ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:18
 

Απόλλων: Θρύλος ετών 65!

Συμπληρώνεται σήμερα 65 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου της Λεμεσού

Newsroom 24sports

Σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια ιδρύθηκε το σωματείο του Απόλλωνα που έμελλε να γράψει τη δική του λαμπρή ιστορία στα κοινωνικά, εθνικά και αθλητικά δρώμενα της Κύπρου.

Γύρω στα τέλη του 1953, μια ομάδα νεαρών έθεσαν σαν στόχο και σαν όνειρο την ίδρυση ενός συλλόγου με σκοπούς εθνικούς, αθλητικούς και ταυτόχρονα την ανύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των νέων, που θα γινόντουσαν μέλη.

Στις 14 Απριλίου του 1954 και έπειτα από γενική συνέλευση αρκετών μελών των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και Νέων Συντεχνιών, με επικεφαλή τον κ. Χριστάκη Σαββίδη γίνεται εισήγηση για την ίδρυση αθλητικού σωματείου με την ονομασία Αθλητικός Μουσικός Όμιλος ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λεμεσού. Η συνέλευση ενέκρινε την εισήγηση και έτσι από τις 14 εκείνου του μηνά εν έτη 1954 γεννήθηκε ο Απόλλωνας.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελείτο από τους : Χαράλαμπο Λυμπουριδή (Γραμματέας), Αντρέα Ψυλλίδη (Ταμία), Αντωνάκη Φουρλά (Σύμβουλο), Μελή Χαραλάμπους (Σύμβουλο), Αντρέα Θεοχάρους (Σύμβουλο) Αντρέα Αγγελόπουλο (Σύμβουλο) και Κώστα Παναγιώτου (Σύμβουλο).

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του Αντωνάκη Φουρλά, δίνοντας πολλούς αγώνες στην ύπαιθρο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο αγαπητή και έτσι το ρεύμα προς εγγραφή νέων μελών αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς. Γι αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην ΚΟΠ με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1955 για την ένταξη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ σε αυτή. Στις 16 Οκτωβρίου του 1955, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ενέταξε στις τάξεις της την ομάδα μας στην 2η κατηγορία.

Η ομάδα με καπετάνιο τον Αργυρή Γαβάλα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας την περίοδο 1956-1957 και την άνοδο στην Α’ κατηγορία, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, ο Απόλλωνας κατάφερε να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (1991, 1994, 2006), επτά κύπελλα (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016,2017) και τρεις Ασπίδες της ΚΟΠ (2006, 2016,2017), ενώ επίσης είχε αρκετές επιτυχίες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ομάδας της Λεμεσού στην Ευρώπη είναι η συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τις περιόδους 2013-14, 2014-15, 2017-18 και 2018-19.

Η σχέση του Απόλλωνα με την ΕΟΚΑ

Η σχέση των ανθρώπων του Απόλλωνα με την ΕΟΚΑ είχε αρχίσει πριν ακόμα γεννηθεί το σωματείο. Στις 7 Μαρτίου 1953 έγινε λοιπόν η επιτροπή αγώνα με μπροστάρηδες τους Μακάριο και Γρίβα και την 1η Απριλίου 1955 άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Η εθνική αυτή οργάνωση έκρινε ότι θα έπρεπε στη Λεμεσό να οργανωθούν οι νέοι της και προτιμήθηκε γι’ αυτό ο Απόλλωνας που ήταν ήδη σωματείο με εθνικούς προσανατολισμούς με το εντευκτήριο του και τον πολύ νεαρόκοσμό του. Ο εντεταλμένος λοιπόν του Γεώργιου Γρίβα, Μανώλης Σαββίδης, πλησίασε το γραμματέα Πάμπο Λυμπουρίδη και του μίλησε για την προτίμηση αυτή, κάτι που έγινε και έτσι η ΕΟΚΑ μπήκε στον Απόλλωνα.

Η ένταξη του Απόλλωνα στην οργάνωση ΕΟΚΑ αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός. Ο αναγεννηθείς Απόλλωνας πρόσφερε στην ΕΟΚΑ ένα πολύ καλό έμψυχο υλικό και υποδομή για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα. Όλα τα μέλη του Απόλλωνα, αθλητές και ποδοσφαιριστές στρατευμένοι στον ωραίο αγώνα της ΕΟΚΑ, είχαν το δικό τους μερίδιο στην πετυχημένη και νικηφόρα πορεία.

Από το οίκημα του Απόλλωνα εξορμούσαν ομάδες, που περπατούσαν στην οδό Γλάδστωνος. Όταν συναντούσαν Άγγλους στρατιώτες, ορμούσαν πάνω τους, τους κτυπούσαν, τους γρονθοκοπούσαν και τους έλεγαν ότι είναι ανεπιθύμητοι σε αυτό τον τόπο. Οι ξυλοδαρμοί και οι συγκρούσεις ήσαν καθημερινό φαινόμενο στην οδό Γλάδστωνος κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ. Οι συγκρούσεις ήταν αιματηρές και από τις δύο πλευρές. Έτσι, η Αγγλική Στρατιωτική Αρχή αποφάσισε να απαγορεύσει την παρουσία Άγγλων στρατιωτών στην οδό Γλάδστωνος, σαν επικίνδυνη περιοχή, ονομάζοντας την δρόμο θανάτου.

*Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του σωματείου και της εταιρείας του Απόλλωνα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom 24sports

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Απόλλωνας: Τελευταία Ενημέρωση

X