ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το ταχύρρυθμο του Κασουλίδη και οι βόμβες του Μαλά

= ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τα ΜΟΕ και η κινητικότητα

Κινητικότητα άρχισε να δημιουργεί η πρόταση για ΜΟΕ που προωθεί με θέρμη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το ΥΠΕΞ ο Ιωάννης Κασουλίδης. Όπως ο ίδιος ανέφερε σε μια δραματική δήλωσή του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, η πρότασή του γίνεται με στόχο να σωθεί η Αμμόχωστος και να αφαιρεθεί το επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως, στην πλευρά μας δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί ξεκάθαρα τα κόμματα στην πρόταση του Ιωάννη Κασουλίδη, η οποία ως γνωστόν υποβλήθηκε παλαιότερα από τον μεγάλο Νίκο, αλλά τώρα  προωθείται… αναδρομικά και δυναμικά.

Κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης είναι σίγουρο ότι θα τοποθετηθούν αρνητικά στην προώθηση των συγκεκριμένων ΜΟΕ, όπως το έπραξαν και παλαιότερα. Θα ανέμενε όμως κάποιος ότι τουλάχιστον το ΑΚΕΛ θα είχε μέχρι στιγμής τοποθετηθεί σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Κάτι που δεν έχει ακόμα γίνει. Για να είμαστε δίκαιοι ούτε από πλευράς ΔΗΣΥ υπήρξε επίσημη τοποθέτηση αλλά ούτε και από το αγωνιστικό ΔΗΚΟ. Μόνο ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ έχουν εκφράσει με τον δικό τους τρόπο την αντίθεσή τους στα ΜΟΕ που προωθεί ο Κασουλίδης. Ασφαλώς η αποφυγή σχεδόν όλων να τοποθετηθούν οφείλεται στον προεκλογικό που έχει αρχίσει και στην προσπάθεια των κομμάτων για συνεργασίες και συσπειρώσεις.  

Από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος όμως υπήρξαν χθες σημαντικές φωνές υπέρ της πρότασης Αναστασιάδη-Κασουλίδη. Ο γ.γ. του τ/κ Αριστερού Κινήματος Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν και ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζάν εξέφρασαν την στήριξη τους στην πρόταση για επιστροφή Βαρωσιού στους νόμιμους κατοίκους του και άνοιγμα του κατεχόμενου λιμανιού Αμμοχώστου και παράνομου αεροδρομίου. Μάλιστα επέκριναν τον Τατάρ που απέρριψε την πρόταση. Επιπλέον τον κατηγόρησαν ότι η απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης θα είναι το μεγαλύτερο κακό κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας και χαρακτήρισαν την πολιτική του διχοτομιστή Τατάρ στο θέμα του Βαρωσιού και των δύο κρατών ως «κενού περιεχομένου πατριδοκαπηλία».

Ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την ολότητα ή μέρος των ΜΟΕ, υπήρξε τα τελευταία χρόνια άλλη πρόταση της πλευράς μας που να υιοθετήθηκε από Τ/κ πολιτικούς και να τους έστρεψε κατά του Τατάρ και όσων άλλων την απέρριψαν;

Έξτρα μπόνους για τον ΥΠΕΞ μπορεί να θεωρηθεί και η δήλωση του Μαυρογιάννη στην «Κ», στη συνεντευξη με την Μαρίνα Οικονομίδου, ότι με τον Κασουλίδη ίσως υπάρξει κινητικότητα στο κυπριακό και οι αιχμές του κατά του πρώην ΥΠΕΞ περί «απουσίας μέτρου που μας στοίχισε στην εξωτερική πολιτική»

Την μέχρι στιγμής σύντομη παρουσία του Κασουλίδη στο ΥΠΕΞ θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει και ως ένα ταχύρρυθμο μάθημα διπλωματίας …

Οι βόμβες του Μαλά

Τις δικές του βόμβες έριξε χθες ο δις υποψήφιος πρόεδρος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, αναφερόμενος στα όσα λέγονται για επιλογή υποψηφίου από την Εζεκία Παπαϊωάννου. Όπως δήλωσε στον Άλφα, «η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή εξουσίας, αλλά αλλαγή νοοτροπίας και δεν πιστεύω στον όρο προοδευτικές δυνάμεις. Υπάρχουν προοδευτικοί άνθρωποι και υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους». Υποστήριξε επίσης ότι αυτός που θα επιλεγεί ως προοδευτικός θα πρέπει να έχει ένα και μόνο χαρακτηριστικό και αυτό είναι η αξιοπιστία. «Πρέπει να ψάξεις το παρελθόν του και αν αυτό προσδίδει αξιοπιστία στο να διαχειριστεί το μέγιστο αξίωμα της Δημοκρατίας, τότε να προχωρήσουμε. Ελπίζω, ως πολίτης αυτής της χώρας, ότι το άτομο αυτό θα βρεθεί», πρόσθεσε. Πάντως ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το… κακό (δική μου έκφραση) με την υποψηφιότητά του δεν πρόκειται να τριτώσει. Κατέληξε όμως με την αναφορά ότι «θα συνταχθεί με τις αποφάσεις που θα επιλέξει ο ίδιος προσωπικά», υπονοώντας σαφώς ότι δεν αποκλείεται η δική του επιλογή να είναι διαφορετική από αυτήν του ΑΚΕΛ.

Τα όσα όμως ανέφερε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή εξουσίας αλλά αλλαγή νοοτροπίας έκαναν αρκετούς και στον Λόφο και στην Πινδάρου να θέλουν να στείλουν κεραστικά.

Μια πηγή μου έλεγε χθες ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου ακόμα διερωτώνται αν τα περί αλλαγής νοοτροπίας αφορούσαν τελικά τους ίδιους.

Το τραπέζι του Πούτιν

Πάρτι έκαναν στο Twitter με το τεράστιο τραπέζι που έστρωσε ο Πούτιν στον Μακρόν, τον οποίο εξόρισε… δέκα μέτρα μακριά του, στις συνομιλίες για το Ουκρανικό. Η φωτογραφία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και στην Κύπρο. Γνωστός διπλωμάτης όταν την είδε αφού έσκασε στα γέλια είπε ότι ο Πούτιν βάζει κακές ιδέες στον Τατάρ για την επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον Αναστασιάδη. «Σε ένα τέτοιο τραπέζι ίσως να συμφωνούσε να παρακαθήσει ο διχοτομιστής και να συνεχίσει χωρίς διακοπή τον μονόλογό του για τα δύο κράτη», συμπλήρωσε.

Το… χέσιμο του Προέδρου

Πολλή κουβέντα έγινε για ένα «χέστηκα» που ξέφυγε του Προέδρου σε συνέντευξη προς τον Καρεκλά, η οποία συνδυάστηκε με τις υποψηφιότητες για τις προεδρικές του 2023. Το βίντεο κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια και έγινε Viral με αναφορές για όσα τεκταίνονται για τις προεδρικές του 2023. Ωστόσο το απόσπασμα, σύμφωνα με τον Καρεκλά είναι από συνέντευξη που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια και την διέρρευσαν τώρα συνεργάτες του, προφανώς για να συνδεθεί με τον υπό εξέλιξη προεκλογικό. Χαρακτήρισε μάλιστα την ενέργειά τους ανήθικη και αισχρή.

Πάντως ο ίδιος ο Καρεκλάς φαίνεται στο βίντεο να διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο πως θα φρόντιζε ο ίδιος να μην βγουν προς τα έξω όσα έλεγαν νομίζοντας πως ήταν κλειστά τα μικρόφωνα. Επιπλέον δεν έχει κανένας απαντήσει πειστικά ποιοι είχαν πρόσβαση στο υλικό που θα διασφάλιζε ο Καρεκλάς ότι δεν θα έβγαινε στη δημοσιότητα. Πολιτικός παρατηρητής σχολίασε χθες ότι η διαρροή είναι μια ένδειξη τι έχουμε να δούμε στον προεκλογικό που τρέχει. «Βασικά ήταν η πρώτη απόπειρα Deep fake news» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν ο στόχος της συγκεκριμένης διαρροής με την συγκεκριμένη ατάκα. Η ατάκα ήταν: «εμένα εν τζαι ενδιαφέρει με, όποιος θέλει να πάει (να είναι υποψήφιος), τζαι ότι θέλει ας γίνει…», «Χέστηκα τζαι αν με στείλουν σπίτι μου τζαι αν δεν με στείλουν, το πολύ-πολύ να ζήσω και λίγα χρόνια σαν άνθρωπος».

ΚΟΥΪΖ: Αληθεύει ότι ο Σιζό αναμένει τον Πρίγκιπα να δώσει σήμα για να κινηθούν προς συγκεκριμένο υποψήφιο για τις προεδρικές; ΕΔΕΚίτης διαδίδει πως οι συζητήσεις μεταξύ Νικόλα και Σιζό είναι πιο προχωρημένες από αυτές με το ΑΚΕΛ…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση