ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόλλων: Η ανορθογραφία στις πρωτιές

Τι λέει η στατιστική για την ομάδα της Λεμεσού

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Τα τελευταία χρόνια η στατιστική πλευρά του ποδοσφαίρου έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μετρήσεις κι αριθμοί που στα μάτια ενός απλού φίλαθλου μπορεί να μοιάζουν βαρετοί, όμως κάθε άλλο παρά τέτοιοι είναι. Αν δε, ακολουθήσουμε τη φιλοσοφία του Χαλ Βάριαν (επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Google) θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τη στατιστική ως «σέξι»…

Μολονότι η φιλοσοφία Χαλ Βάριαν δεν μας εκφράζει απόλυτα, η στατιστική πλευρά του ποδοσφαίρου παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και δεν είναι τυχαίο πως οι μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε αυτή. Μελετώντας λοιπόν τα δεδομένα που παρέχει η εταιρεία Instat μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες της κάθε ομάδας σε αυτές τις πρώτες έξι αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Ανορθογραφία οι τελικές στο στόχο

Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρέχει η εταιρεία Instat ο Απόλλωνας σημειώνει 3.2 τελικές προσπάθειες στο στόχο κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα. Επίδοση που είναι η τέταρτη χειρότερη στο πρωτάθλημα, καθώς μόνο Ολυμπιακός, Καρμιώτισσα και ΕΝΠ σημειώνουν λιγότερες τελικές στο στόχο ανά παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Άρης που βρίσκεται στην κορυφή της λίστα σημειώνει 5.2 τελικές στο στόχο ανά παιχνίδι, κάτι που πρακτικά αυξάνει τις πιθανότητες να βρει δίχτυα. Επί αυτού ο Άρης έχεις τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (μόνο πίσω απ’ την Πάφο) με 13 τέρματα κι ο Απόλλωνας μετρά 7 τέρματα.

Πρωτιές σε όλα τα άλλα

Παράλληλα όμως ο Απόλλωνας βρίσκεται στην πρώτη και η εξήγηση βρίσκεται σε όλους τους άλλους τομείς πέραν απ’ τις τελικές στον στόχο. Η ομάδα του Νταβίντ Καταλά έχει εντρυφήσει στην φιλοσοφία του με αποτέλεσμα να είναι πως ο Απόλλωνας έχει την υψηλότερη κατοχή ανά παιχνίδι σε όλο το πρωτάθλημα. Με 63.9% κατοχή κατά μέσο όρο είναι αντιληπτό πως αυτή η ομάδα ελέγχει το ρυθμό σε κάθε αγώνα. Για να το πετύχει όμως αυτό χρειάζεται ακρίβεια στις μεταβιβάσεις και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως κι εδώ ο Απόλλωνας βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος με 87.1% ακρίβεια στις εναλλαγές τις μπάλας. Πέραν όμως των πιο πάνω η ομάδα του Καταλά δεν έχει την ανούσια κατοχή και την ανταλλαγή της μπάλας μεταξύ των κεντρικών αμυντικών, του τερματοφύλακα κλπ. Ο Απόλλωνας είναι η κορυφαία ομάδα σε πάσες στο αντίπαλο τρίτο με 171.8 πάσες ανά παιχνίδι.

Αφού συμβαίνουν όμως όλα αυτά είναι επακόλουθο οι αμυντικές επιδόσεις να είναι εξίσου εντυπωσιακές. Το γεγονός πως δέχθηκε μόλις τρία τέρματα (έχει την τρίτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος) μαρτυρά το πόσο σουλουπωμένη είναι η ομάδα στα μετόπισθεν. Χαρακτηριστικό πως δέχεται τα λιγότερα σουτ στο στόχο από κάθε άλλη ομάδα στην Κύπρο (1.4 ανά παιχνίδι), ενώ οι αντίπαλοι περνούν μόλις 94.6 πάσες στο δικό του τρίτο, επίδοση που πάλι είναι η κορυφαία στο πρωτάθλημα.

Προσθέτοντας όλα τα στατιστικά που παραθέσαμε δεν αποτελεί έκπληξη πως ο Απόλλωνας βρίσκεται στην κορυφή. Η ανορθογραφία των τελικών στο στόχο υπερκαλύπτετε από όλα τα άλλα πράγματα που κάνει σωστά η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ εύκολα μπορεί να θεωρήσει κανείς πως όταν μπουν για τα καλά στην ομάδα οι Νταμπό, Ντιγκινί, Ζράντι (είχαν προβλήματα τραυματισμού), αποκτήσει αυτοπεποίθηση ο Χέντι κι αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς ο Πίττας, τότε όλα θα γίνουν ακόμη καλύτερα για την ομάδα της Λεμεσού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Απόλλωνας: Τελευταία Ενημέρωση