ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινάει σήμερα η ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων

Πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτουργεί από σήμερα η αγορά εταιρικών ομολόγων

Newsroom Κ, Αθήνα

Πρεμιέρα κάνει η MLS Πληροφορική στην Εναλλακτική Αγορά με τη διάθεση εταιρικών ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 4 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4+1 έτη και με ετήσιο επιτόκιο 5,30%, ενώ η πληρωμή του κουπονιού θα γίνεται κάθε τρίμηνο.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα υπάρξει εισαγωγή εταιρικών ομολογιών από τον όμιλο Fourlis για έκδοση που θα προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η εισηγμένη εταιρεία καλλυντικών Σαράντης. Υπέρ της αγοράς εταιρικών ομολόγων έχει τεθεί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας και των λεγόμενων «δημοτικών ομολόγων» (municipality bonds). Μέχρι σήμερα το ύψος του δικαιοπρακτικού επιτοκίου για τα ομόλογα ανερχόταν στο 5,2%, όπως όριζε η Τράπεζα της Ελλάδος, και εθεωρείτο μικρό για να υπάρξουν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε μεγαλύτερη απόδοση, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, θεωρείται τοκογλυφική.

Επειτα από προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ξεπεράστηκε ο σκόπελος αυτής της διάταξης, που είχε συνταχθεί πριν από δεκαετίες και εμπόδιζε την έναρξη της αγοράς εταιρικών ομολόγων, με αποτέλεσμα οι εισηγμένες να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις. Με τις νέες ρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων θα υπάρχει η δυνατότητα της ιδιωτικής τοποθέτησης και από τους διεθνείς επενδυτές, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία MiFID, που είναι και οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για τέτοιου είδους χρηματοπιστωτικά μέσα. Το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από τον Απρίλιο του 2014 έχει βασικό στόχο να βοηθήσει τις καλές και υγιείς επιχειρήσεις να εκδώσουν τις ομολογίες μέσα στο ελληνικό περιβάλλον και να ωφεληθούν από την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους.

Το ομόλογο της MLS Πληροφορική είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης Investment Grade (ΙCAP). Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά Εταιρικά Ομόλογα δέχονται και χρήματα δεσμευμένα στην Ελλάδα λόγω των capital controls (Old Money). Ομολογιούχος μπορεί να γίνει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (αρκεί να έχει ή να αποκτήσει λογαριασμό ΣΑΤ στο Χρηματιστήριο Αθηνών) και το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 10.000 ευρώ. Στη λήξη της διάρκειας, το αρχικό κεφάλαιο επιστρέφεται στον ομολογιούχο. Σύμβουλος έκδοσης του ομολόγου της εταιρείας είναι η Beta χρηματιστηριακή και η εταιρεία επέλεξε τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης «προσκαλώντας» μέχρι 150 επενδυτές.

Την έκδοση κάλυψαν ως επί το πλείστον εταιρείες Wealth Management όπως η Wealth Financial Services, η Euroxx Securities, η 3Κ Investments, Θεσμικοί Επενδυτές και Ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί ιδιώτες. Οποιοσδήποτε υποψήφιος επενδυτής δύναται να αποκτήσει ΜLS ομολογίες κατά τη διαπραγμάτευση (και ανάλογα με την προσφορά) μέσω του Χ.Α. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία διανύει ίσως την καλύτερη χρονιά της 26ετούς ιστορίας της και αναμένει νέα ιστορικά υψηλά πωλήσεων και καθαρών κερδών.

Τα κεφάλαια που αντλούνται από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας στην απαιτητική αγορά των Smartphones (στην οποία η εταιρεία ανεβάζει σταθερά τις πωλήσεις της), όσο και στην αγορά των Tablets, όπου το 2015 έκλεισε βρίσκοντας την εταιρεία στην 1η θέση της ελληνικής αγοράς (πάνω από Samsung και Apple) τόσο σε τζίρο όσο και σε τεμάχια. Aκόμη, μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, όπως για παράδειγμα το MLS Magic (που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες) και είναι η πρώτη συσκευή που είναι συγχρόνως Windows Laptop και Android Tablet. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης (MAIC) τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες γλώσσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X