ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εγκληματικά στοιχεία αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο και την χώρα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε για τις αποκαλύψεις του 24sports

Newsroom K

Δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμη αριθμός σταδίων, για τούτο εντός των επόμενων ημερών θα προεδρεύσω σύσκεψης όσων διαδραματίζουν ρόλο στους αγωνιστικούς χώρους, προκειμένου τα στάδια να ανταποκρίνονται στις πρόνοιες των Νόμων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στη Βράβευση των Αρίστων Αθλητών της ΕΑΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία.

«Δεν μπορεί να ζητείς την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου που είναι κάτι που ήρθε και θα μείνει – θέλω να το ξεκαθαρίσω – αλλά την ίδια ώρα οι εγκαταστάσεις των σταδίων να μην επιτρέπουν τη χωρίς προβλήματα υλοποίηση και εφαρμογή του Νόμου», πρόσθεσε.

Πέραν τούτου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση, αφού μιλάμε για στάδια, για φιλάθλους και κάρτα, να δούμε και τι γίνεται με τις «κόκκινες κάρτες» που πρέπει να δείξουμε στους διαιτητές».

«Σε κάποιους των διαιτητών, διότι υπάρχουν οι έντιμοι που τιμούν και το άθλημα, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δυστυχώς σε συνεργασία με διεφθαρμένους, μερικούς διεφθαρμένους παράγοντες του ποδοσφαίρου, μας οδηγούν στο να δεχόμαστε κάθε τόσο κόκκινους φακέλους από τις διεθνείς οργανώσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι νομίζω η ώρα να καθαρίσει ο σταύλος του Αυγεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας απόψε στην 47η Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ, τιμώντας την αγωνιστικότητα, την επίδοση και το ήθος των αθλητών είπε ότι η παρουσία του για ακόμη μία χρονιά συνιστά έμπρακτη αναγνώριση τόσο της υψηλής αγωνιστικής προσπάθειας που καταβάλλει ο κάθε αθλητής στην πορεία προς την επιτυχία όσο και της προσφοράς των αθλητικών παραγόντων, «η υποδειγματική δράση των οποίων συνέβαλε στην πολύπλευρη ανάπτυξη του αθλητισμού στην πατρίδα μας».

«Την ίδια στιγμή, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη της Πολιτείας στο σύνολο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, ως μία από τις πλέον δραστήριες οργανώσεις στο χώρο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, πέραν της παρούσης εκδήλωσης, «η οποία έχει εξελιχθεί στον πιο αξιόπιστο θεσμό επιβράβευσης των αρίστων αθλητών μας, οι λειτουργοί του αθλητικού τύπου καταξιωμένοι στη συνείδηση των αρμόδιων φορέων και του φίλαθλου κοινού, έχουν συμβάλει μέσα από την κριτική πένα, τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις τους στον κοινό στόχο της προαγωγής του αθλητισμού μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όπως καταφανώς μαρτυρείται μέσα από τις σημαντικές ατομικές και ομαδικές διακρίσεις των Κύπριων αθλητών, αλλά και τα επιτεύγματα των παραολυμπιονικών και των αθλητών με ειδικές ανάγκες, ο κυπριακός αθλητισμός έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια άλματα.

Αναγνωρίζοντας, συνέχισε, ακριβώς τις δυνατότητες των αθλητών μας και την προοπτική για περαιτέρω πρόοδο και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, βασική επιδίωξή μας είναι η συνεχής στήριξη, αναβάθμιση και άνοδος του αθλητισμού, με επίκεντρο τις αρχές και αξίες που αυτός πρεσβεύει.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε με συνέπεια την υλοποίηση των σχεδιασμών μας, οι οποίοι εναρμονίζονται πλήρως με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις και οδηγίες τις Λευκής Βίβλου», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σε συνεργασία με τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, «χωρίς να παραγνωρίζω τη στενή συνεργασία με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, την ΚΟΠ κλπ», εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του ΚΟΑ με στόχο την πλήρη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Αθλητική Πολιτική, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε ο αυξημένος ετήσιος προϋπολογισμός του.

«Πέραν της επιτυχούς λειτουργίας των αθλητικών σχολείων, ενισχύουμε τα προγράμματα αναπτυξιακού αθλητισμού πετυχαίνοντας τη συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή μαθητών μας στον αγωνιστικό αθλητισμό. Το πιο σημαντικό είναι ότι υιοθετήθηκε το Νέο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης, ικανοποιώντας ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημά των πρωταθλητών μας. Στόχος μας, πέραν της απαιτούμενης επιβράβευσης, είναι και η αξιοποίηση των αθλητών μας. Στο πλαίσιο αυτό, οι αθλητές έχοντας πλέον διασφαλίσει την επαγγελματική τους αποκατάσταση, απόλυτα επικεντρωμένοι στις προπονήσεις τους έχουν τη δυνατότητα της απρόσκοπτης αφοσίωσης στην υλοποίηση των ευγενών τους στόχων», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι αυξήθηκαν οι επιχορηγήσεις των αθλητών, των σωματείων και των ακαδημιών, ότι συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των ομοσπονδιών, για την όσο το δυνατόν πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων.

«Προχωρήσαμε στην ολιστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων αθλητικών εγκαταστάσεων, υλοποιώντας παράλληλα από το 2013 μέχρι και το 2017, 44 έργα αθλητικής υποδομής σε Δήμους και Κοινότητες. Την ίδια στιγμή, από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ακόμη 60 έργα ύψους 48 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων ευρώ περίπου. Θεσμοθετήσαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, πως εφαρμόζονται σειρά στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.

«Δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη αριθμός σταδίων, για τούτο εντός των επόμενων ημερών θα προεδρεύσω σύσκεψης όσων διαδραματίζουν ρόλο στους αγωνιστικούς χώρους, προκειμένου τα στάδια να ανταποκρίνονται στις πρόνοιες των Νόμων», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να ζητείς την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου που είναι κάτι που ήρθε και θα μείνει – θέλω να το ξεκαθαρίσω – αλλά την ίδια ώρα οι εγκαταστάσεις των σταδίων να μην επιτρέπουν τη χωρίς προβλήματα υλοποίηση και εφαρμογή του Νόμου.

«Πέραν τούτου, θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση, αφού μιλάμε για στάδια, για φιλάθλους και κάρτα, να δούμε και τι γίνεται με τις «κόκκινες κάρτες» που πρέπει να δείξουμε στους διαιτητές. Σε κάποιους των διαιτητών, διότι υπάρχουν οι έντιμοι που τιμούν και το άθλημα, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δυστυχώς σε συνεργασία με διεφθαρμένους, μερικούς διεφθαρμένους παράγοντες του ποδοσφαίρου, μας οδηγούν στο να δεχόμαστε κάθε τόσο κόκκινους φακέλους από τις διεθνείς οργανώσεις», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι νομίζω η ώρα να καθαρίσει ο σταύλος του Αυγεία, για να μπορεί, πέραν από την αποφυγή των επεισοδίων, να δούμε ξανά τους φίλους, τους οπαδούς του αθλήματος να επανέρχονται στα στάδια, χωρίς την αγωνία το Σαββατοκύριακο ποιοι και πώς στοιχημάτισαν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του αγώνα. Ήμουν υποχρεωμένος να το πω, νιώθω την ανάγκη να το πω, διότι σιγά σιγά θα πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζονται τα όσα δημιουργούνται σε αυτή τη χώρα».

Πέραν τούτων, συνέχισε, «ως ακριβώς ανέφερα και προ ενός μηνός στην Ημέρα του Αθλητή, στο Προεδρικό Μέγαρο, στον ολιστικό εκσυγχρονισμό και τη διαμόρφωση ενός νέου αθλητικού γίγνεσθαι, πρέπει να είναι τέτοιες οι ενέργειες έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον ΚΟΑ από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας».

Όπως επεσήμανε, προς όφελος των αθλητών αλλά και του συνόλου των πολιτών, αναμένεται να οδηγήσει η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τόσο η Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό που βασίστηκε στις απόψεις και παρατηρήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και η θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας για όλες τις παραμέτρους του Αθλητισμού, θα εστιάσουν στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού με κύρια επιδίωξη την υγεία των πολιτών, στην αναβάθμιση του θεσμικού και διοικητικού πλαισίου του αθλητισμού, καθώς και του πλαισίου λειτουργίας που αφορά στις υποδομές και διοικητικές δομές.

«Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι πρώτιστο μέλημά μας, παραμένει η διαμόρφωση ενός αθλητικού γίγνεσθαι που θα συνάδει με τις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και θα δίδει στους αθλητές μας τις δυνατότητες να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ικανότητές τους», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Κύπριοι αθλητές για πρόκριση και διάκριση στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στους οποίους είναι αφιερωμένη και η φετινή γιορτή των αρίστων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενόψει της κορυφαίας αυτής αθλητικής και κοινωνικής διοργάνωσης στον πλανήτη, «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τους αθλητές μας που για χρόνια μας κάνουν περήφανους με τις εμφανίσεις τους, προσφέροντάς τους τη δύναμη και τα μέσα να εκπροσωπήσουν για ακόμη μία φορά επάξια και να αναδείξουν περαιτέρω την πατρίδα μας, τους στόχους, τις επιδιώξεις και αυτό που όλοι θέλουμε να νιώθουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, πέραν της μέχρι στιγμής οικονομικής στήριξης, η Κυβέρνηση θα παράσχει επί πλέον χορηγία ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, μέσω των αθλητικών σχεδιασμών της πολιτείας.

«Χορηγία, η οποία αφορά τόσο στους αθλητές μας που έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση όσο και στους αθλητές που διεκδικούν με αξιώσεις τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Ευχόμενος καλή επιτυχία στην Κυπριακή αποστολή, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι για ακόμη μία φορά οι αθλητές μας θα μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τους βραβευόμενους, τους προπονητές, τις οικογένειες τους, ως επίσης το σύνολο των υποψηφίων στις διάφορες κατηγορίες.

Συνεχάρη επίσης την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, που, όπως είπε, κλείνει φέτος 50 χρόνια, μια αξιόλογη παρουσία, μια αξιόπιστη παρουσία που καθιέρωσε ένα θεσμό, ξεκίνησε ένα θεσμό για να ακολουθήσουν και άλλοι, αλλά με στόχο τη βράβευση των αρίστων αθλητών.

«Θέλω να ευχηθώ σε όλους ό,τι καλύτερο και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στους αθλητές μας το εύχομαι, σε εμάς προσεύχομαι να δοθεί η ευκαιρία να ζήσουμε στιγμές περηφάνειας και συγκίνησης», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης

Μάγκικη πρόκριση για ΑΠΟΕΛ

Σε μια χρονιά που έδειχνε χαμένη ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε τον Απόλλωνα διατηρώντας το δικαίωμα για τίτλο και Ευρώπη
Newsroom 24sports
 |  ΑΠΟΕΛ