ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το νέο μήνυμα Αναστασιάδη σε Ερντογάν και η διπλή επιτυχία της Νατάσας

= ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Θα το πάρει πάνω του ο Αναστασιάδης;

Μεγάλη ημέρα σήμερα για την εξέλιξη της πανδημίας, της καθημερινότητάς μας και της… ψυχικής μας υγείας. Το Υπουργικό αποφασίζει τα νέα μέτρα και όπως ακούω ο Αναστασιάδης το πήρε πάνω του για κάποιες χαλαρώσεις που κρίνει ότι μπορεί να παραχωρήσει. Ωστόσο, η χθεσινή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων έβαλε όλους σε σκέψεις και νέες… συσκέψεις. Όπως ακούω, τα πλάνα αλλάζουν συνεχώς και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα ανακοινωθεί. Κάποιοι θεωρούν πως βρισκόμαστε ήδη στο μέσο ενός τρίτου κύματος και η μικρή ελπίδα που είχαμε για βελτίωση της κατάστασης μάλλον πάει… περίπατο. Ελπίζουμε βεβαίως να διαψευστούν οι προβλέψεις αλλά οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί.

Θα στήσουν άραγε πόδι;

Εκτός από το μήνυμα που έστειλε ο Αναστασιάδης στον Ερντογάν μέσω Μέρκελ, ακούω πως στέλνει άλλο ένα μέσω Ούρσουλας και Μισέλ. Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επισκεφθούν σε λίγες ημέρες τον νεοσουλτάνο για να συζητήσουν μαζί του τις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ, την φιλελευθεροποίηση της βίζας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και την διάσκεψη που αυτός ζήτησε για την Ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, θα συζητηθεί και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου όπου θα αποφασιστεί κατά πόσο θα εφαρμοστούν κυρώσεις (…) κατά της Τουρκίας ή η δημιουργία μιας θετικής ατζέντας γι’ αυτήν στην ΕΕ. Δηλαδή, δεν είναι καθόλου τυχαία τα ανοίγματα του Ερντογάν στην Μέρκελ και στον Μακρόν την τελευταία περίοδο.

Μέσα σε όλα τα πιο πάνω, όπως ακούω από πηγή μου που γνωρίζει, ο Αναστασιάδης ζήτησε από την Ούρσουλα και τον Μισέλ να κάνουν αναφορά στο Κυπριακό και τη στάση της Άγκυρας στην πενταμερή. Και αυτοί, σύμφωνα πάντα με την πηγή μου, απάντησαν πως θα το πράξουν. Αν και σημασία δεν έχει τι θα πουν οι εταίροι μας αλλά ο νεοσουλτάνος, ο οποίος δεν χάνει στιγμή και ευκαιρία να μιλήσει για τη λύση δύο κρατών και συμφωνία win-win όπως αυτός βεβαίως την φαντάζεται. «Μια κρυφή ελπίδα την έχουμε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να στήσουν πόδι και να πετύχουν μετακίνηση του Ερντογάν από τις αδιάλλακτες θέσεις του. Γιατί έχουν πολλά και καλά δολώματα για να το κάνουν», μου τόνισε η πηγή μου.

Τα καλά νέα της Νατάσας

Με διπλή επιτυχία επέστρεψε από το Κάιρο η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και έκανε, όπως ακούω, ιδιαίτερα χαρούμενο τον Αναστασιάδη. Πέτυχε να λύσει το αγκάθι που για εννιά χρόνια βρισκόταν στο οικόπεδο «Αφροδίτη» και ταλαιπωρούσε πολύ τις σχέσεις μας με το Ισραήλ. Η δεύτερη επιτυχία αφορά την προεδρία του φόρουμ East Med Gas Forum που κέρδισε η Κύπρος για τον Ιανουάριο του 2022 και θα είναι η δεύτερη χώρα μετά τα την Αίγυπτο που αναλαμβάνει την προεδρία. Και αυτά την ώρα που η Τουρκία βλέπει με άγχος και καχυποψία το φόρουμ όπου η Γαλλία μόλις έχει γίνει κανονικό μέλος και οι ΗΠΑ παρατηρητής και έχουν πάρει σειρά για ένταξη αραβικές χώρες. Όπως μου έλεγε χθες βράδυ κάποιος φίλος «αυτά είναι λίγα από τα πολύ καλά νέα που άκουσε ύστερα από καιρό ο Αναστασιάδης».

Να τους το εξηγήσουν

Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων για τις βουλευτικές του Μαΐου. Με μια γρήγορη ματιά στα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί από τα κόμματα διερωτάσαι με ποια κριτήρια επελέγησαν κάποια άτομα ως υποψήφιοι. Δεν είναι κρίμα τόσοι πολλοί να κάνουν τόσα πολλά όνειρα και να ξυπνήσουν απότομα μια μέρα αντιλαμβανόμενοι πως ήταν απλά ένα νούμερο σε ένα ψηφοδέλτιο; Εισηγούμαι στους κομματάρχες να εξηγήσουν σε έκτακτες τηλεδιασκέψεις στους υποψηφίους τους πόσες έδρες εκλέγει το κάθε κόμμα σε κάθε επαρχία. Γιατί κάποιοι δεν φαίνεται να το έχουν κατανοήσει και θεωρούν πως η συμπερίληψή τους στο ψηφοδέλτιο τους δίνει ιδιαίτερη ώθηση για εκλογή. Εγώ για καλό τα λέω, έχουμε που έχουμε τις συνέπειες της πανδημίας και τα ψυχολογικά που αυξάνονται γοργά όπως τα κρούσματα. Μην τρέχουμε πάλι και δεν φτάνουμε;

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι μια δήλωση που βγήκε από τον Λόφο προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις και εντός και εκτός Λόφου; Και ότι το θέμα έφτασε στον ίδιο τον Αναστασιάδη ο οποίος υπέδειξε προσοχή και αυτοσυγκράτηση;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση