούρη», ανέφερε. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει και μία άλλη υποψηφιότητα η οποία παραμένει προς το παρόν «κρυφή» και αυτή «είναι ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών για να δει πως θα κινηθεί».

Οι απειλές και ο εμφύλιος
Κοινό μυστικό είναι πια το γεγονός ότι σε κάποια κόμματα οι κόντρες και οι αψιμαχίες μεταξύ υποψηφίων χτυπάνε κόκκινο. Σε κάποια κόμματα υπήρξαν παρατράγουδα τα οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια να μην ξεφύγουν από τα κομματικά στεγανά. Κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθεί για πολύ, ειδικά εάν κάποιοι υποψήφιοι δεν καταφέρουν να διαβούν το κατώφλι της Βουλής.

Σε ένα μεγάλο κόμμα οι συγκαλυμμένες (όσο γίνεται) εσωκομματικές βολές και αντιπαραθέσεις συγκρίνονται πια με τις εξωκομματικές επιθέσεις. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα φίλια πυρά είναι ακόμα πιο έντονα και σφοδρά.

Πρόσφατα στέλεχος του κόμματος διατύπωσε την έντονη ανησυχία του για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές εάν δεν εκλεγούν κάποιοι που απειλούν. «Αν κρίνουμε από τις αναφορές ορισμένων, μετά τις εκλογές θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που μπορεί να οδηγηθούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι», ανέφερε σε συναγωνιστές του, φανερά προβληματισμένος.
Όπως πληροφορούμαι ακόμα και ο ίδιος ο κομματάρχης διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα για τις αψιμαχίες που σημειώνονται μεταξύ υποψηφίων, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένη επαρχία. Παρά το γεγονός ότι η βαρύτητα των εκλογών στην εν λόγω επαρχία δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας για το κόμμα, αυτός ή αυτοί που θα εκλεγούν και κυρίως αυτός ή αυτοί που δεν θα εκλεγούν, αυξάνουν κατά πολύ τον πονοκέφαλο στον κομματάρχη. Πρόσφατα δήλωσε σε ανώτερα στελέχη του ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη επαρχία είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και ευχήθηκε «ο λαός και ο Θεός να βάλει το χέρι του»… Παρότι άθεος.

ΚΟΥΙΖ: Θα κινήσει το ΑΚΕΛ και εταιρείες που συνδέονται με αυτό αγωγή στον Αβέρωφ Νεοφύτου; Η δημόσια αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ στο debate του Alpha ότι τράπεζες έχουν διαγράψει εκατομμύρια σε εταιρείες του ΑΚΕΛ έφερε σε δύσκολη θέση τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος τον προειδοποίησε (ή τον απείλησε) ότι οι εταιρείες ενδεχομένως να του κινήσουν αγωγές. Θα τολμήσουν άραγε;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Εκλογές  |  Πρόεδρος  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση