ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:14
 

Το VAR η ερώτηση; Ιδού οι απαντήσεις!

Τα μόνιτορ, οι χώροι που θα τοποθετηθεί, το GLT και όλα τα σχετικά που αποφάσισε η ΚΟΠ

Newsroom 24sports

Η διαιτησία είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης των τελευταίων πολλών εβδομάδων στο κυπριακό ποδόσφαιρο, κοντράρεται μόνο με την κάρτα φιλάθλου το όλο πράγμα, αλλά αυτό δεν αποτελεί κάτι που μας εκπλήσσει ή που δεν ήταν και δεδομένο. Πάει χρόνια αυτή η κολόνια και όσοι ασχολούνται έστω και λίγο το ξέρουν.

Στην ΚΟΠ μελετούν το ενδεχόμενο, μελλοντικά, να λειτουργήσει κεντρικό σημείο, πιθανότατα στον Κόρνο και στο Κέντρο Εθνικών Ομάδων, το οποίο προγραμματίζει η Ομοσπονδία να φτιάξει

Η κάθοδος ξένων διαιτητών, με αφορμή τη σχετική πρωτοβουλία του Απόλλωνα, είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά στο παρασκήνιο τρέχει με γοργούς ρυθμούς και το θέμα του VAR.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού ΜΑΝ, στο τεύχος που κυκλοφορεί, στην ΚΟΠ έχουν κάνει πολλές διεργασίες και υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στάδια μέχρι να φτάσουμε στο πρώτο επίσημο ματς που το βίντεο θα είναι στην υπηρεσία των διαιτητών και του αθλήματος γενικότερα.

Έχουν ληφθεί κάποιες πολύ σοβαρές αποφάσεις για το πρώτο διάστημα λειτουργίας του, ενώ είναι και πολύ ακριβό. Όμως στην ΚΟΠ το πήραν απόφαση να καταστούν η πρώτη «μικρομεσαία» ευρωπαϊκή ομοσπονδία που θα το λανσάρει και δε θα κάνουν πίσω.

Διαβάστε τις σχετικές πληροφορίες όπως δημοσιεύονται στο περιοδικό:

«Τρέχουν» οι διαδικασίες

Ποιοι θα εμπλακούν, ποιοι θα είναι οι χειριστές, από ποιους θα εκπαιδευτούν και ποιοι θα τους επιλέξουν; Ερωτήματα ιδιαίτερα σημαντικά για τον Κύπριο φίλαθλο.

Ενόσω η ΚΟΠ αποφάσιζε για τον ερχομό του VAR, ετοιμάστηκε ένα πλάνο εκπαίδευσης, το οποίο υλοποιείται βάσει πρωτοκόλλου. Μέχρι τώρα έχουν εκπαιδευτεί οι μετέπειτα εκπαιδευτές των Κυπρίων διαιτητών – χειριστών από τον Γάλλο εκπαιδευτή VAR, Φρέντι Φοτρέλ.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού αυτή την περίοδο υλοποιείται το στάδιο της εκπαίδευσης των διαιτητών και βοηθών διαιτητών και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο σεμινάρια θεωρητικών μαθημάτων από Ελλαδίτες εκπαιδευτές, στην παρουσία των Κυπρίων εκπαιδευτών.

Εκκρεμεί η τελεσίδικη απόφαση για τη συμφωνία της ΚΟΠ με παροχέα υπηρεσιών VAR από εξωτερικό, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί και το στάδιο πρακτικής εξάσκησης –εκπαίδευσης.

Το όλο πλάνο εκπαίδευσης περιλαμβάνει εννέα στάδια και μέχρι τώρα βρισκόμαστε μόλις στα δύο πρώτα, με σημαντικότερα βέβαια τα τελευταία, πριν την εφαρμογή του στο πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου, με τη χρήση του VAR σε φιλικούς αγώνες, σε πραγματικές δηλαδή συνθήκες αγώνα.

Το VAR θα χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια στα οποία παίζονται αγώνες πρώτης κατηγορίας και οι χειριστές του θα είναι εν ενεργεία διαιτητές και βοηθοί διαιτητές, οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Διαιτησίας όπως ορίζονται οι υπόλοιποι διαιτητές της κάθε αγωνιστικής.

Σε πρώτη φάση το VAR θα λειτουργήσει με κινητές μονάδες, οι οποίες θα βρίσκονται έξω από τα στάδια. Δεν θα υπάρχει δηλαδή κεντρικό σημείο όπως ανάλογα συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στην ΚΟΠ, ωστόσο, μελετούν το ενδεχόμενο, μελλοντικά, να λειτουργήσει κεντρικό σημείο, πιθανότατα στον Κόρνο και στο Κέντρο Εθνικών Ομάδων, το οποίο προγραμματίζει η Ομοσπονδία να φτιάξει.

Η κινητή μονάδα προϋποθέτει πως σε όλα τα γήπεδα θα υπάρχει το ειδικό αυτοκίνητο (OB VAN), ξεχωριστό απ’ αυτό της εταιρείας παραγωγής της τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα. Συνεργασία θα υπάρχει με την εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής, ως προς τη λήψη της εικόνας, διαφέρει, ωστόσο, ο εξοπλισμός για την επεξεργασία της, σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάλυση των φάσεων, επεξεργασία η οποία θα γίνεται με τον ειδικό εξοπλισμό των ΟΒ VAN των κινητών μονάδων του

VAR. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΚΟΠ έχει συμπεριλάβει στους απαραίτητους όρους για συμφωνία με εταιρείες – παρόχους τεχνικών υπηρεσιών, τη δυνατότητα παροχής τρισδιάστατης εικόνας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα λανθασμένης εκτίμησης δύσκολων φάσεων. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως σε κάθε γήπεδο θα υπάρχει οθόνη (monitor) στον αγωνιστικό χώρο, όπου θα μπορεί να βλέπει τις φάσεις ο διαιτητής.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ GOAL LINE TECHNOLOGY

Λανθασμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως για οικονομικούς λόγους το goal line technology έχει εξαιρεθεί από κάποιες χώρες, στις οποίες ήδη το VAR έχει ήδη εφαρμοσθεί.

Για την ακρίβεια, το goal line technology είναι ένα διαφορετικό και ξεχωριστό κομμάτι από το VAR, σε ό,τι έχει να κάνει με το κεφάλαιο «ποδόσφαιρο και τεχνολογία». Πιο απλά, VAR δεν σημαίνει και απαραίτητα goal line technology. Και αυτό ισχύει και για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού η εφαρμογή του VAR τους επόμενους μήνες στη χώρα μας δεν θα συμπεριλαμβάνει και τη συγκεκριμένη τεχνολογία της γραμμής. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον και λόγω ιδιαίτερα αυξημένου κόστους. Το goal line technology βρίσκεται στους σχεδιασμούς της ΚΟΠ, σε μεταγενέστερο, ωστόσο, στάδιο.

Μιλώντας για κόστος, είναι σαφώς πολλά τα εκατομμύρια, τόσο για την εγκατάσταση του συστήματος όσο και για τη λειτουργία του. Το κόστος θα το αναλάβει η ΚΟΠ, ώς ένα βαθμό, ωστόσο, θα επιβαρυνθούν και τα σωματεία με έμμεσο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η ΚΟΠ έχει ήδη ενημερώσει πως με την εφαρμογή του VAR δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει και τα έξοδα διαιτησίας, όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom 24sports

Σχόλια αναγνωστών

Σε άθλια κατάσταση το σχολικό που επιβιβάστηκε ο Καρούσος

«Είμαι περίεργος στο κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας, ή κάποιος άλλος «αρμόδιος» Κυβερνητικός φορέας, ...»
YIANNOULIS  |  11:42

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X