ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Δεοντολογίας - Πώς απαντά στους δικηγόρους του Κούμα

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Οι Ερευνώντες Λειτουργοί της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού τήρησαν πλήρως όλους τους κανόνες που απαιτεί και επιβάλλει η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, αναφέρει η Επιτροπή, σχολιάζοντας την ανακοίνωση την οποία έχουν εκδώσει οι δικηγόροι του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα.

«Οι Ερευνώντες Λειτουργοί της Επιτροπής έδωσαν επανειλημμένως την ευκαιρία τόσο στον κύριο Κούμα όσο και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον κ. Κούμα να προσέλθουν σε αυτούς και να καταθέσουν ότι γνωρίζουν, πλην όμως αυτοί επέλεξαν να μην το πράξουν», αναφέρει σε ανακοίνωση η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να έχει οποιαδήποτε αλληλογραφία με δικηγόρους των προσώπων τα οποία διερευνώνται, «εντούτοις, καθότι μέσα στην αναφορά/ανακοίνωσή τους θίγουν τους ερευνώντες λειτουργούς μας, ισχυριζόμενοι ότι έχουν γίνει σωρεία παραβάσεων τόσο των νομικών όσο και των συνταγματικών δικαιωμάτων του κ. Κούμα, έχουμε υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε την όλη κατάσταση».

Αναφέρει πως «ουδέποτε έχουν τεθεί σε κίνδυνο οποιαδήποτε δικαιώματα οποιουδήποτε προσώπου που βρίσκεται υπό διερεύνηση και η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού δεν θα δεχθεί ποτέ να τεθούν σε κίνδυνο οποιαδήποτε δικαιώματα οιουδήποτε που διερευνάται».

«Θέλουμε όμως να καταστήσουμε σαφές ότι, η άρνηση του ελεγχόμενου να καταθέσει στηριζόμενος σε διάφορες προφάσεις δεν θα αποτελέσει ποτέ τροχοπέδι για την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την έρευνα της», προσθέτει η Επιτροπή.

Σχολιάζοντας «ισχυρισμό ότι δεν πήγαν να δώσουν κατάθεση διότι οι Ερευνώντες Λειτουργοί δεν απάντησαν σε ερωτήσεις των δικηγόρων τους, οι οποίες τέθησαν σ’ αυτούς γραπτώς», η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού αναφέρει πως «οι Ερευνώντες Λειτουργοί δεν επιτρέπεται να απαντούν σε ερωτήσεις των προσώπων εναντίον των οποίων διερευνάται έρευνα».

«Παρά ταύτα, έτυχαν απάντησης τόσο από εμάς όσο και από τους Ερευνώντες Λειτουργούς», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι οι Ερευνώντες Λειτουργοί με επιστολή τους ημερομηνίας 1/8/2023 στους δικηγόρους του κ. Γιώργου Κούμα μεταξύ άλλων απάντησαν ότι «η έρευνα διεξάγεται στη βάση συγκεκριμένων όρων εντολής, που δόθηκαν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, στην οποία τηρήθηκαν οι αρχές αμεροληψίας και μη σύγκρουσης συμφέροντος» και ότι «στο καθορισμένο πλαίσιο έρευνας, ζητήθηκαν καθηκόντως από την ΚΟΠ και τους πελάτες σας συγκεκριμένα έγγραφα και η λήψη καταθέσεων από την διοικητική ηγεσία της ΚΟΠ και αντί συνεργασίας, παρατηρούμε μια συνεχή προσπάθεια αποφυγής παράδοσης έστω των βασικών εγγράφων».

Οι Ερευνώντες Λειτουργοί ανέφεραν επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, ότι «πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε και ολοκληρώσουμε την έρευνα που μας ανατέθηκε με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο και είναι σε αυτό το πλαίσιο που κλήθηκαν οι πελάτες σας να απαντήσουν σε ερωτήσεις (διατηρώντας πάντα το δικαίωμα σιωπής), αλλά και καθηκόντως και εκ του νόμου να παραδώσουν έγγραφα τα οποία, εκ της θέσης τους, έχουν στην κατοχή τους».

Επιπλέον, ανάφεραν στην επιστολή τους στους δικηγόρους του κ. Κούμα ότι «την απόφαση κατά πόσο θα διαταχθεί ποινική έρευνα τη λαμβάνει ο έντιμος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας» και «ως εκ τούτου, τα όποια ζητήματα που δεν άπτονται της ουσίας της έρευνας, αλλά αφορούν την νομική θεμελίωσή της, τις αρχές δικαίου, τις δημόσιες δηλώσεις του όποιου μέλους της Επιτροπής είναι ζητήματα που θα εξετάσει η ίδια η Επιτροπή Δεοντολογίας και ενδέχεται να εξετάσει και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, αν και εφόσον το πόρισμα προωθηθεί σε αυτόν».

«Πάντως, ζητήματα νομικής ερμηνείας ή δικαιότητας της διαδικασίας επουδενί παρέχουν τη δυνατότητα σε μάρτυρα να αρνηθεί να προσέλθει σε κατάθεση ή να παραδώσει έγγραφα τα οποία εκ του νόμου έχει υποχρέωση να παραδώσει», πρόσθεταν στην επιστολή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Τέλος, ανάφεραν ότι «τα ζητηθέντα έγγραφα είναι δεδομένο ότι υπάρχουν» και «οι δε θέσεις που ζητούνται από τους πελάτες σας αφορούν γεγονότα άμεσα σχετικά με την έρευνά μας, για το περιεχόμενο της οποίας οι πελάτες σας είναι ενήμεροι» και πρόσθεταν ότι «η όποια νομική ερμηνεία ακολουθεί» και «άρα, δεν θεωρούμε πως υφίσταται ζήτημα επηρεασμού των όποιων δικαιωμάτων των πελάτων σας».

Πέραν των ανωτέρω, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού αναφέρει πως απάντησε και ίδια «μέχρι το σημείο που μπορούσε να απαντήσει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εν εξελίξει υπάρχουσα έρευνα».

Αναλυτικά:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση