ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μοναδική παντοτινή παρούσα η Ομόνοια!

Μόνο οι πράσινοι δεν τέθηκαν ποτέ εκτός του πρώτου γκρουπ

Διανύουμε τη 14η σερί σεζόν κατά την οποία το κυπριακό πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση που χωρίζεται σε δύο γύρους και τη δεύτερη η οποία διεξάγεται σε ομίλους όπου οι ομάδες δίνουν από δύο αγώνες.

Για σκοπούς ιστορίας να υπενθυμίζουμε πως από το την περίοδο 2007-08 έως και την περίοδο 2012-13, μετά από την ολοκλήρωση της α’ φάσης, οι δύο τελευταίες ομάδες διαβαθμίζονταν αυτόματα στη Β΄ κατηγορία και άλλη μία στο τέλος της σεζόν, ενώ οι υπόλοιπες δώδεκα χωρίζονταν σε τρεις ομίλους ανάλογα με τη θέση τους στο βαθμολογικό πίνακα, δίνοντας αγώνες κατάταξης.

Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι στο β’ γκρουπ, επειδή τόσο μεγάλη ήταν η αδιαφορία, το μοναδικό κίνητρο στις ομάδες ήταν κάποια χρηματικά ποσά που έδινε η ΚΟΠ, μπας και συγκινηθούν και παλέψουν στους αγώνες τους. Και λόγω αυτής της… αδιαφορίας, από την περίοδο 2013-14 έως και την σεζόν 2017-18, το πρωτάθλημα διεξαγόταν και πάλι σε δύο φάσεις, αλλά στη δεύτερη οι ομάδες χωρίζονται σε δύο ομίλους αντί σε τρεις.

Μετά από την ολοκλήρωση της α’ φάσης οι δύο τελευταίες ομάδες διαβαθμίζονταν αυτόματα στη Β΄ κατηγορία, ενώ οι υπόλοιπες δώδεκα χωρίζονταν σε δύο ομίλους ανάλογα με τη θέση τους στο βαθμολογικό πίνακα, δίνοντας αγώνες κατάταξης. Και από τότε είναι που «γεννήθηκε» ο χαρακτηρισμός «Big-6», αφού στο πρώτο γκρουπ, στις πλείστες περιόδους τερμάτιζαν οι έξι μεγαλύτερες και πλουσιότερες ομάδες του νησιού και στο β’ όμιλο διαγωνίζονταν οι ομάδες στις θέσεις 7-12, με στόχο την αποφυγή της τελευταίας θέσης που οδηγεί σε υποβιβασμό.

Ανοίγοντας μία παρένθεση, να πούμε ότι την περίοδο 2014-15 οι ομάδες στη β’ φάση χωρίζονταν και πάλι σε δύο ομίλους των έξι ομάδων, αλλά επειδή οι σύλλογοι που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα ήταν 12 αντί 14 (όπως και το 2018-19 και 2019-20 σε πρωτάθλημα με δύο φάσεις), δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα στο τέλος της α’ φάσης. Το ίδιο σύστημα εφαρμόστηκε και τις περιόδους 2018-19 και 2019-20.

Βέβαια, η περσινή σεζόν έμεινε στην ιστορία λόγω της οριστικής διακοπής λόγω κορωνοϊού, μίας παγκοσμίας πρωτοτυπίας, αφού εκείνη την περίοδο τα κρούσματα δεν μετριόνταν καν στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν και αφότου ξεκαθάρισε ήδη η πρώτη εξάδα φέτος με τον ΑΠΟΕΛ να μείνει εκτός, καταγράφεται ένα σημαντικό στατιστικό: Μία μονάδα ομάδα από το λεγόμενο «Big-6» δεν έμεινε εκτός του πρώτου γκρουπ. Ακόμη και στα χειρότερά της κατάφερνε και τερμάτιζε στον πρώτο όμιλο της βαθμολογίας. Αυτή είναι η Ομόνοια.

Θα τα πάρουμε όμως αναλυτικά:

2007-08 (τρεις όμιλοι): Στην πρώτη τετράδα τερμάτισαν με το πέρας της α’ φάσης Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και ΑΕΚ, ο Απόλλωνας τερμάτισε 5ος και η ΑΕΛ 12η.

2008-09 (τρεις όμιλοι): Στην πρώτη τετράδα τερμάτισαν με το πέρας της α’ φάσης ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση και ΑΕΛ, ο Απόλλωνας τερμάτισε 5ος και η ΑΕΚ 13η και υποβιβάστηκε.

2009-10 (τρεις όμιλοι): Στην πρώτη τετράδα τερμάτισαν με το πέρας της α’ φάσης Ομόνοια, Ανόρθωση, Απόλλωνας και ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΛ τερμάτισε 5η και η ΑΕΚ συμμετείχε στη Β’ Κατηγορία.

2010-11 (τρεις όμιλοι): Στην πρώτη τετράδα τερμάτισαν με το πέρας της α’ φάσης ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Ομόνοια και ΑΕΚ, ο Απόλλωνας τερμάτισε 5ος και η ΑΕΛ 8η.

2011-12 (τρεις όμιλοι): Στην πρώτη τετράδα τερμάτισαν με το πέρας της α’ φάσης ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Ανόρθωση, η ΑΕΚ τερμάτισε 5η και ο Απόλλωνας 7ος.

2012-13 (τρεις όμιλοι): Στην πρώτη τετράδα τερμάτισαν με το πέρας της α’ φάσης ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΚ και Ομόνοια, η ΑΕΛ τερμάτισε 5η και ο Απόλλωνας 7ος.

2013-14 (δύο όμιλοι): Στην πρώτη εξάδα με το πέρας της α’ φάσης τερμάτισαν ΑΕΛ, Απόλλων, ΑΠΟΕΛ, Ερμής, Ομόνοια και Ανόρθωση και η ΑΕΚ τερμάτισε 7η.

2014-15 (δύο όμιλοι): Στην πρώτη εξάδα με το πέρας της α’ φάσης τερμάτισαν ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, Ανόρθωση, Ομόνοια ΑΕΚ και Ερμής και η ΑΕΛ τερμάτισε 7η.

2015-16 (δύο όμιλοι): Στην πρώτη εξάδα με το πέρας της α’ φάσης τερμάτισαν ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Απόλλων, Ανόρθωση, Ομόνοια και Νέα Σαλαμίνα και η ΑΕΛ τερμάτισε 7η.

2016-17 (δύο όμιλοι): Στην πρώτη εξάδα με το πέρας της α’ φάσης τερμάτισαν ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Απόλλων, ΑΕΛ, Ομόνοια και Ανόρθωση.

2017-18 (δύο όμιλοι): Στην πρώτη εξάδα με το πέρας της α’ φάσης τερμάτισαν ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, Ανόρθωση, ΑΕΚ, ΑΕΛ και Ομόνοια.

2018-19 (δύο όμιλοι): Στην πρώτη εξάδα με το πέρας της α’ φάσης τερμάτισαν ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΑΕΛ, ΑΕΚ, Ομόνοια και Νέα Σαλαμίνα και η Ανόρθωση τερμάτισε 7η.

2019-20 (δύο όμιλοι - η διακοπείσα σεζόν λόγω κορωνοϊού): Στην πρώτη εξάδα με τη διακοπή του πρωταθλήματος βρίσκονταν Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας, ΑΕΚ και ΑΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Ομόνοια: Τελευταία Ενημέρωση