ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Πούτιν – Η αμύθητη κρυμμένη περιουσία του

Ξέρουμε πως είναι κροίσος. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πού τα έχει κρυμμένα και ποιοι τον βοηθούν. Νέα έρευνα αποκάλυψε μέρος της περιουσίας του, ύψους 4.5 δις δολαρίων

Την ώρα που η Δύση ψάχνει τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν, για να του επιβληθούν κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν έρθει αντιμέτωπες με έναν τεράστιο και ιδιοφυή ιστό από εταιρείες – φαντάσματα και λογαριασμούς επί λογαριασμών, σε δεκάδες διαφορετικά ονόματα, σε όποια γωνία του πλανήτη μπορεί να φανταστεί κανείς.

Και αυτό φαίνεται μέσα από τις αποκαλύψεις της Guardian, που έφερε στο φως μέρος της κρυμμένης αμύθητης περιουσίας του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος φαίνεται ότι δεν βάζει το χρήμα πάνω από τις παλιές φιλίες, αλλά μάλλον τις παλιές φιλίες δίπλα στο χρήμα του για να του το κρύβουν…

Τι και αν ο ίδιος δηλώνει επίσημα στην εφορία ότι κατέχει ένα ταπεινό διαμέρισμα των 74 τετραγωνικών στην Αγία Πετρούπολη, ένα τρέιλερ και δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής; Οι αποκαλύψεις ξεσκεπάζουν την αλήθεια και δείχνουν ότι του ανήκουν κινητά και ακίνητα, αξίας περίπου 4.5 δις δολαρίων.

Η περιουσία

*Το παλάτι της Μαύρης Θάλασσας, 17.000 τετραγωνικών μέτρων, με δύο ελικοδρόμια, υπόγειο παγοδρόμιο, αμφιθέατρο και ιδιωτικό καζίνο αξίας άνω του ενός δις ευρώ, φαίνεται ότι ανήκει στον ολιγάρχη Αλεξάντερ Πονομαρένκο, μέσα από έναν δαίδαλο εταιρειών. Αυτός και ο επίσης φίλος του Πούτιν, Αρκάντι Ρότεμπεργκ, άρχισαν να αγοράζουν τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα (κυριολεκτικά) γύρω από το παλάτι, με στόχο κανείς να μην μπορεί να το πλησιάσει.

*Οι αμπελώνες γύρω από την έπαυλη φαίνεται να ανήκουν σε δύο άλλους συνεργάτες του Πούτιν: στον Γκενάντι Τιμτσένκο και στον Βλαντίμιρ Κόλμπιν.

*Η βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης ανήκει στον Σεργκέι Ρούντνοφ, γιο ενός άλλου παλιού φίλου του Πούτιν.

*Το πολυτελές χιονοδρομικό resort, Igora, στην Αγία Πετρούπολη, όπου τελέστηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013, ανήκει στην εταιρεία Ozon, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο φίλος του, Γιούρι Κοβάλτσουκ.

*Η έπαυλη που είναι γνωστή ως «Ντάτσα του Πούτιν», στις όχθες της λίμνης Λάντογκα, κοντά στο νησί Valaam, ανήκει στον Ολεγκ Ρούντνοφ, παιδικό φίλο του Πούτιν.

*Ένα ξύλινο κτίριο βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό ως Fisherman's Hut, φαίνεται ότι ανήκει πάλι σε ίδρυμα ενός φίλου του Ρώσου Προέδρου.

*Το ίδιο ίδρυμα, το οποίο τέθηκε πρόσφατα υπό κυρώσεις από τη Δύση, διαθέτει δύο γιοτς, τα Shellest και Nega, τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνδέονται με τον Πούτιν. Το Shellest είναι ένα γιοτ 46 μέτρων και αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων, με πέντε καταστρώματα και 10 υπνοδωμάτια.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που φαινομενικά κατέχονται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους;

Ανήκουν σε εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συνδέονται μεταξύ τους με μια τεχνική υποδομή, ορατή με κοινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το LLCInvest.ru. Κάθε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχει αποδοθεί δημόσια στον Πούτιν μοιράζεται αυτή τη σύνδεση, η οποία ήρθε στο φως μετά τη διαρροή μυστικής αλληλογραφίας.

Σύμφωνα με την Guardian, η διαρροή που έφερε στο φως την υπόθεση δείχνει ότι μέσω της μυστικής πλατφόρμας για την ανταλλαγή email LLCInvest.ru, οι εμπλεκόμενοι επικεφαλής αυτών των οντοτήτων συζητούσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητήματα διαχείρισης που προέκυπταν, σαν να ανήκαν όλοι στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο.

Οι φίλοι

Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε νομικές οντότητες που αποτελούν μέρος ενός συνεταιρισμού, μιας κολεκτίβας δηλαδή, που είναι μια έννοιας συλλογής προνομίων που χρησιμοποιείται στο σοσιαλιστικό σύστημα. Στην πραγματικότητα είναι ένα γκρουπ ατόμων που εργάζονται για έναν κοινό σκοπό και έχουν κοινά κίνητρα, στην προκειμένη για να κρύψουν την περιουσία του «αφεντικού» και φίλου τους, του Ρώσου Προέδρου.

Η μυστική κοινή πλατφόρμα των emails των φίλων αποκαλύφθηκε από την ανάλυση μεταδεδομένων (metadata) που διέρρευσαν από τους servers της τράπεζας Moskomsvyaz, μέσω της πλατφόρμας LLCinvest.ru.

Η διάψευση

Το Κρεμλίνο διέψευσε μέσω εκπροσώπου του ότι ο Πούτιν συνδέεται με οποιαδήποτε από αυτές τις οντότητες.

Πάντως, η αποτελεσματικότητα του συστήματος που έχει δημιουργήσει γύρω του ο Πούτιν φαίνεται ότι λειτουργεί τέλεια, αφού υπάρχουν δεκάδες «κινούμενα πλυντήρια» που ξεπλένουν την περιουσία του. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι κροίσος, αυτό που απομένει να μαθευτεί είναι πόσα έχει και πού τα κρύβει, αλήθειες που ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES