ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλευτικές Εκλογές: Ψηφοδέλτια γένους αρσενικού

Γύρω στο 20% η εκπροσώπηση γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Μεγαλύτερη η απουσία γυναικών σε επαρχία Κερύνειας και Λεμεσό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προσερχόμενοι στις κάλπες και λαμβάνοντας το ψηφοδέλτιο της επαρχίας τους, οι ψηφοφόροι θα διαπιστώσουν μεταξύ άλλων ένα χάσμα στην αναλογία αντρών και γυναικών υποψηφίων. Μάλιστα σε κάποιες επαρχίες ψηφοδέλτια κομμάτων δεν έχουν να παρουσιάσουν καμία γυναίκα υποψήφια. Συνολικά, μόλις μία στους πέντε είναι η αναλογία υποψήφιων βουλευτριών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές 2021, αναλογία η οποία δείχνει ότι ούτε και φέτος η Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει τα στερεότυπα στην πολιτική εκπροσώπηση των φύλων. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας του European Institute for Gender Equality (EIGE) 2020, η Κύπρος ήταν στην 21η θέση, συγκεντρώνοντας μόλις 56,9 βαθμούς από τους συνολικά 100. Επιπλέον ήταν στην πρότελευταια θέση στον πίνακα πολιτικής δύναμης που παρουσίαζε την αλλαγή από το 2005 μέχρι το 2018. Ενδεικτικό της υποεκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική σκηνή, είναι και η απουσία τους από το σύνολο των έξι θέσεων της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μόνο 88 από το σύνολο των 392 υποψηφιοτήτων στα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ αλλά και των μικρότερων ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, είναι γυναίκες. Συνολικά ανά κόμμα: Δεκατέσσερις υποψήφιες βουλεύτριες περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ, 13 στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ, 12 υποψήφιες παρουσιάζει το ΔΗΚΟ, 10 η ΕΔΕΚ, 18 το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, 9 το ΕΛΑΜ και 12 η Δημοκρατική Παράταξη.

Μικρότερη κατ αναλογία η εκπροσώπηση στην επαρχία Πάφου και μεγαλύτερη στην επαρχία Λευκωσίας. Αναλυτικά:

Λευκωσία

Μόλις 40 γυναίκες στην επαρχία Λευκωσίας από το σύνολο των 140 υποψηφίων. Οκτώ επιλογές από το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, ακολουθεί η ΕΔΕΚ με 6, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ με πέντε, ενώ από τέσσερις υποψήφιες παρουσιάζουν στα ψηφοδέλτια των ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ.

Λεμεσός

Δεκαοκτώ από το σύνολο των 126 υποψηφίων των κομμάτων είναι γυναίκες στην επαρχία Λεμεσού. Τρεις παρουσιάζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δύο το Δημοκρατικό Κόμμα, τρεις το ΑΚΕΛ, δύο η ΕΔΕΚ, τρεις οι Οικολόγοι, μία το ΕΛΑΜ και τέσσερις η ΔΗΠΑ.

Αμμόχωστος

Δεκατέσσερις στην Αμμόχωστο από το σύνολο των 77 που προτείνονται από τα προαναφερόμενα κόμματα. Δύο επιλογές έχει στο ψηφοδέλτιο του ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, καμία το ΔΗΚΟ, μία η ΕΔΕΚ, τέσσερις οι Οικολόγοι, δύο το ΕΛΑΜ και τρεις η ΔΗΠΑ.

Λάρνακα

Μόλις επτά στην Λάρνακα. Δύο από ΔΗΣΥ, μία υποψήφια είναι στα ψηφοδέλτια των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, δύο στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, ενώ καμία εκπροσώπηση γυναικών στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων και ΔΗΠΑ.

Πάφος

Πέντε οι υποψηφιότητες γυναικών από το σύνολο των 28. Μηδενική η εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, από μία υποψηφιότητα βουλεύτριας έχουν τα ψηφοδέλτια ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και δύο οι Οικολόγοι.

Κερύνεια

Πέντε οι υποψηφιότητες από 21 στα ψηφοδέλτια της επαρχίας Κερύνειας. Δύο από ΔΗΣΥ, μόλις μία υποψηφιότητα έχουν τα ψηφοδέλτια ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων και ΔΗΠΑ και καμία τα ψηφοδέλτια ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ρεπορτάζ - Ιστορικό: Τελευταία Ενημέρωση