ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτοί είναι οι νέοι Βουλευτές του ΔΗΣΥ (βιογραφικά)

Δείτε το who is who των Βουλευτών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυτοί είναι οι δεκαεπτά βουλευτές του Δημουκρατικού Συναγερμού που μπαίνουν στη νέα Βουλή. Δείτε το who is who τους:

Λευκωσία

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, γεννήθηκε στην Αργάκα, της επαρχίας Πάφου, στις 31/7/1961.

Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο της Πόλης Χρυσοχούς, σπούδασε Οικονομικά και Λογιστική στο New York Institute of Technology (NYIT), στο Long Island της Νέας Υόρκης.

Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού, ΝΕΔΗΣΥ.

Το 1991 εξελέγη Δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς, μια θέση την οποία κατείχε μέχρι τις 26 Μαΐου 1996, όταν εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Πάφο.

Υπηρέτησε ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κυπριακής Ένωσης Δήμων, Επίτιμος Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Ευαγόρας» Πάφου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας της περιοχής Χρυσοχούς.

Διορίστηκε ως Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στις 25 Αυγούστου 1999. Υπηρέτησε στο υπουργείο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2003.

Στις 25 Μαΐου 2003 εξελέγη Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τον Μάιο του 2006 τον Μάιο του 2011 τον Μάιο 2016 επανεξελέγη ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 11 του Μάη του 2013, εξελέγη ως ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, μετά την εκλογή του κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανεξελέγη ως Πρόεδρος του κόμματος τον Μάιο του 2018 για δεύτερη θητεία.

Διετέλεσε ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μεταξύ 2011 και 2016 και μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής τον Μάιο του 2016 διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού μέχρι το 2018.

Είναι ο αρχηγός της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) και μέλος της Ευρώ-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (EMPA).

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Σελίπα και έχει ένα γιο, τον Περικλή.

Γεωργιάδης Χάρης

Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και τέως υπουργός Οικονομικών. 

Γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά (ΒΑ, ΜΑ) στο πανεπιστήμιο του Reading του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το 1999 μέχρι το 2013 υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Υπήρξε ΓΓ της ΝΕΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων και Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το 2011 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας.

Το 2013 διορίστηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, στην κορύφωση μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2019, η κυπριακή οικονομία πέτυχε ισχυρή ανάκαμψη, με δραστική μείωση της ανεργίας, εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και διαδοχικές αναβαθμίσεις, που επανέφεραν την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα.

Συμμετείχε στο Eurogroup και στο ECOFIN και εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-15. Το 2016 επιλέγηκε από το POLITICO ως ένας από τους 28 Ευρωπαϊους με επιρροή. 

Νίκος Τορναρίτης

Είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, SMG Χάρβαρντ.

Με την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα, έκλεισε το Δικηγορικό του γραφείο υποστηρίζοντας την αρχή του ασυμβίβαστου.

Από το 2016, είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από το 2020 είναι Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τιμήθηκε με τα μετάλλια της Πόλης των Αθηνών και του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας για την προσφορά του.

Ο Νίκος Τορναρίτης κατέχει την τιμητική διάκριση από τη Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού.

Δημήτρης Δημητρίου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εργάστηκε ως συνεργάτης του Ιωάννη Κασουλίδη και ως διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στην SPPMEDIA.

Στέλεχος της Νεολαίας από τα μαθητικά του χρόνια. Εκλέχθηκε Βουλευτής το 2016. Είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Είναι νυμφευμένος με την Ντίνα Πέγκα και έχουν μια κόρη, την Αθηνά.

Σάβια Ορφανίδου

Η Σάβια Ορφανίδου είναι από τη Λευκωσία (καταγωγή από Ακάκι και Κάτω-Δρυ).

Απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Warwick του ΗΒ στα Οικονομικά, εργάστηκε για 13 χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι σήμερα Βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λευκωσίας όπου προώθησε πολιτικές για το δικαίωμα των γυναικών στη μητρότητα, για θέματα ευάλωτων ομάδων, προστασίας περιβάλλοντος και ευημερίας των ζώων.

Κερύνεια

Μάριος Μαυρίδης

Ο Μάριος Μαυρίδης κατάγεται από την επαρχία Κερύνειας και εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1992 ως Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών.

Έχει φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο, από όπου πήρε το πτυχίο BS.c. στη Λογιστική και τα οικονομικά, και το Ph.D. στα οικονομικά το 1991. Ο κος Μαυρίδης είναι επίσης και εγκεκριμένος λογιστής στις ΗΠΑ από το Νοέμβριο του 1986.

Ο Μάριος Μαυρίδης έχει εργαστεί σε διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο, ως οικονομικός αναλυτής, σύμβουλος επενδύσεων, παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων, αρθρογράφος. Έχει επίσης προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και έχει εκπονήσει έρευνες για λογαριασμό διαφόρων οργανισμών στην Κύπρο.

Είναι βαθύς γνώστης της Κυπριακής και διεθνούς οικονομίας και του εκπαιδευτικού συστήματος και έχει προσφέρει σεμινάρια και διαλέξεις σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα.

Ο κος Μαυρίδης έχει προβεί σε ακαδημαϊκές μελέτες και έχει συμμετέχει σε ακαδημαϊκά συνέδρια, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα

Κατάγεται από την πόλη της Κερύνειας από το γένος Μουστάκα. Κατέχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία.

Διετέλεσε υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας για 15 χρόνια και αφυπηρέτησε με το βαθμό της Ανώτερης Υπαστυνόμου.

Το 2016 βραβεύτηκε ως «ήρωας της χρονιάς» σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Εκλέγηκε ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε Πρόεδρος της Interpol

Λεμεσός

Ευθύμιος Δίπλαρος

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος είναι Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ – Βουλευτής Λεμεσού. Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Είναι νυμφευμένος με την Αργυρώ Ροτσίδου. Έχει τέσσερα παιδιά. Πτυχιούχος στο τομέα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Γεωργίας Φυσικών Πόρων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Διετέλεσε Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ.

Φωτεινή Τσιρίδου

Η Φωτεινή Τσιρίδου είναι δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.

Σήμερα είναι Συντονίστρια της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής του ΔΗΣΥ για τους Δημόσιους Οργανισμούς, ενώ έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων.

Γεννήθηκε και ζει στη Λεμεσό. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Νίκος Σύκας 

Ο Νίκος Σύκας γεννήθηκε στη Λεμεσό και έχει ένα υιό τον Ανδρέα.

Αντιδήμαρχος Λεμεσού απο το 2016 και Mέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού από το 2006.

Επαρχιακός γραμματέας ΔΗΣΥ Λεμεσού από το 2013.

Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου και Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ.

Ιδρυτικό μέλος ΝΕΔΗΣΥ και Πρωτοπορίας.

Σπούδασε Οικονομικά/Διοίκηση Επιχειρήσεων και υπηρέτησε με επιτυχία σε διάφορες διοικητικές θέσεις στον τραπεζικό τομέα. Πολυδιάστατο κοινωνικό και φιλαθρωπικό έργο.

Λάρνακα

Αννίτα Δημητρίου

Η Αννίτα Δημητρίου είναι Αντιπρόεδρος της παράταξης μας και Βουλευτής Λάρνακας.

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Παν. Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του University of Kent.

Είναι Γραμματέας της Βουλής και αναπληρώτρια Πρόεδρος των επιτροπών Παιδείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.

Εκπρόσωπος του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές του 2018 και Πρέσβειρα του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL) από το 2019.

Πρόδρομος Αλαμπρίτης

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1982. Κατάγεται από την Αραδίππου, παντρεμένος με έναν γιο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA).

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Διετέλεσε στέλεχος της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και της ΝΕΔΗΣΥ.

Σήμερα είναι ενεργό μέλος της ΠΑΔΕΔ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Λάρνακας, και εκλελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Αμμόχωστος

Κυριάκος Χατζηγιάννης 

Κατάγεται από τις κοινότητες Άγιος Σέργιος και Αχερίτου της Αμμοχώστου. Γεννήθηκε το 1963. Παντρεμένος με δύο παιδιά.

Σπούδασε Οικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες, Μηχανολογία σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Διδάκτωρ στις Πολιτικές Επιστήμες, Πανεπιστήμιο Tübingen Γερμανίας. Έμπειρος κι άριστος γνώστης της ΕΕ. Ως σύμβουλος Ανάπτυξης στο επάγγελμα, διεξήγαγε μελέτες σε διάφορες χώρες. Εμπειρία σε συνεργασία κρατών, οργανισμών, διεύθυνσης επιχειρήσεων.

Βουλευτής Αμμοχώστου μέχρι σήμερα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στον ΟΑΣΕ εκπροσωπώντας την Κύπρο. Πρόεδρος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Μέλος του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Μέλος Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής. Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Γιώργος Κάρουλλας

Ο Γιώργος Κάρουλλας εκλέγηκε Βουλευτής Αμμοχώστου τον Μάϊο του 2016. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1972 και κατάγεται από τις κατεχόμενες κοινότητες Στύλλοι και Γαϊδουρά. Μετά την τουρκική εισβολή ζει στη Λάρνακα.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Γεωγραφία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και δίδασκε Διδακτική της Γεωγραφίας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εκπονήσει έρευνες και μελέτες και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών, Άμυνας και Παιδείας.

Συνέβαλε στη θέσπιση σημαντικών εκσυγχρονιστικών και μεταρρυθμιστικών νομοθετημάτων που βελτιώνουν την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης, της Εθνικής Φρουράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στα πλαίσια της δράσης του συμβάλλει στην ανάδειξη και επιδιόρθωση μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα και συμμετέχει ενεργά σε δράσεις γνωριμίας με την κατεχόμενη γη μας και εισηγείται προτάσεις για τους εκτοπισμένους.

Σε συνεργασία με Υπουργεία, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς συντονίζει την ετοιμασία κοινού οράματος για χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και διαχειρίζεται τοπικά ζητήματα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και προτείνει επίσης στεγαστικά προγράμματα για νεαρά ζευγάρια προσφύγων και ζευγαριών στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.

Ονούφριος Κουλλά

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1974 και κατάγεται από την κατεχόμενη κοινότητα Αγία Τριάδα Γιαλούσας.

Κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο L.S.E.

Επίσης κατέχει τίτλο Μ.Β.Α στα χρηματοοικονομικά.

Από το 2001 μέχρι το 2016 εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκλέγηκε Βουλευτής Αμμοχώστου το 2016.

Νίκος Γεωργίου

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1983. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σήμερα εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ.Ε.Π.Ε. Υπηρέτησε ενεργά το Μαθητικό Κίνημα ως Πρόεδρος της Μαθητικής Κίνησης (ΜΑΚΙ) της ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου, ως μέλος, Γραμματέας και Πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Αγίου Γεωργίου στην Λάρνακα και ως μέλος του Δ.Σ της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρνακας – Αμμοχώστου. Υπηρέτησε ενεργά το Φοιτητικό Κίνημα μέσα από τις τάξεις της Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και ως Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής

Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Το 2011 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, θέση στην οποία επανεκλέγηκε το 2016. Σήμερα υπηρετεί ως Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου, της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ Αμμοχώστου και Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ στην Λάρνακα. Γονείς του είναι ο Γεώργιος Κ. Γεωργίου και η Σωτηρούλλα, το γένος Νίκου Μακρίδη. Είναι νυμφευμένος με την Άντρεα Θεοφάνους και μαζί έχουν δυο παιδιά.

Πάφος

Πάζαρος Χαράλαμπος

Διετέλεσε Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας ΔΗΣΥ Πάφου από το 2013-2018 και υπεύθυνος του εκλογικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη στις Προεδρικές του 2013. Είναι απόφοιτος Νομικής Σχολής, κάτοχος Postgraduate Diploma in Political Studies και κάτοχος Higher Diploma in Business Administration. Είναι Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ στον Δήμο Πάφου από το 2016.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy