ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλβανία: Μετά τις κάλπες η απόφαση για τον Φρέντη Μπελέρη

Από το εφετείο της Αλβανίας, με στόχο ο υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. να έχει μικρότερη προβολή

Kathimerini.gr

Αλλον έναν ελιγμό, ο οποίος έχει ως στόχο την υπονόμευση της υποψηφιότητας του Φρέντη Μπελέρη με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., έκανε η αλβανική δικαιοσύνη, μεταφέροντας την πρώτη ακροαματική διαδικασία στο εφετείο για την προσφυγή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας στις 7 Ιουνίου. Ουσιαστικά την Παρασκευή οι δικηγόροι του κ. Μπελέρη δεν ειδοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα χθες να είναι παρόντες οι εισαγγελείς του δικαστηρίου κατά της διαφθοράς (SPAK), ο συγκατηγορούμενος Παντελής Κοκαβέσης, όχι όμως και ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Δεδομένου ότι η διαδικασία δεν θα εξαντληθεί σε μία συνεδρίαση, είναι απολύτως σαφές πως η έφεση θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές (9 Ιουνίου), ήτοι ο κ. Μπελέρης θα έχει μικρότερες δυνατότητες προβολής. Η δημιουργία κωλυμάτων έχει βεβαίως ως στόχο και την επένδυση του κ. Μπελέρη με ένα μανδύα παρατυπίας, προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα που προβάλλει η κυβέρνηση Ράμα στην Αλβανία περί πολέμου κατά της διαφθοράς. Επιπλέον, είναι απολύτως σαφές ότι ο κ. Ράμα αναμένει να διαπιστώσει εάν ο κ. Μπελέρης θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές και, εφόσον συμβεί αυτό, ποια κατάταξη θα επιτύχει. Είναι προφανές ότι πιθανή εκλογή του κ. Μπελέρη σε μια από τις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ., μάλιστα από τη φυλακή, θα αποτελέσει ένα ακόμη πρόβλημα για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Στόχος, η απαξίωση

Με αυτό τον μικροπολιτικό τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Εντι Ράμα την υπόθεση και στην Αθήνα εκτιμάται ότι όλες οι πρόσφατες κινήσεις έχουν ως στόχο την απαξίωση του κ. Μπελέρη προκειμένου να ενισχυθεί το προφίλ του πρωθυπουργού της Αλβανίας στο εσωτερικό, όπως φάνηκε από τον πρόσφατο διαμοιρασμό τίτλων ιδιοκτησίας στη Χειμάρρα ή τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας τόσο μέσα στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Στην τελευταία ομιλία του στην Ιταλία ο κ. Ράμα ανέφερε ότι «εσείς οι Αλβανοί της Ιταλίας δεν αλλάξατε τα ονόματά σας, υποχρεωτικά και ευρέως, όπως συνέβη τραγικά σε εκατοντάδες και χιλιάδες αδελφούς και αδελφές μας στην Ελλάδα, για έναν μόνο και έγκυρο λόγο, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά».

Χθες, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης διέγνωσε κινήσεις που υποδηλώνουν ότι ο κ. Ράμα έχει εγκλωβιστεί. «Ο κ. Ράμα έχει αντιληφθεί ότι από εκεί που ήταν μια χαρά με την Ελλάδα και τον βοηθούσαμε και πάρα πολύ και είχαν σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί οι σχέσεις, αυτό που έκανε με τον Μπελέρη, δηλαδή να παγιδεύσει και να φυλακίσει έναν εκλεγμένο δήμαρχο στη Χειμάρρα και να προσβάλει με αυτό τον τρόπο και τις αρχές του κράτους δικαίου, αλλά κυρίως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αυτό το βρίσκει μπροστά του. Και το βρίσκει μπροστά του γιατί υπάρχει ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά (ρ/σ Παραπολιτικά) ο κ. Βορίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η «στρατηγική προσωπικότητας» που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ