ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεκάδες εθελοντές κοντά στους προσφυγές στην Ειδομένη

Τρόπους να απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων ψάχνουν οι εθελοντές

ΚΥΠΕ

Τρόπους να απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων που συνωστίζονται στο κέντρο φιλοξενίας της Ειδομένης, αναζητούν οι δεκάδες εθελοντές που βρίσκονται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει εγκλωβίσει στην Ειδομένη περίπου 10.000 πρόσφυγες.

«Έκλεισαν τα σύνορα. Δεν έχουμε τρόφιμα δεν έχουμε φαγητό», λέει ένα παιδί-πρόσφυγας, από τη Συρία.

Πριν από περίπου ένα μήνα, εθελοντές είχαν την ιδέα να ανοίξουν ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα σχολείο στην περιοχή.

Η οργανωτική δομή των κέντρων στηρίχτηκε στους ίδιους τους πρόσφυγες, οι οποίοι πήραν τη θέση των καθηγητών για να εκπαιδεύσουν περίπου 120 έως 130 παιδιά που καθημερινά κάνουν μαθήματα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για το μέλλον τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία και να επικεντρωθούν σε κάτι άλλο. Στη γνώση και την εκπαίδευση», λέει μια Γερμανίδα εθελόντρια.

Η κατάσταση είναι άσχημη για τα παιδιά, καθώς το ήμισυ των προσφύγων της Ειδομένης είναι παιδιά. Υπάρχουν κάποιοι εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να τα διασκεδάσουν. Για παράδειγμα, ένας Ισπανός κλόουν.

«Δεν εξαρτάται από εμάς, να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ίσως μπορούμε να τους βοηθήσουμε λιγάκι, κάνοντάς τους να γελάσουν. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό», λέει ένας Ισπανός εθελοντής.

Οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν ότι θα αδειάσουν το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Αν αυτό συμβεί, ο επικεφαλής του σχεδιασμού στο Πολιτιστικό Κέντρο Ειδομένη θα αναζητήσει άλλο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X