ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε θέμα διαδοχής στο ΑΚΕΛ

Ο Άντρος Κυπριανού έχει λάβει τις αποφάσεις του και στο παιχνίδι μπαίνουν οι γνώριμοι δελφίνοι Στεφάνου-Λουκαΐδης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη θέση πως στη ζωή έχει μάθει να λειτουργεί με τη λογική και όχι με τα συναισθήματα εξέφρασε καθώς έμπαινε στο Συνεδριακό Κέντρο για την ανακήρυξη της νέας Βουλής ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Αυτή ήταν η απάντησή του για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος και με αυτό προετοίμασε για την αποχώρησή του από το πηδάλιο του κόμματος.

Το πρώτο τριήμερο του Ιούλη θα γίνει το εκλογικό συνέδριο του ΑΚΕΛ με Στεφάνου και Λουκαΐδη να θεωρούνται πολύ πιθανοί για την διαδοχή.

Οι δελφίνοι και οι άλλοι

Ο Άντρος Κυπριανού έχει αποφασίσει σύμφωνα με έγκυρες πηγές να μην διεκδικήσει επανεκλογή μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Το έχει ήδη γνωστοποιήσει στους στενούς του συνεργάτες και τα βλέμματα στρέφονται στους φαβορί δελφίνους Στέφανο Στεφάνου και Γιώργο Λουκαΐδη. Υπάρχει το ενδεχόμενο, ένας εκ των δύο να διεκδικήσει τελικώς ούτως ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εσωστρέφεια, ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα διεκδικήσουν και οι δύο. Η υποψηφιότητα Στέφανου Στεφάνου θεωρείται δεδομένη και εξαιτίας του καλού εκλογικού του αποτελέσματος. Παράλληλα, ο Γιώργος Λουκαΐδης, είχε στείλει το μήνυμα από την Κυριακή πως το αποτέλεσμα θα συζητηθεί στο εκλογικό συνέδριο προκαταβάλλοντας πως θα παίξει ρόλο στην επόμενη μέρα. Δεν πρέπει να αγνοείται άλλωστε πως ενώ ο Στέφανος Στεφάνου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύτερο ακροατήριο του ΑΚΕΛ (ήρθε σε δύο εκλογικές μάχες δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης), ο Γιώργος Λουκαΐδης έχει σημαντικό έρεισμα στο σκληρό πυρήνα του κόμματος που φάνηκε το 2015 όταν ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στο εκλογικό συνέδριο. Βεβαίως, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα και με την έντονη θέση ΑΚΕΛικών για ανανέωση, ενδεχομένως να προκύψουν και νέα πρόσωπα. Στο κάδρο είναι και το σενάριο των Άριστου Δαμιανού και Χρίστου Χριστοφίδη. Δεν αποκλείεται και κάποια έκπληξη, δεδομένου του ότι όταν ρωτήθηκε ο Χρίστος Χριστόφια στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα αν ενδιαφέρεται, υπογράμμισε πως θα συζητηθούν όλα αυτά στο εκλογικό συνέδριο.

Έστω λοιπόν κι αν δεν διεκδικήσουν όλοι αυτοί την γενική γραμματεία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κόμματος την επόμενη μέρα. Σημειώνεται πως έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως αποχωρούν ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο γενικός οργανωτικός Χρίστος Αλέκου. Ο Τουμάζος Τσελεπής, όπως σημειωνόταν, θα έμενε λόγω Κυπριακού και επειδή δεν έχει συμπληρώσει τα 65. Κατά τη συζήτηση πάντως τον προηγούμενο χρόνο, διαφάνηκε πως η διάδοχη κατάσταση Κυρίτση θα είναι η πρώην υπουργός Εργασίας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, ενώ και ο Νεοκλής Συλικιώτης έβλεπε θετικά τη θέση του γενικού οργανωτικού. Το αν τα δεδομένα αλλάζουν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα διαφανεί την επόμενη μέρα.

Μεγάλη ανταπόκριση στις ΚΟΒ

Το ερώτημα είναι ποιοι θα εκλέξουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Ένας γύρος από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, καταδεικνύει την έντονη δυσφορία ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων για την κατάσταση του κόμματος. Στελέχη, για πρώτη φορά, τοποθετούνται και παραδέχονται λάθη που έγιναν στον προεκλογικό και θέλουν να συμμετέχουν στο επόμενο εκλογικό συνέδριο. Οι υποψηφιότητες ωστόσο για την Κεντρική Επιτροπή έχουν ήδη κλειδώσει από το φθινόπωρο του 2020, όταν θα γινόταν τότε το εκλογικό συνέδριο. Το αν θα υπάρξουν νέες εξελίξεις και σχετική ευελιξία, είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα είχε αποφασιστεί εκτάκτως να γίνουν κομματικές ομάδες βάσης, όπου μέλη της γραμματείας θα μιλούσαν στη βάση για το τι πήγε λάθος, ωστόσο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο λόγος ήταν ότι υπήρξε σημαντική ανταπόκριση μελών και λόγω της νομοθεσίας δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνουν περιφερειακές συγκεντρώσεις.

Τι θα κάνει ο Άντρος

Ερώτημα βεβαίως είναι τι προτίθεται να κάνει ο Άντρος Κυπριανού. Ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές πως δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά ότι θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για το ΑΚΕΛ. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, υπάρχει ένα σενάριο διεκδίκησης της Προεδρίας της Βουλής. Ένα τέτοιο σενάριο εκλογής του θα οδηγήσει σε μία πιο ομαλή αποχώρηση από το κόμμα λόγω θεσμικού αξιώματος. Ανοικτό ωστόσο είναι ποιος μπορεί να στηρίξει αυτή τη στιγμή το ΑΚΕΛ; Στο ΔΗΚΟ βλέπουν μάλλον με ανησυχία τη σύμπλευση με το ΑΚΕΛ, καθώς το αφήγημα της «αλλαγής» δεν είχε την ανάλογη ανταπόκριση. Ένα σενάριο είναι η στήριξη της υποψηφιότητας Άντρου από το Κίνημα Οικολόγων, ωστόσο δεν οδηγεί κάτι τέτοιο σε πλειοψηφία. Ένας άλλος τρόπος είναι η στήριξη από τον ΔΗΣΥ, αν ληφθεί στα σοβαρά υπόψη η σκέψη του Αβέρωφ Νεοφύτου για συναίνεση, αλλά και η δήλωσή του πως η Προεδρία της Βουλής αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα. Αν και ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν αποκλείεται να κάνει την ανατροπή, πιο πιθανή είναι η στήριξη σε μία υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση