ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διιστάμενες απόψεις

Η Ολλανδία δεν συναινεί στην ανάγκη έκδοσης ευρωπαϊκού χρέους για την χρηματοδότηση ενός νέου ταμείου

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Διιστάμενες απόψεις

Πριν την εξάντληση του συνόλου των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η Ολλανδία δεν συναινεί στην ανάγκη έκδοσης ευρωπαϊκού χρέους για την χρηματοδότηση ενός νέου ταμείου, που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Η δήλωση από τον Ολλανδό πρωθυπουργό ήρθε ως απάντηση στην πρόθεση της Κομισιόν να αξιολογήσει την έκδοση νέου κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θέση με την οποία «φλερτάρει» και η Γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με την Γαλλική θεώρηση των πραγμάτων, η απόφαση για εντατικοποίησή των ευρωπαϊκών αμυντικών δράσεων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρηματοδοτηθεί.

Πίσω στα ’70ς

Αντιμέτωπη με σενάρια της δεκαετίας του ’70 βρίσκεται πλέον η ευρωζώνη καθώς οι τιμές βρίσκονται στα ύψη ενώ η ανάπτυξη εμφανίζεται υποτονική. Αυτά είναι τα συστατικά του στασιμοπληθωρισμού τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα τους αναλυτές και διχάζουν τους οικονομολόγους σε σχέση με τα επόμενα βήματα. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ενέργειας και τροφίμων αναμένεται πως θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε νέα ανεξέλεγκτα ύψη. Το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης έγκειται στο γεγονός ότι η πίεση προκύπτει αποκλειστικά από εισαγόμενα προϊόντα, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια ανάληψης δράσης. Επιπλέον, η πρόσφατη διολίσθηση του ευρώ στα χαμηλά διετίας έναντι του δολαρίου συνεπεία χαμηλών αναπτυξιακών προσδοκιών στην ευρωζώνη έρχεται να επιβαρύνει περισσότερο τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

Τύμπανα πολέμου

Κόντρα με προεκτάσεις χαρακτηρίζεται η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και ΕΤΥΚ με τα πυρά της τελευταίας να στρέφονται αποκλειστικά προς τον εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας, με τρόπο που κάποιοι να σχολιάζουν ότι η κόντρα αν δεν έχει γίνει ήδη, σύντομα θα γίνει προσωπική. Η τελευταία εγκύκλιος της ΕΤΥΚ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα θέτοντας ευθέως ζήτημα για την επάρκεια του ανώτερου διευθυντικού άρχοντα της τράπεζας, η πλευρά της οποίας δεν φαίνεται να εξετάζει αναθεώρηση της στάσης της, καθώς άτομα που βρίσκονται κοντά στον κ. Gatzke εκτιμούν ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί προτού υπάρξει κάποια ελπίδα για εκτόνωση. Ο Γερμανός, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ξέρει πολύ καλά με ποιους έχει να κάνει και είναι προετοιμασμένος να το φτάσει μέχρι τέλους.

Κυρώσεις παντού

Η τοποθέτηση του ιδιόκτητη του αγγλικού συλλόγου Chelsea στην λίστα των κυρώσεων δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων των ποδοσφαιρικών τμημάτων. Η ομάδα έχει προς το παρόν λάβει περιορισμένη άδεια από την αγγλική κυβέρνηση για συνέχιση της λειτουργίας της και την διεξαγωγή κάποιων εργασιών οι οποίες όμως θα πρέπει να διευκρινιστούν. Προς το παρόν ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι δεν θα διατεθούν προς πώληση εισιτήρια για τον εκτός έδρας αγώνα με την Middlesbrough για την διοργάνωση του κυπέλλου Αγγλίας και ότι προς το παρόν τους εντός έδρας αγώνες θα μπορούν να παρακολουθούν μόνο οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας.

Παράνοια

Ενώ καθημερινώς η λίστα των επιχειρήσεων που αποφασίζουν την έξοδο από την ρωσική αγορά μεγαλώνει, η γερμανική Deutsche Bank αφήνει να διαρρεύσει ότι θα παραμείνει καθώς ο τερματισμός των εργασιών της δεν αποτελεί πρακτική επιλογή. Τοποθετήσεις στελεχών της τράπεζας αναδεικνύουν την ανάγκη η τράπεζα να σταθεί συνεπής στην αποστολή της και να «νοιαστεί» για τους πελάτες της, την ίδια στιγμή που χαρακτηρίζουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ως παράνοια.

Χωρίς εργαλεία

Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, η ΕΚΤ αναμένει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα τερματιστεί τελεσίδικα το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όσον αφορά στον πληθωρισμό η νομισματική αρχή δεν αναμένει υποχώρηση συνεπεία δικών της ενεργειών καθώς σημειώνει ότι οι παράγοντες που προκαλούν την άνοδο των τιμών είναι εισαγόμενοι. Για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης η ΕΚΤ αναμένει οπισθοχώρηση, γεγονός που την αναγκάζει να αναθεωρήσει προς τα κάτω παλαιότερές της εκτιμήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ: Τελευταία Ενημέρωση

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου την Παρασκευή, παρόντες ήταν παλιοί καλοί γνωστοί της τράπεζας
ΔΗΚΤΗΣ
 |  ΔΗΚΤΗΣ
Μηχανισμό για ανίχνευση των δεξιοτήτων που χρειάζεται η αγορά εργασίας ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας
ΔΗΚΤΗΣ
 |  ΔΗΚΤΗΣ
Αποτελεί σημείο των καιρών οι τράπεζες να αναζητούν εναλλακτικές πηγές εισοδημάτων
ΔΗΚΤΗΣ
 |  ΔΗΚΤΗΣ
Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τη «νέα» εποπτική αρχή, όπως αποκαλείται, των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες ...
ΔΗΚΤΗΣ
 |  ΔΗΚΤΗΣ
Μικρές αυξήσεις των τιμών δεν θα πρέπει να αποκλειστούν στη συνέχεια, παρόλο που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά καθοδική ...
ΔΗΚΤΗΣ
 |  ΔΗΚΤΗΣ
Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, αποτυπώνοντας την προβληματική ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΔΗΚΤΗΣ
Η Ευρωζώνη «ετοιμάζεται» για οικονομική στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και υπό την μορφή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΔΗΚΤΗΣ