ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόνοια: Έτσι εξηγείται η κορυφή στη δημοφιλία

«Μέσα στα γήπεδα σε κάθε σου αγώνα, χιλιάδες οι πιστοί σου οπαδοί»!

Newsroom 24sports

Η διοίκηση της Ομόνοιας με ανάρτηση στα ΜΚΔ της, στο πλαίσιο της ενότητας αθλητικό άλμπουμ γύρισε τον χρόνο πίσω και μας θύμισε την κοσμοσυρροή στους αγώνες της ομάδας από την πρώτη χρονιά παρουσίας στην ΚΟΠ.

Με αφορμή αυτήν την ανάρτηση προχωρούμε σε μια απόπειρα ερμηνείας της σχέσης αυτής της ομάδας με τον κόσμο. Γιατί αυτή η ιδιαίτερη σχέση; Γιατί η ομάδα έγινε από την πρώτη στιγμή μαγνήτης για τον κόσμο;

Η Ομόνοια δεν ήταν μόνο επί ΚΟΠ που γέμιζε τα γήπεδα. Τα γήπεδα πλημύριζαν από της ίδρυσης της και την παρουσία στην ΚΕΠΟ.

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής σε ματς της ΚΕΠΟ μαζευόταν τρεις χιλιάδες κόσμος, ενώ σε ματς της ΚΟΠ υπήρχαν 200-300 θεατές

Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα που ήταν απότοκο της εμφύλιας διαμάχης στην Ελλάδα ιδρύθηκε η Ομόνοια. Είχε προηγηθεί τηλεγράφημα του ΑΠΟΕΛ προς το ΣΕΓΑΣ (23.5.1948) με την ευκαιρία των Πανελλήνιων αγώνων στίβου με το οποίο καταδικαζόταν η «εθνοκτόνος ανταρσία», όπως χαρακτηρίστηκε η κατάσταση στην Ελλάδα.

Η διοίκηση του σωματείου κάλεσε τους ποδοσφαιριστές να υπογράψουν τη δήλωση. Μερίδα ποδοσφαιριστών αριστερών φρονημάτων διαφώνησε με τα ενέργεια της διοίκησης θεωρώντας το χαρακτηρισμό πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους. Διαχώρισαν τη θέση τους αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση και αποκλείστηκαν από το σωματείο.

Αυτοί οι ποδοσφαιριστές αποσκίρτησαν και μαζί με άλλα άτομα ίδρυσαν την Ομόνοια στις 4,6.1948. Ένα σωματείο όπου είχε δικαίωμα να ενταχθεί ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, εθνικότητας, χρώματος ή θρησκείας.

Η Ομόνοια μαζί με άλλες νεοϊδρυθείσες λόγω της κατάστασης ομάδες, (Ορφέας, Νέα Σαλαμίνα, Αλκή ΑΜΟΛ Λεμεσού και Νέος Αστέρας Μόρφου), ίδρυσαν μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες την ΚΕΠΟ (Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) στις 5.12.1948.

Το πρωτάθλημα της ΚΕΠΟ όσο περνούσε ο χρόνος γινόταν πιο δημοφιλές από το της ΚΟΠ. Ο όγκος των φιλάθλων συγκεντρώνονταν στο γήπεδο «Γκόουλ» στη Λευκωσία που ήταν έδρα της Ομόνοιας και το οποίο βρισκόταν παρά τη γέφυρα του Πεδιαίου.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «30χρονια Ομόνοια» η Ομόνοια μάζευε από τον κόσμο της με τον πατροπαράδοτο δίσκο 200-250 λίρες σε ένα μόνο ματς ενώ τα σωματεία της ΚΟΠ δεν κάλυπταν πολλές φορές τα έξοδα τους. Όταν δε η Ομόνοια έπαιξε στην ΚΟΠ και αγωνιζόταν στο ΓΣΠ δημιουργείτο το αδιαχώρητο. Πρόβλημα παρουσιάστηκε σε όλα τα γήπεδα (ΓΣΕ,ΓΣΟ,ΓΣΖ) γιατί δεν χωρούσαν τον κόσμο.


Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στις 4.10.53 έγινε παιχνίδι μεταξύ Ανόρθωσης και Ομόνοιας Ήταν το πρώτο της Ομόνοιας μετά την ενοποίηση (φιλικό) που έληξε με νίκη της Ανόρθωσης με σκορ 3-2. Ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή που μαζεύτηκε ποσό 561 λιρών ! Το ποσό των 300 λιρών προσφέρθηκε από τα δυο σωματεία για τους σεισμοπαθείς της Πάφου.

Σε αγώνα του πρωταθλήματος της περιόδου 1953-54 μεταξύ των δυο αυτών ομάδων στο ίδιο γήπεδο το ποσό των εισπράξεων ανέβηκε στις 700 λίρες! Ποσό που δεν είχε ποτέ πριν μαζευτεί στο ΓΣΕ.

Η έλξη του κόσμου προς την ομάδα ήταν η φυσιολογική αντίδραση ή διέξοδος αν θέλετε του κόσμου της αριστεράς που βρήκε εκφραστή στη διαμαρτυρία της ενάντια στους έμπορους του πατριωτισμού. Που θέλησαν να αποκλείσουν από την αθλητική ζωή σωματεία και αθλητές.

Χαρακτηριστικό της Ομόνοιας από της ίδρυσης της είναι η συλλογικότητα. Αντίθετα με άλλα σωματεία των οποίων η ίδρυση φέρει σφραγίδα προσώπων, στην Ομόνοια υπήρξε η πολυπρόσωπη και μαζική προσπάθεια για την ίδρυση της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ματς στο «Γκόουλ» που δεν υπήρχε είσοδος, ο… δίσκος ήταν σύνηθες φαινόμενο και γινόταν από εθελοντές. «Μαζεύουμε λεφτά για να ζήσει το σωματείο μας» έλεγαν στον κόσμο οι εθελοντές. Και ο κόσμος παρόλο που μπορούσε να δει τον αγώνα δωρεάν, έριχνε τον οβολό του.

Επειδή δεν υπήρχαν ούτε κερκίδες, ούτε βέβαια κιγκλιδώματα υπήρχαν άτομα (οι … stewards της εποχής), όντες υπεύθυνοι για την τάξη.

Ένας άλλος λόγος που η Ομόνοια τράβηξε κόσμο από την ίδρυση της ήταν και το γεγονός ότι ιδρυτικά της μέλη ήταν προσωπικότητες της εποχής. Άτομα που είχαν προοδευτικό υπόβαθρο και κοινωνικό εκτόπισμα.

Όπως για παράδειγμα ο πρώτος πρόεδρος του σωματείου, ο Δρ Τάκης Νικολαΐδης, ο Δρ Ματθαίος Παπαπέτρου , ο εκπαιδευτικός Παύλος Ξιούτας (ήταν μέλος του πρώτου ΔΣ) ο δικηγόρος Γιώργος Λαδάς κ α.

Επίσης η Ομόνοια από της ίδρυσης της, με ελάχιστες χρονικές εξαιρέσεις, διέθετε σταθερά ποδοσφαιριστές πρωτοκλασάτους για την κάθε εποχή. Για παράδειγμα οι εκ των ιδρυτών Κώστας Λυμπουρ;hς και Αγησίλαος Τσιαλής. Μετά ήλθαν οι Γιώργος Γιωρκάτζης, Σταύρος Ψύλλος Γιάννος Γεωργίου. Η ποιότητα υλικού μέσα από τη διαδρομή της, είναι σήμα κατατεθέν της.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα γήπεδα είναι παραδοσιακά γεμάτα όταν αγωνίζεται η Ομόνοια είναι και το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει. Αυτό είναι στο DNA της. Ελκυστικό, επιθετικό, ποδόσφαιρο κατοχής.

Η απήχηση της ομάδας στον κόσμο εννοείται ότι έχει να κάνει και με τις τεράστιες επιτυχίες που έχει σημειώσει από το 1948 μέχρι σήμερα.

Για τον κόσμο της η Ομόνοια είναι κάτι βαθύτερο και σημαντικότερο από τα τρόπαια.

Να θυμίσουμε… «Μέσα στα γήπεδα σε κάθε σου αγώνα, χιλιάδες οι πιστοί σου οπαδοί»!


YΓ Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει έρευνα που δεν κατατάσσει την Ομόνοια ως τη δημοφιλέστερη ομάδα. Όμως οι αριθμοί των εισιτηρίων στα γήπεδα διαχρονικά, άλλα λένε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom 24sports

Ομόνοια: Τελευταία Ενημέρωση