ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

24ωρη απεργία σήμερα στο αθηναϊκό μετρό

Κλειστές μπάρες ανοίγουν από... συνδικαλιστές

Newsroom Κ, Αθήνα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Πανικός, ταλαιπωρία, προβλήματα στα ελάχιστα εκδοτικά μηχανήματα που διαθέτουν οι σταθμοί, 24ωρες απεργίες και εργαζόμενοι που απειλούν να δυναμιτίσουν τη μετάβαση των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας στην ψηφιακή εποχή. Οι πρώτες ώρες λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου χαρακτηρίζονται από πολλαπλές δυσκολίες, με τον ΟΑΣΑ να εκδίδει ανακοινώσεις με οδηγίες... κατόπιν εορτής.

Η έλλειψη ενημέρωσης του επιβατικού κοινού προστίθεται στην απουσία οργάνωσης που εμφανίζει ο Οργανισμός, απόρροια των αιφνίδιων αποφάσεων του υπουργού Υποδομών. Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές τορπιλίζουν τα θεμέλια του συστήματος –με το αυθαίρετο άνοιγμα πυλών– επιχειρώντας να λάβουν ενεργό ρόλο στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

Χθες έκλεισαν οι πρώτες μπάρες σε μόλις τέσσερις σταθμούς του μετρό, σηματοδοτώντας την πιλοτική, καθώς φαίνεται, εφαρμογή του συστήματος. Και αυτό γιατί οι μισοί από τους σταθμούς που υποδέχτηκαν το επιβατικό κοινό με κλειστές μπάρες ήταν ιδιαίτερα χαμηλής επιβατικής κίνησης. Οι μπάρες έκλεισαν χθες στους σταθμούς «Αγ. Αντώνιος», «Ελαιώνας», «Δουκ. Πλακεντίας» και «Αεροδρόμιο». Το κλειστό σύστημα προκάλεσε πρόσθετα προβλήματα, πέραν της δυσκολίας που αντιμετώπισαν επιβάτες κατά την έκδοση εισιτηρίων λόγω ιδιότυπων περιορισμών που εμφανίζουν τα εκδοτικά μηχανήματα. Για παράδειγμα, καθίσταται αδύνατη η έκδοση 5άδας εισιτηρίων σε περίπτωση εισαγωγής στο μηχάνημα χαρτονομίσματος των 20 ευρώ. Παράλληλα, δεν είναι λίγα αυτά που δεν δέχονται 20 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάτες δεν κατάφεραν να εκδώσουν μεμονωμένο εισιτήριο εισάγοντας χαρτονόμισμα των 10 ευρώ. Στο μεταξύ, προβλήματα εξακολουθούν να παρατηρούνται στην έκδοση μειωμένων εισιτηρίων (άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, μαθητές, πολύτεκνοι), με τον ΟΑΣΑ να συστήνει σε αυτές τις κατηγορίες επιβατών την προμήθεια προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας (με τη γνωστή σύνθετη διαδικασία) την οποία θα φορτίζουν από τα μηχανήματα.

Τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος επέτεινε η χθεσινή εμφάνιση του ΠΑΜΕ, το οποίο παρενέβη με τη συνδρομή του προέδρου του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) Σπ. Ρεβύθη προκειμένου «να διευκολύνει τους επιβάτες». Συγκεκριμένα, στον σταθμό «Αγ. Αντώνιος» σημειώθηκε έντονος συνωστισμός στις πύλες εισόδου/ εξόδου και οι συνδικαλιστές προφασιζόμενοι λόγους ασφαλείας πάτησαν το κουμπί έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι. Παρέμειναν ανοικτές έως τις 13.15 περίπου αφήνοντας ελεύθερη τη διέλευση των επιβατών, οι οποίοι δεν επικύρωναν τα εισιτήριά τους κατά το παραπάνω διάστημα.

Σήμερα, πρώτη ημέρα, σταδιακής έστω, εφαρμογής του νέου συστήματος, πραγματοποιείται 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις ΣΤΑΣΥ, με προσχηματικό αίτημα τη μη υπαγωγή της εταιρείας στο υπερταμείο. Στο μεταξύ, αναμένεται νέα συνεδρίαση του ΣΕΛΜΑ το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

Σχεδόν σίγουρη, ωστόσο, θεωρείται η συνέχιση των «δράσεων», όπως τις ονομάζουν οι συνδικαλιστές, που σχετίζονται με το άνοιγμα των πυλών σε σταθμούς του μετρό. Μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της διοίκησης του ΟΑΣΑ και του υπουργείου Υποδομών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Πηγή φωτογραφίας: Καθημερινή Αθήνας

Κρούσμα κορωνοϊού στη Ραφήνα

Πρόκειται για άνδρα κάτοικο της περιοχής, ο οποίος εισήχθη στο κέντρο Υγείας και μετά τα προβλεπόμενα τεστ μεταφέρθηκε σε ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΛΛΑΔΑ
X