ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόλλωνα: Του Γερμανού το ανάγνωσμα

Τσόρνιγκερ… πίσω απ’ τις λέξεις

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Στην Κύπρο ήρθαν προπονητές και… προπονητές. Εκατοντάδες… Ποικιλία τεράστια σε θέμα καταγωγής και κουλτούρας. Άλλοι άφησαν ιστορία και το στίγμα τους, άλλοι έφυγαν και η παρουσία τους στο νησί μας ξεχάστηκε «σαν των βουνών το περσινό το χιόνι».

Άλλοι έμειναν στο μυαλό του ποδοσφαιρικού κόσμου για αγωνιστικό προφίλ και στιλ που είχαν οι ομάδες τους όσο εργάστηκαν, άλλοι για τις ευφυέστατες και «διαβαστερές» ατάκες τους, ενώ υπάρχει και η κατηγορία αυτών των οποίων ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν σημαντικά ποδοσφαιρικά ζητήματα, εκπλήσσει. Μερικοί δε, διαθέτουν όλα τα πιο πάνω.

Προτού τοποθετηθεί και το τελευταίο «τουβλάκι» στο κτίσιμο του Απόλλωνα για τη νέα σεζόν και μπει η ομάδα στο γήπεδο, συμπεράσματα για τον νέο προπονητή Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ ως προς τη φιλοσοφία του, δεν μπορεί κανείς να εξαγάγει. Στο πως προσεγγίζει, όμως, τα ποδοσφαιρικά… πράγματα, ποια είναι η φιλοσοφία του, με ποιον τρόπο σκέφτεται και κυρίως τι στόχους έχει, έδωσαν αφορμή για συζητήσεις μετά από την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου.

Κάθετος όσον αφορά στους στόχους

Ξεκάθαρα οι στόχοι του Γερμανού προπονητή, είναι μία πορεία όσο πιο μακρινή γίνεται στο Conference League (και σ’ αυτό συγκαταλέγεται και η συμμετοχή σε ομίλους) η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν είναι αυτό όμως το θέμα. Βάσει εκτοπίσματος και μόνο, αυτά θεωρούνται αυτονόητα. Ο τρόπος και ο χαρακτήρας με τον ο οποίο ο Τσόρνιγκερ μετέφερε προς τα έξω τις επιδιώξεις του είναι που πείθει και προσφέρει μία νότα αισιοδοξίας κι ευφορίας στις τάξεις του κόσμου. Με αποφασιστικότητα και πείσμα για επιτυχία.

Οι άλλοι Γερμανοί

Με Γερμανούς προπονητές ο Απόλλωνας έζησε ένδοξες στιγμές στην ιστορία του. Ακόμη και αυτό, όμως, κάνει τον Τσόρνιγκερ να επικεντρώνεται στο παρόν και δεν λαμβάνει υπόψη το παρελθόν. Έβγαλε σεβασμό για όσα έχουν πετύχει οι Ντίτιλμ Φέρνερ και Μπερντ Στάνγκε, λέγοντας πως δεν γνώριζε για το έργο τους στον Απόλλωνα, αλλά γνωρίζει ποιοι είναι, ξεκαθάρισε πως είχαν την επιτυχημένη φιλοσοφία τους, αλλά οι παίκτες είναι που έκαναν τη δουλειά και πως δεν είναι αυτοί που πετύχαιναν τα τέρματα. Στάθηκε στη σημασία πως όσο καλοί και να είναι οι Γερμανοί προπονητές, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποδώσουν οι παίκτες.

Αυτοπεποίθηση στο… κόκκινο!

Με το «καλημέρα» ο 52χρονος νέος τεχνικός του Απόλλωνα φανέρωσε ένα από τα σημαντικότερα ίσως στοιχεία του χαρακτήρα του. Ότι δηλαδή είναι άνθρωπος ο οποίος έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και είναι δεδομένο πως μιλώντας με κάθε παίκτη ξεχωριστά, θέλει να το μεταδώσει αυτό στην ομάδα. Είναι της άποψης -και έχει δίκαιο-, ότι με αυτοπεποίθηση πολλά μπορούν να επιτευχθούν και είναι ίσως ένα από τα κυριότερα συστατικά για να λειτουργήσει σωστά ένας οποιουδήποτε είδους οργανισμός. Μόνο και μόνο που συσχέτισε την αυτοπεποίθηση που έχουν οι Γερμανοί με το πόσο καλοί είναι στη βιομηχανία αυτοκινήτων. Με την τρομερή ατάκα του «όταν ο Θεός μοίραζε αυτοπεποίθηση ήμουν κοντά και πήρα πολλή» και τη μη ύπαρξη αμφιβολίας στο πόσο μπροστά είναι οι Γερμανοί σε πολλούς τομείς από πάρα πολλές χώρες, βάζει πολύ κόσμο σε διάθεση να αξιολογήσει το σκεπτικό του Τσόρνιγκερ και να του βρει δίκαιο.

«Γκολ, γκολ, γκολ… Αλέ, αλέ, αλέ»!

Η φιλοσοφία… φιλοσοφία κι ας κινδυνέψει! Κάπως έτσι… Ο Τσόρνιγκερ δεν δίστασε να το παραδεχθεί ότι θέλει να τηρείται κατά γράμμα το επιθετικό στιλ ποδοσφαίρου που του αρέσει το οποίο δεν αποκλείεται να επιφέρει και κάποια θεματάκια στα μετόπισθεν διότι θα δίνεται η ευκαιρία σε αντιπάλους να απειλήσουν, όμως, υποσχέθηκε πως θα δουλευτεί και ο ανασταλτικός τομέας για να αποφευχθούν τέτοιου είδους αγωνιστικές… περιπέτειες. Έστειλε μήνυμα πως θα είναι τόσο επιθετική η ομάδα που θα δημιουργήσει που θα είναι αδύνατο να μην σκοράρει. «Γκολ, γκολ, γκολ, αλέ, αλέ, αλέ», ένα πράμα. «Πάμε, πάμε, πάμε» ως συνθηματικό προς τους παίκτες του για να ανέβουν και να επιδιώξουν τέρματα.

Η τουαλέτα, το χοτ ντογκ και η απώλεια της καλύτερης στιγμής

Όταν παραχωρούσε τις πρώτες του δηλώσεις στο αυτοκίνητο όταν πήγε να τον παραλάβει αντιπροσωπεία της διοίκησης την προχθές, ο Τσόρνιγκερ κάλεσε τον κόσμο να πηγαίνει στο γήπεδο για να απολαύσει τον Απόλλωνα. Τόσο σίγουρος είναι για το θέαμα που θα αποδίδει η ομάδα του. Όπως ανέφερε στοχεύει σε ελκυστικό ποδόσφαιρο και ο κόσμος του Απόλλωνα να μένει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και την απόδοση. Και επειδή λόγος πιο πάνω έγινε και για τις ατάκες του που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αφήνουμε απλώς αυτό εδώ: «Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία οι φίλαθλοι πάνε τουαλέτα ή στην καντίνα για ένα χοτ ντογκ και χάνουν την μοναδική θεαματική στιγμή στο 90λεπτο. Αυτό δεν θα γίνει με εμάς, σας το λέω στα σίγουρα. Αν δεν βγει το αποτέλεσμα θα κάνουμε πάντα ανάλυση για το τι πήγε λάθος. Θέλω να δουλέψω με τον κάθε παίκτη και να εξελιχθεί με βάση τις δυνατότητες του και όχι να του επιβάλω τι να κάνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Απόλλωνας: Τελευταία Ενημέρωση