ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Όταν γράφτηκε η πρώτη σελίδα του Απόλλων – ΑΕΛ!

Το ντέρμπι της Λεμεσού που γράφει τη δική του ιστορία από το 1957

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές αναμετρήσεις του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

ΑΕΛ - Απόλλων, Απόλλων - ΑΕΛ, γαλαζοκίτρινοι απέναντι σε κυανόλευκους, «λέοντες» απέναντι στους «φυγάδες». Όπως κι αν αποκαλέσει κανείς τις δύο ομάδες, κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση δίνει πάντα μια ξεχωριστή νότα στο πρωτάθλημα.

Ανεξάρτητα από τη βαθμολογική τους θέση ή την αγωνιστική τους κατάσταση, το αποτέλεσμα ενός τέτοιου αγώνα δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί. Εκείνο που είναι σχεδόν βέβαιο, όμως, είναι πως δεν θα λείψουν οι συγκινήσεις, το πάθος, η ένταση και η πίεση που συνοδεύουν πάντα αυτά τα παιχνίδια.

Με αφορμή το επερχόμενο κυριακάτικο ντέρμπι, αξίζει μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στον πρώτο επίσημο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο Κυπριακό πρωτάθλημα.

Το ταξίδι μάς πάει σχεδόν 70 χρόνια πίσω, στη σεζόν 1957-58. Τότε ο Απόλλωνας, στην πρώτη του συμμετοχή στα «μεγάλα σαλόνια», υποδέχθηκε την ΑΕΛ στο ιστορικό γήπεδο του ΓΣΟ. Η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 1-1, σε έναν αγώνα που είχε δραματική εξέλιξη.

Αναλυτικά το τι κατέγραψε η τότε η εφημερίδα «Αθλητική»:

«Μέχρι το 30’ ο Απόλλων υπερέχει ελαφρά. Τα ωραία τρίγωνα των μέσων του Απόλλωνα συνοδευόμενα με τις ενθουσιώδεις φωνές των οπαδών του, φέρνει σύγχυση στην άμυνα της ΑΕΛ που αγωνίζεται απεγνωσμένα. Ο Λεύκιος σε ύστατη προσπάθεια τραυματίζεται και εξέρχεται του γηπέδου. Η ΑΕΛ αγωνίζεται τώρα με δέκα παίκτες, αντεπιτίθεται και κερδίζει φάουλ έξω της επανορθωτικής. Ο Κώστας το εκτελεί ψηλοκρεμαστά και ανάμεσα από όλους το κεφάλι του ψηλού κυνηγού της ΑΕΛ Πανίκκου κερδίζει τη μπάλα και την στέλλει στα δίκτυα του Απόλλωνα στο 31».

Η δραματική κορύφωση, όμως, ήρθε στα τελευταία λεπτά:

«Το τελευταία πεντάλεπτο είναι δραματικό. Η ΑΕΛ επιδιώκει να κρατήσει το σκορ, ενώ οι Απολλωνιστές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για ισοφάριση. Οι θεατές αρχίζουν να εγκαταλείπουν το γήπεδο και η νίκη της ΑΕΛ είναι βέβαια. Το 90’ έχει περάσει ίσως προηγούμενα και η καθυστέρηση συνεχίζει τον αγώνα. Και στο τελευταίο λεπτό, από μια άσχετη σέντρα, η μπάλα έχει την πορεία του τέρματος της ΑΕΛ. Ανάμεσα από αρκετά πόδια περνά, αλλάζει διεύθυνση και μπροστά στα έκθαμβα μάτια όλων το θαύμα επιτελείται. Η αναπάντεχη ισοφάριση γίνεται πραγματικότης και οι ομάδες εξέρχονται ισόπαλες 1-1».

 

Έτσι γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο ενός ντέρμπι που συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει έντονες συγκινήσεις και αξέχαστες στιγμές στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

 

Αλέξανδρος Βανέζος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Απόλλωνας: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ