ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το δράμα των κομματαρχών, των κρουσμάτων και της Ευρωβουλής

= ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ποιοι κομματάρχες θα ακολουθήσουν τον Αβέρωφ;

Πληθώρα υποψηφίων συνωστίζονται για τις προεδρικές του 2023. Μπορεί ο Αβέρωφ να έδωσε πρώτος το σύνθημα για τις… μεγάλες υποψηφιότητες, αλλά οσονούπω θα ξεμυτίσουν και οι άλλοι. Οι ενδιαφερόμενοι αρχηγοί κομμάτων για την προεδρία είναι τρεις, αλλά ένας από αυτούς έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για την έκβαση των εκλογών.

Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι κομματάρχες; Απ’ όσα μάζεψα από τα πολιτικά πηγαδάκια των γιορτών σας αναφέρω τα ονόματα: Νικόλας Παπαδόπουλος, Μάριος Καρογιάν και Χρίστος Χρίστου.

Πρώτος και καλύτερος, και ίσως σημαντικότερος λόγω της δύναμης του κόμματός του, είναι ο πρίγκιπας Νικόλαος. Ο Αρχηγός του ΔΗΚΟ προσπαθεί σκληρά να είναι ο υποψήφιος του ΔΗΚΑΚΕΛ, αλλά η συνεργασία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα μου επιβεβαίωσε τα προβλήματα που υπάρχουν με το ΑΚΕΛ, όπως και τον διακαή πόθο του Νικόλαου να εγκατασταθεί στον Λόφο. Παράλληλα, μου υπέδειξε ότι ο πρίγκιπας σε όλες σχεδόν τις επαφές του με ΔΗΚΟϊκούς, παλαιούς και νέους, αναφέρει με έμφαση ότι το ΔΗΚΟ θα είναι οπωσδήποτε στη νέα κυβέρνηση. Μάλιστα σε μία συνάντησή του, μου είπε, τον ρώτησαν: Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνεργαστείτε ακόμα και με τον ΔΗΣΥ; Και η απάντησή του ήταν «γιατί όχι εάν έτσι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την πολιτική μας». Η επόμενη ερώτηση ήταν «μπορεί να υπάρξει συνεργασία και με την ΔΗΠΑ» για να ακουστεί η απάντηση του πρίγκιπα: «Δεν αποκλείουμε προκαταβολικά κανέναν εκτός από το ΕΛΑΜ»…

Ο Μάριος Καρογιάν της ΔΗΠΑ, σύμφωνα με το πολιτικό κουτσομπολιό, ενδιαφέρεται για την προεδρία αλλά δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του. «Θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του μετά τις πρώτες συζητήσεις που θα έχει κυρίως με το ΑΚΕΛ», μου ανέφερε άτομο που γνωρίζει.

Για τον δε Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ, εκείνο που μου λέχθηκε είναι πως δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές για την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Το πιο πιθανόν είναι να κατέλθει ο ίδιος, όπως το έχει ξανακάνει χωρίς να αποκλείεται να στηρίξει ακόμα και Κολοκασίδη ή και Αβέρωφ, «εάν το ΕΛΑΜ πειστεί ότι αξίζει τον κόπο να ταυτιστεί με τον ΔΗΣΥ».

Τα κρούσματα και ένα δράμα  

Με τρόμο αντικρίζουν στην κυβέρνηση τα κρούσματα του κορωνοϊού να καταρρίπτουν καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Χατζηπαντέλας βρίσκεται όπως ακούω σχεδόν σε κατάσταση απελπισίας, ενώ ο μεγάλος Νίκος διερωτάται πώς συνέβη από τη μια στιγμή στην άλλη να έχουν καταρρεύσει όσα χτίστηκαν με τόσο κόπο τον τελευταίο χρόνο. Γνωστός πολιτικός, από το περιβάλλον του Λόφου, ανέφερε πως αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση όσα πλεονεκτήματα κέρδισε η κυβέρνηση στην μάχη με τον κορωνοϊό μπορεί να τα χάσει σε μια μόλις στιγμή, ιδιαίτερα στην έναρξη του προεκλογικού για τις προεδρικές.
Όπως ακούω, και από την Πινδάρου εκπέμπεται SOS για σωστές πρακτικές που θα περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και ενδεχόμενα νέα μέτρα που θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία. Σε κόμμα της αντιπολίτευσης κάποιος αναμένει υπομονετικά να δει «εάν θα του βγει του Αναστασιάδη και αυτή τη φορά η μάχη με τον κορωνοϊό, τη στιγμή που όλες οι χώρες καταγράφουν τεράστια αύξηση στα κρούσματα». Όπως φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του, «αν δεν του βγει, θα έχουμε τον πρώτο μας άσσο για τη νέα χρονιά». Και συμπλήρωσε: «Δραματικό μεν, αλλά η πολιτική αυτά έχει».

Ποιος πάει ευρωβουλή;

Μεγάλες συζητήσεις άναψε στην Πινδάρου η είδηση ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο η θέση του ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου αναμένεται να μείνει κενή, αφού ο ίδιος, κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, θα έχει διοριστεί ως μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτος επιλαχών στις Ευρωεκλογές του 2019 ήταν ο Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος όμως μάλλον βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την κυπριακή βουλή για την ευρωβουλή στην παρούσα συγκυρία. Όπως ακούστηκε σε Συναγεριμικό πηγαδάκι, δεν αποκλείεται ο Τορναρίτης να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει κάποιο άλλο κομματικό αξίωμα και γιατί όχι και την προεδρία του κόμματος, στις εσωκομματικές εκλογές του Μαρτίου του 2023. Κάποιος Συναγερμικός πάντως προέβλεψε πως πολλά μπορεί να συμβούν και μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 και κυρίως μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί απάντησε, μεταξύ άλλων μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως «αν όλα πάνε δεξιά για τον Αβέρωφ δεν αποκλείεται να δούμε τον Τορναρίτη σε κάποια υπουργική καρέκλα»…

Σημαντική λεπτομέρεια: Αυτή η θητεία του Τορναρίτη στην κυπριακή βουλή είναι η τελευταία λόγω των περιορισμών που θέτουν οι κανονισμοί του ΔΗΣΥ. Σε περίπτωση που ο Τορναρίτης αποχωρήσει από το βουλευτικό του αξίωμα επιλαχούσα είναι η Ξένια Κωνσταντίνου.

Πάντως μετά τον Τορναρίτη στην διαδοχή του Λευτέρη Χριστοφόρου στην Ευρωβουλή ακολουθεί η Ελένη Σταύρου. Κάποιοι εντός ΔΗΣΥ, όπως άκουσα, δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με την προοπτική να εκπροσωπεί το κόμμα τους στην ευρωβουλή…

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι αρχές του χρόνου θα υπάρξουν εξελίξεις για την θέση του ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη αλλά και την σχέση του με τον μεγάλο Νίκο; Μια πηγή που γνωρίζει μου έλεγε πως η πίεση που δέχεται ο μεγάλος Νίκος, τόσο από την Πινδάρου όσο και από υπουργούς  του είναι πως «το θέμα με τον ΥΠΕΞ πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τις γιορτές». Η πηγή μου υποστηρίζει πως η απάντηση που δίνει τις τελευταίες ημέρες είναι: «και αυτό θα γίνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση