ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ολομέλεια η τροποποίηση του νόμου περί ΚΟΑ για εξάλειψη ανισοτήτων

Η Επιτροπή Παιδείας ολοκλήρωσε την Τετάρτη τη συζήτηση της πρότασης του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου

ΚΥΠΕ

Οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30 Μαρτίου, τροποποίηση του νόμου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022), με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στον χώρο του αθλητισμού.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συνέχισε και ολοκλήρωσε την Τετάρτη τη συζήτηση πρότασης νόμου που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, η οποία τροποποιεί τον περί ΚΟΑ Νόμου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Αποστόλου είπε ότι η πρόταση νόμου τροποποιεί τον περί ΚΟΑ Νόμου με στόχο να συμπεριληφθεί στη νομοθεσία η υποχρέωση του ΚΟΑ να διασφαλίζει την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων, αλλά και την παροχή ίσων ευκαιριών αλλά και παροχών σε γυναίκες και άντρες , οι οποίοι στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες.

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι η πρόταση νόμου οδηγείται στην Ολομέλεια, την Πέμπτη 30 Μαρτίου για να ψηφιστεί.

«Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε τα μέγιστα γιατί θεσμοθετούμε πλέον την υποχρέωση του ΚΟΑ να προβαίνει σε προληπτικές δράσεις, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες στο χώρο του αθλητισμού και πιστεύω ότι κάνουμε μια πολύ καλή αρχή, έτσι ώστε ο ΚΟΑ αλλά και οι Ομοσπονδίες να μεριμνούν έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα, τα οποία βιώσαμε και τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και προηγουμένως, με ανισότητες και διακρίσεις που υπήρχαν στον αθλητισμό», δήλωσε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν θα είναι πιο παρεμβατικός ο ρόλος του ΚΟΑ με την τροποποίηση αυτή, ο κ. Αποστόλου είπε ότι θα έχει νομική και θεσμική υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας που τον διέπει, έτσι ώστε να προβαίνει σε αυτές τις δράσεις για να ελέγχει και να καθοδηγεί τις Ομοσπονδίες έτσι ώστε να λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων.

«Δεν πιστεύω ότι με ένα μαγικό ραβδάκι όταν ψηφιστεί η πρόταση νόμου που κατέθεσα θα εξαλειφθούν όλες οι έμφυλες διακρίσεις στον αθλητισμό αλλά θεωρώ ότι είναι μια υποχρέωση μας ως νομοθετικό θέμα, να το κατοχυρώνουμε αυτό και στη νομοθεσία που διέπει τον ΚΟΑ και απ΄ εκεί και πέρα είναι ευθύνη πλέον του ΚΟΑ μετά την ψήφιση της νομοθεσίας να διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα», ανέφερε.

Όπως είπε, και ο ίδιος ως βουλευτής που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, αλλά και η Επιτροπή Παιδείας στο σύνολο της θα ελέγχουν τον ΚΟΑ ότι τηρεί πλέον την νομοθεσία του.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν έχει τεθεί και το θέμα των οικονομικών κριτηρίων, ο κ. Αποστόλου είπε ότι υπήρχαν καταγγελίες παλαιότερα και από ποδοσφαιρίστριες και άλλες αθλήτριες ότι οι παροχές που δίνονταν είτε για οδοιπορικά έξοδα ή άλλα έξοδα μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις εθνικές ομάδες, είχαν μεγάλες διαφορές.

«Με τον όρο παροχές διευκρινίζουμε στη νομοθεσία ότι ο ΚΟΑ πρέπει να μεριμνά, έτσι ώστε οι ομοσπονδίες να έχουν ίσες παροχές όσον αφορά αυτά τα έξοδα προς τους αθλητές και τις αθλήτριες τους», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία είπε ότι θα προωθηθεί η πρόταση νόμου του Βουλευτή, Αντρέα Αποστόλου προς την Ολομέλεια.

«Στηρίζεται ομόφωνα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για την ισότητα των φύλων. Είναι μια βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά τον ΚΟΑ», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αθλητισμός: Τελευταία Ενημέρωση