ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΠΟΕΛ: Μετς σε ρόλο Καρλάο

Στο πρόσωπο του Εσθονού ο Σωφρόνης βλέπει έναν νέο ηγέτη για το κέντρο της άμυνας

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Ένα βήμα μακριά απ’ την πρώτη του μεταγραφή (ίσως και τελευταία) για τον Γενάρη βρίσκεται το ΑΠΟΕΛ, με τον Κάρολ Μετς να βρίσκεται προ των πυλών. Μια περίπτωση την οποία κυνήγησαν αρκετά οι «Γαλαζοκίτρινοι» και φαίνεται πως θα υπάρχει αίσιο τέλος. Ο Σωφρόνης Αυγουστή ευελπιστεί πως αυτή η κίνηση θα του λύσει τα χέρια, και πως το αμυντικό πρόβλημα που υπάρχει στο ΑΠΟΕΛ θα αποτελέσει παρελθόν. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Μετς να αποδειχθεί παίκτης επιπέδου… Καρλάο.

Επί της ουσίας υπάρχουν αρκετοί τομείς για να αξιολογήσεις έναν κεντρικό αμυντικό, όμως κάποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που ξεχωρίζουν έναν καλό σέντερ μπακ από έναν πάρα πολύ καλό.

Τοποθετήσεις

Είναι υψίστης σημασίας ο κεντρικός σου αμυντικός να έχει σωστές τοποθετήσεις. Πρέπει να παρακολουθεί το παιχνίδι και να ξέρει που πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή. Αν το πράττει αυτό μειώνει το χρόνο και το χώρο που θα βρει ο αντίπαλος επιθετικός για σουτ προς το τέρμα ή κάποια ασίστ.

Η σωστή τοποθέτηση όμως δεν σημαίνει μόνο άμυνα. Αντίθετα ένας καλός σέντερ μπακ δίνει επιλογές πάσας στους μέσους όταν δεν βρίσκουν τη δίοδο προς το αντίπαλο τρίτο.

Ηγετικά χαρακτηριστικά και επικοινωνία

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι οι ικανότητες ηγεσίας. Οι κεντρικοί αμυντικοί οργανώνουν συνεχώς την άμυνά τους επικοινωνώντας με τον τερματοφύλακα, ενώ την ίδια ώρα κάποιος έχει το ρόλο του καθοδηγητή. Είτε θες να προσέξεις τις αντεπιθέσεις των αντιπάλων, τις στημένες φάσεις τους, τις οργανωμένες επιθέσεις του... είτε ακόμη κι αν θες να «παίξεις» με το οφσάιντ, ένας σέντερ μπακ ηγέτης καθοδηγεί όλους τους συμπαίκτες του.

Αθλητικά προσόντα

Το τελευταίο πράγμα που θες απ’ τον κεντρικό σου αμυντικό, είναι να φορά κουστούμι. Κάθε άλλο, αφού θες να «τσαλακωθεί», να παλέψει για κάθε μπαλιά και το μότο «δεν περνά ούτε μύγα» να το έχει χαραγμένο σαν την μεγαλύτερη του αρχή. Για να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα αθλητικά του προσόντα πρέπει να ξεχωρίζουν. Να ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το σώμα του ως όπλο κόντρα στους αντιπάλους, να μπορεί να κοντράρει σε δύναμη οποιοδήποτε, να μην είναι αργός σαν επιτάφιος και να αποτελεί φόβητρο για τον αντίπαλο επιθετικό.

Εναέριες ικανότητες

Στη κουβέντα όμως για έναν κεντρικό αμυντικό δεν μπορείς να παραβλέψεις τις εναέριες ικανότητες. Είναι συχνό φαινόμενο να «πυροβολούν» οι αντίπαλοι με σέντρες στην περιοχή σου, ή έστω να φεύγει μια μακρινή μπαλιά για αντεπίθεση. Αν ο εν λόγω παίκτης έχει καλό άλμα αλλά και σωστό συγχρονισμό τότε έχεις ένα μπελά λιγότερο στα μετόπισθεν, ενώ επιθετικά μιλάς για ένα ακόμη όπλο στις στημένες φάσεις. Πόσες φόρες είδαμε ένα κεντρικό αμυντικό να σκοράρει στη φετινή χρονιά; Αν μιλάμε για το φετινό ΑΠΟΕΛ ένα στα τέσσερα τέρματα ήρθε από σέντερ μπακ.

Μαρκάρισμα

Τελευταία κατηγορία στη λίστα μας είναι το μαρκάρισμα. Το να γνωρίζεις πότε πρέπει να πέσεις για ένα τάκλιν, πότε να βιαστείς και να βγεις στον αντίπαλο, πότε να μείνεις στη θέση σου είναι μεγάλο χάρισμα και βασική δεξιότητα για έναν κεντρικό αμυντικό.

Αν δε μιλάμε αποκλειστικά για τα τάκλιν αυτά συνήθως είναι η τελευταία λύση για τον σέντερ μπακ και χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι καλοί αμυντικοί προβλέπουν τις κινήσεις της αντίπαλης ομάδας και ανακόπτουν τη μπάλα πριν φτάσει σε έναν επιθετικό. Ωστόσο, κάποιες φορές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πέσουν με τάκλιν για να σταματήσουν τον αντίπαλο. Ο σωστός συγχρονισμός αυτών των τάκλιν είναι σημαντικός α) για να σταματήσει την μπάλα και β) για να αποφύγει το φάουλ. Δεν έχουν άδικο αυτοί που λένε πως το τάκλιν είναι τέχνη, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για την τελευταία επιλογή.

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία συνθέτουν έναν σέντερ μπακ ηγέτη. Βέβαια μια τέτοια περιγραφή αντιστοιχεί σε έναν κορυφαίο κεντρικό αμυντικό, όμως αυτό που έχει σημασία για το ΑΠΟΕΛ, είναι ο Μετς να διαθέτει σε σχετικά καλό βαθμό όλα τα πιο πάνω. Αν ισχύει αυτό, τότε θα μιλάμε για έναν παίκτη που θα «ντυθεί» Καρλάο, και θα αλλάξει την εικόνα της άμυνας των «Γαλαζοκιτρίνων», η οποία ομολογουμένως έχει θέματα. Κριτής αυτού… το γήπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση