ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το ρεζίλι με τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, ο Λαμάρης και οι μισθοί των ευρωβουλευτών

= ΤΕΤΑΡΤΗ 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Εξελίξεις αναμένονται πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ. Δηλαδή για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Παρά την κωλυσιεργία που σημειώνεται από όλα σχεδόν τα κόμματα να προχωρήσει τάχιστα η διερεύνηση και δημοσιοποίηση της λεγόμενης λίστας Γιωρκάτζη, η κοινωνική πίεση που ασκείται στο κοινοβούλιο φαίνεται να... πιάνει τόπο. Όπως μαθαίνω από πηγή μου που γνωρίζει, κανένα κόμμα δεν θέλει να πάει στις βουλευτικές με το βαρίδι των ΜΕΔ γι’ αυτό και «κάτι θα ανακοινωθεί» με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όντως θα ξεκαθαρίσει τελικά το τοπίο ή θα υπάρξει νέα συγκάλυψη, είτε με παραπομπή του θέματος σε κάποια επιτροπή, είτε με έναρξη ατέρμονων συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση η απόκρυψη των ονομάτων πολιτικών που διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, βουλευτών που ενώ είχαν ΜΕΔ ψήφιζαν για τη ρύθμισή τους χωρίς να τα αποκαλύψουν, καθώς και κόμματα ή οργανώσεις κομμάτων των οποίων τα δάνεια έγιναν ή διαγράφηκαν με ευνοϊκούς όρους, η αξιοπιστία της Βουλής στο σύνολό της θα κατρακυλήσει ακόμα πιο κάτω.

Κάποιοι, λίγοι προς το παρόν, βουλευτές ζητούν όπως η λίστα Γιωρκάτζη δοθεί στη δημοσιότητα και αποκαλυφθούν οι βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία δεν έχουν δηλώσει, ενώ ψηφίζουν νομοθεσίες για τη ρύθμισή τους καθώς και τα ονόματα πολιτικών στους οποίους δόθηκαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Όπως υποστήριξε η πηγή μου, σήμερα αναμένεται να διαφανεί ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται να καθαρίσουν το όνομα της Βουλής και των βουλευτών και να δώσουν στο λαό τις απαντήσεις που απαιτεί εδώ και χρόνια.

Με διαγραφή απάντησε το ΑΚΕΛ στον Γιάννο Λαμάρη, επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει στο κόμμα του εφάπαξ ποσό που εισέπραξε όταν αποχώρησε από τη Βουλή. Η διαγραφή του Λαμάρη, ο οποίος υπήρξε για δεκαπέντε χρόνια βουλευτής και διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, έγινε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη διαγραφή στελέχους του ΑΚΕΛ για καθαρά οικονομικούς λόγους. Προηγήθηκαν και άλλα γνωστά ονόματα μεταξύ των οποίων οι Νίκος Κατσουρίδης, Γιώργος Χριστοδουλίδης, Θάσος Μιχαηλίδης, Κυριάκος Τυρίμος, Γ. Χατζηγεωργίου. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως η «τιμωρία» των προαναφερόμενων ήταν αναμενόμενη και «δίκαιη» αφού αυτήν υποβάλλουν οι κανονισμοί του κόμματος. Ωστόσο, έχει αποκαλυφθεί και δεν έχει διαψευστεί, πως υπήρξαν και στελέχη που δεν έδωσαν το εφάπαξ στο ΑΚΕΛ και δεν έχουν τιμωρηθεί, όπως ο Δημήτρης Κοντίδης και ίσως κι άλλοι.

Όπως είναι γνωστό, αρκετά από τα έσοδα του ΑΚΕΛ προέρχονται από τις εισφορές που καταβάλλουν στο κόμμα αξιωματούχοι, βουλευτές, δήμαρχοι, ευρωβουλευτές και άλλοι σε προκαθορισμένη αναλογία του μισθού τους. Πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλθηκαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ευρωβουλευτές σε δύο κράτημέλη (όχι στην Κύπρο) επειδή μετέφεραν μέρος των μισθών τους στα ταμεία των εθνικών κομμάτων τους. Πράξη που αντιστρατεύεται τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου γι’ αυτό και η OLAF ζήτησε την επιβολή κυρώσεων.

Στην Κύπρο είναι γνωστή η διαμάχη του Σιζόπουλου και όλης σχεδόν της ηγεσίας της ΕΔΕΚ με τον Δημήτρη Παπαδάκη για την άρνηση του τελευταίου να παραχωρήσει μέρος από τον μισθό του ως ευρωβουλευτής στο κόμμα του. Μια άρνηση που επέφερε τη διαγραφή του από την ΕΔΕΚ.

Στο ΑΚΕΛ προ καιρού υπήρξε παρασκήνιο και με την άρνηση του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να καταθέσει στο ΑΚΕΛ μέρος του μισθού του αλλά και του δεύτερου ευρωβουλευτή του κόμματος Γιώργου Κ. Γεωργίου. Ωστόσο, η υπόθεση για το ΑΚΕΛ δεν αφέθηκε να λάβει διαστάσεις. Έκλεισε γρήγορα χωρίς να μάθει κανένας ποια διευθέτηση έχει γίνει και κατά πόσο μέρος από τους μισθούς των δύο ευρωβουλευτών καταλήγει στα ταμεία του κόμματος.

Μήπως στα πλαίσια της διαφάνειας που επικαλείται συχνά-πυκνά το ΑΚΕΛ, θα έπρεπε να δώσει στη δημοσιότητα ποια στελέχη του που κατέχουν δημόσια αξιώματα παραχωρούν μέρος του μισθού τους στο κόμμα; Δεν θα έπρεπε οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν ΑΚΕΛικούς υποψήφιους να γνωρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύουν άμεσα και το ΑΚΕΛ αφού μέρος του μισθού των αξιωματούχων από τα δημόσια ταμεία καταλήγει στο κόμμα;

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι στον Δήμο Αγλαντζιάς θα κατέλθει και γυναίκα ως υποψήφια απέναντι στον Κόρτα; Και ότι υπάρχει παρασκήνιο να την υποστηρίξουν δύο κόμματα σε αντιδιαστολή με τη στήριξη του Κόρτα από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση