Kathimerini.com.cy
Η Καθημερινή και η Cablenet, μέσω της σειράς «Wine Routes», παρουσιάζουν καθημερινές ιστορίες ανθρώπων με πάθος για την ευεξία, ανοίγοντας τον διάλογο με την κοινωνία για θέματα που αγγίζουν τον όμορφο τρόπο ζωής και την εσωτερική αρμονία.
Το Οινοποιείο Βλασίδη βρίσκεται στα Κρασοχώρια Λεμεσού στην πραγματικά εντυπωσιακή περιοχή της Κολώνης, στο Κοιλάνι, μέσα σε ένα αμπελοτόπι 80 στρεμμάτων με γραμμικούς αμπελώνες. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι ο πολύ μοντέρνος, πρωτοποριακός σχεδιασμός του αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου, με το κτίσμα όμως να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα χώρο.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του εν λόγω οινοποιείου είναι η επιστημοσύνη και η γνώση βάσει της οποίας πορεύεται ο εκ των καλύτερων οινοποιών στην Κύπρο, ο πρωτοπόρος Σοφοκλής Βλασίδης. Έχοντας σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στο Λονδίνο και Οινολογία (μεταπτυχιακό) στο UC Davis University της Καλιφόρνιας, σίγουρα κουβαλά τα καλύτερα εφόδια για τον επαγγελματικό δρόμο που επέλεξε να διαβεί. «Εγώ σαν άνθρωπος βλέπω το ακαδημαϊκό κομμάτι να είναι μεν σπουδαίο, χωρίς όμως να θεωρώ ότι για να πετύχεις πρέπει κατ' ανάγκην να έχεις τελειώσει σε σπουδαία σχολεία. Νιώθω τυχερός γιατί και στα δύο σχολεία αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν ο τρόπος σκέψης παρά η πληροφορία που έπαιρνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Οινοποιείο Βλασίδη φημίζεται για τις διεθνείς ποικιλίες, όχι άδικα, μιας και ο πατέρας του Σοφοκλή, Φάνης Βλασίδης, ξεκίνησε να πειραματίζεται με αυτές από τη δεκαετία του 1970. Άλλωστε, το κορυφαίο ερυθρό κρασί του Οινοποιείου, το Artion, παράγεται από τις ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah. Παρόλα αυτά εστιάζει και σε δύο κυπριακές ποικιλίες, το Ξυνιστέρι και το Γιαννούδι, χωρίς όμως ποτέ να σταματά τους πειραματισμούς.
Ο Σοφοκλής Βλασίδης είναι ένα δυνατό παράδειγμα ότι η αγάπη για τη φύση μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δυνατό brand.