ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωγμές και προβληματισμό έβγαλε η κάλπη της αναθεώρησης για το ΣΥΡΙΖΑ

Στελέχη «πρώτης γραμμής» οδήγησαν σε απόρριψη από τη συνέχεια της διαδικασίας της πρότασης να αλλάξει το σώμα εκλογής του Προέδρου

Newsroom Κ, Αθήνα

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Ρωγμές, αναταράξεις και προβληματισμό για την «επόμενη μέρα» προκαλεί στο κυβερνών κόμμα της Ελλάδας το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στελέχη «πρώτης γραμμής» οδήγησαν με την διαφοροποίησή τους σε απόρριψη από τη συνέχεια της διαδικασίας της πρότασης να αλλάξει το σώμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (παρέμεινε, ως γνωστόν, ως εκλεκτορικό Σώμα η Βουλή και απορρίφθηκε η ιδέα της άμεσης εκλογής από το λαό), ενώ διαρροές υπήρξαν και σε άλλα μέτωπα, που είχαν προβληθεί επικοινωνιακά με μεγάλη έμφαση από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι εκείνα τα οποία αφορούν τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα, και την προστασία των ζώων, ενώ κάθε άλλο παράαπαρατήρητο περνά το γεγονός ότι βουλευτές οι οποίοι συνδιαμορφώνουν τη σημερινή ετερόκλητη κυβερνώσα πλειοψηφία, άμεσα ή έμμεσα στήριξαν και την πρόταση της ΝΔ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, το κεντρικό και αρχικό άρθρο (30) του Συντάγματος που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται (μόνο) από τη Βουλή, παραμένει ως έχει στο ισχύον, αφού η πρόταση για άμεση εκλογή, μετά από πιθανές έξι αποτυχημένες ψηφοφορίες στη Βουλή –που είχε εισηγηθεί ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ με εμφατικό τρόπο, δεν συγκέντρωσε τον ελάχιστο αριθμό ψήφων, δηλαδή έστω 151, ώστε να περάσει στην επόμενη ψηφοφορία. Τα «όχι» σε αυτή την οερίπτωση ανήκουν στους Φωτεινή Βάκη (που είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος), Ν. Φίλη, Ν. Κοτζιά, Στ. Κοντονή και Νίνα Κασιμάτη.

Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ επί του άρθρου 3, μέσω της οποίας προβλήθηκε η ιδέα της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους καταψήφισε ο βουλευτής του κόμματος κ. Ι.Μιχελογιαννάκης, ενώ δήλωσαν «παρών» από το χώρο της πλειοψηφίας οι με υπουργικά καθήκοντα Ελενα Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, καθώς και οι Κ.Ζουράρις και Νίνα Κασιμάτη.

Οι διαρροές στο άρθρο 13 για τον πολιτικό όρκο, έχαν το αποτύπωμα του «όχι» της κυρίας Αικατερίνης Παπακώστα, και το χαρακτήρα «παρών» της κυρίας Ελενας Κουντουρά.

Οσον αφορά την πρόταση για θεσμοθέτηση δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που πολέμησαν και πολεμούν με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωρίζουν ασφαλώς οι διαφοροποιήσεις των Σπ. Δανέλλη, Ελενας Κουντουρά, Αικατερίνης Παπακώστα, Ι. Μιχελογιαννάκη –ψήφισαν θετικά επί της προτάσεως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των Ι. Δημαρά και Κ.Ζουράρι – δήλωσαν «παρών». από τον χώρο των ανεξάρτητων «ναι» στην πρόταση της ΝΔ είπαν οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Αμυράς, Γ.Μαυρωτάς, Κ.Κατσίκης, Ν. Νικολόπουλος, Αθ. Θεοχαρόπουλος, Σπ. Λυκούδης, Ι.Λαζαρίδης, Ι. Σαρίδης, και Γρ. Ψαριανός.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η μαζική άμεση ή έμμεση καταψήφιση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για «προστασία της άγριας ζωής, της ευζωΐας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωσης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους», καθώς κατεγράφησαν 40 «όχι» και 48 «παρών» (Μεταξύ των αρνητικών ψήφων είναι και αρκετές υπουργικές, όπως των Ολγας Γεροβασίλη, Κ. Γαβρόγλου, Αλ. Φλαμπουράρη και των οικολόγων Τσιρώνη και Δημαρά. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μόλις 57 βουλευτές του κόμματος.

Πέραν τούτων, αν κάτι συζητήθηκε ιδιαίτερα στους διαδρόμους, ήταν η περίπτωση της κυρίας Κασιμάτη, δεδομένου ότι διαφοροποιείται σε πολλές από τις προτάσεις του κόμματος στο οποίο ανήκει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X