ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάφος FC: Η ιστορία όλη

Απ' τον ΑΠΟΠ και τον Ευαγόρα στο σήμερα...

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Μπορεί η Πάφος FC να ιδρύθηκε μόλις το 2014 και να μετρά μόλις οχτώ χρόνια ζωής, ωστόσο η ιστορία της πηγαίνει χρόνια πίσω, με ένα συγχωνεύσεις ομάδων και μέτριες παρουσίες. Τα πάντα όμως άλλαξαν και πλέον η ομάδα ψάχνει το πρώτο της ιστορικό τρόπαιο.

Μέσα από πολλές περιπέτειες και πολλές στεναχώριες που πέρασαν οι φίλοι της Πάφου πλέον μπορούν να περηφανεύονται για την ομάδα τους που αντιπροσωπεύει όλη την πόλη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Δυο ομάδες, μια ιδέα

Όπως σημειώσαμε νωρίτερα για να φτάσει εδώ που έφτασε η Πάφος προηγήθηκαν αρκετές συγχωνεύσεις ομάδων. Η ιστορία ξεκινά απ’ τα σωματεία του ΑΠΟΠ και του Ευαγόρα.

Το 1953 ιδρύθηκε πρώτος ο ΑΠΟΠ. Μια ομάδα «ανσανσέρ» όπως είθισται να λέμε στην ποδοσφαιρική αργκό. Μέχρι το 2000 κατάφερε να αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία 19 φορές, με την καλύτερη του παρουσία να τον βρίσκει μόλις στην 8η θέση του πρωταθλήματος την περίοδο 1988-89. Έφθασε όμως και τρεις φορές σε ημιτελικό κυπέλλου, ενώ κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Β’ κατηγορίας.

Η ομάδα του ΑΠΟΠ το 1999 - 2000

Απ’ την άλλη ο Ευαγόρας ιδρύθηκε το 1961, με την πορεία του να μοιάζει με αυτήν του ΑΠΟΠ. Μια πάνω, μια κάτω, χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες. Αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία 18 φορές με τις δυο 9ες θέσεις που τερμάτισε τις περιόδους 1972-73 και 1976-77 να είναι ότι καλύτερο έχει να δείξει. Στο κύπελλο δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το στάδιο των προημιτελικών, ενώ είχε στην τροπαιοθήκη του 6 πρωταθλήματα Β’ κατηγορίας.

Η ομάδα του Ευαγόρα που κατέκτησε πρωταθλήματα στην Β' κατηγορία

Η ομάδα του Ευαγόρα το 1971-72

Το καλοκαίρι του 2000 ΑΠΟΠ και Ευαγόρας πήραν την απόφαση να ενοποιηθούν ώστε να δημιουργήσουν μια δυνατή ομάδα και να βάλουν ένα τέλος τόσο στα μεγάλα τους οικονομικά προβλήματα όσο και στο φαινόμενο «ομάδας ανσανσέρ».

Τα πρώτα βήματα και μετά... ξανά μανά «ομάδα ανσανσέρ»

Στις 10 Ιουλίου του 2000 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση της νέας ομάδας κι εκείνη την ημέρα έλαβε σάρκα και οστά η Αθλητική Ένωση Πάφου (ΑΕΠ). Το διοικητικό συμβούλιου απαρτιζόταν από 7 μέλη του ΑΠΟΠ και άλλα τόσα του Ευαγόρα.

Στα πρώτα χρόνια όλα κυλούσαν ομαλά. Μάλιστα το επίσημο ντεμπούτο ήταν κόντρα στο ΑΠΟΕΛ με την ΑΕΠ να φθάνει στην ιστορική νίκη με 1-0. Για τέσσερις περιόδους έφθανε με ευκολία στον στόχο της παραμονής, ενώ τερμάτισε δυο φορές στην 7η θέση, που ήταν και η καλύτερη στην ιστορία της. Την περίοδο 2004-05 η ομάδα η ΑΕΠ τερμάτισε στην 12η θέση και διαβαθμίστηκε. Απείχε μόλις ένα βαθμό απ’ την σωτηρία της, ωστόσο στην τελευταία αγωνιστική δεν τα κατάφερε.

Στη Β’ κατηγορία την περίοδο 2005-06 έφθασε με ευκολία στο τρόπαιο του πρωταθλητή, ενώ ταυτόχρονα πέτυχε κάτι που φάνταζε εξωπραγματικό. Η πορεία της στο κύπελλο σταμάτησε στον ημιτελικό, όντας μόλις η 4η ομάδα που κατάφερνε να φθάσει στα ημιτελικά αγωνιζόμενη στην Β’ κατηγορία.

Αγώνας ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΠ την περίοδο 2002-03

Η άνοδος στην πρώτη κατηγορία συνοδεύτηκε από τις παθογένειες του ΑΠΟΠ και του Ευαγόρα. Η ΑΕΠ έγινε ομάδα «ανσανσέρ» και τα οικονομικά προβλήματα γίνονταν ολοένα και μεγαλύτερα. Την περίοδο 2013-14 η ΑΕΠ ήταν στην Β’ κατηγορία και δέχθηκε ποινή αφαίρεσης 30 βαθμών για οικονομικούς λόγους, με αποτέλεσμα να τελειώσει τα πρωτάθλημα με αρνητική βαθμολογία και να υποβιβαστεί.

Η ελπίδα απ' τα... Κούκλια

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων, που δεν άφηναν την ομάδα να πάρει ανάσα τον Απρίλιο του 2014, ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για ενοποίηση με την ΑΕΚ Κουκλιών (που δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα), η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στην Α΄ κατηγορία την περίοδο 2013-14 και υποβιβάστηκε.

Η απόφαση ήταν η διάλυση της ΑΕΠ και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στη νέα ομάδα, ενώ από πλευράς της η ΑΕΚ Κουκλιών θα άλλαζε όνομα σε Πάφος FC, ώστε να αποτελέσει ομάδα όλη της πόλης. Η ομάδα ξεκίνησε απ’ την Β’ κατηγορία και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε δυο φορές στην πρώτη και δυο στη δεύτερη κατηγορία. Την περίοδο 2018-19 ανέλαβαν την ομάδα Ντουμπόφ και Λομάκιν και από τότε η ομάδα κάθε χρόνια κάνει ένα βήμα μπροστά.

Οι διοικούντες, έριξαν χρήμα, έφεραν παίχτες, έκαναν σωστά και λάθη, έθεσαν μακροπρόθεσμους στόχους, επένδυσαν στις ακαδημίες κι έχτισαν υποδομές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ευρωπαϊκές ομάδες.

Πλέον όμως η Πάφος έχει ραντεβού με την ιστορία καθώς βρίσκεται στον τελικό κυπέλλου απέναντι στην Ομόνοια για την κατάκτηση του δεύτερου εν τάξει μεγαλύτερου τίτλου στο νησί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Πάφος FC: Τελευταία Ενημέρωση