ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μοσκοβισί: Απαραίτητη η τεχνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Θεσμών

Σκοπός να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από τυχών καθυστερήσεις

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι εφικτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από καθυστερήσεις, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να μιλήσει με χρονοδιαγράμματα, ενώ χαρακτήρισε το Eurogroup της Παρασκευής απλά ως ευκαιρία να αξιολογηθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Επισήμανε πως η συμφωνία απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές από όλους», αλλά ειδικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί το χρέος πιο βιώσιμο, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι δεν θα ήταν σοφό να διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια μετά πέρας του Μνημονίου, το 2018.

Σημείωσε ωστόσο ότι η Κομισιόν εκτιμά πως η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% το 2016, σαφώς καλύτερα από τον στόχο του 0,5%. Προσέθεσε δε πως η Αθήνα οδεύει προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της και για φέτος και για το 2018.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες βρίσκεται η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που αποτελείται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Γιώργο Χουλιαράκη και την Έφη Αχτσιόγλου, για σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές στην αξιολόγηση.

Μάλιστα, ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε στο Ευρωκοινοβούλιο πως θα πρέπει να αποχωρήσει πριν τη λήξη της ακρόασης ακριβώς προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το μεσημέρι πάντως, κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην Αθήνα και στις πολιτικές αποφάσεις που δεν λαμβάνει η κυβέρνηση. Προσέθεσε μάλιστα ότι οι θεσμοί μπορούν καταρτίσουν τη συμφωνία εξαιρετικά γρήγορα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση