ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανιέλι: Πρέπει να αλλάξουμε, έως 8,5 δισ. ευρώ οι απώλειες λόγω covid-19

Nέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΑΜΠΕ

Ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και της ECA (ευρωπαϊκή ένωση συλλόγων) στην οποία ανήκουν επίσης έξι ελληνικές ομάδες (ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός), μίλησε κατά την έναρξη της 25ης γενικής συνέλευσης, για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19: «Η συνεργασία και η ενότητα μας επέτρεψαν να ολοκληρώσουμε τη σεζόν 2019/2020 και να διαχειριστούμε την πανδημία. Ενώ δεν είμαστε ακόμη στο επίκεντρο της κρίσης, επηρεαζόμαστε ακόμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν έχουμε φιλάθλους στην πλειονότητα της Ευρώπης, οι παίκτες είναι πιεσμένοι από ένα περίπλοκο πρόγραμμα. Η απώλεια εσόδων είναι περίπου 6,5 με 8,5 δισεκατομμύρια σε δύο σεζόν.


Η Covid-19 έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του τρέχοντος ποδοσφαιρικού μοντέλου. Ορισμένοι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, ενώ σκέφτομαι επίσης τις διαρροές για το ενδιαφέρον της JP Morgan για μια Super League. Δεν ενδιαφέρονται για αλληλεγγύη, αλλά για αποδόσεις. Το ποδόσφαιρο, τα οικονομικά και η πολιτική βρίσκονται στο σταυροδρόμι.
Πρέπει να παρεμποδίσουμε αυτές τις δυνατότητες, να δράσουμε, διαφορετικά κινδυνεύουμε. Πρέπει πρώτα απ' όλα να βάλουμε τους φιλάθλους στο επίκεντρο. Η έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 ακολουθεί τουλάχιστον δύο ομάδες. Το 10% ακολουθεί τους παίκτες, όχι ομάδες. Πιθανότατα υπάρχουν πάρα πολλοί αγώνες που δεν είναι ανταγωνιστικοί, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τους φιλάθλους δεδομένους αλλιώς κινδυνεύουμε να τους χάσουμε.
Σήμερα θα έχουμε παρουσίαση σχετικά με τις μορφές διεθνών διοργανώσεων από το 2024 και μετά με το περίφημο ελβετικό σύστημα. Αυτή η ιδέα προήλθε από ένα από τα μέλη μας, τον Φαν ντερ Σάαρ του Αγιαξ. Πρέπει να σκεφτούμε συλλογικά. Θέλω να κλείσω με μία αναφορά του Μάριο Ντράγκι: «Εάν δεν κινηθούμε, θα είμαστε μόνοι στη ψευδαίσθηση εκείνου που είμαστε, στη λήθη αυτού που είμαστε και στην άρνηση του τι θα μπορούσαμε να είμαστε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση